Prvenstvo Europe na brdskim stazama

Prvenstvo Europe na brdskim stazama

MATIJA JURIŠIĆ ( snimio M.Krpan). jpg

POLJSKA DOMAĆIN NAJBOLJIH BRDAŠA

Matija Jurišić, 18-godišnji riječki automobilist nastavlja pohod europskim brdskim stazama u Poljskoj

RIJEKA – U Poljskoj se nastavlja ovogodišnja sezona FIA Prvenstva Europe na brdskim stazama. Poslije četiri održane utrke (Portugal,Španjolska,Češka i Italija), proteklog vikenda započeta je, ali nije i okončana, peta utrka sezone u Slovačkoj (Dobšinky Kopec) zbog teške nesreće koja se dogodila tijekom drugog subotnjeg treninga. Naime, prvi je trening protekao bez problema, da bi u drugom češki vozač Dušan Toth, vozeći Škoda Fabiom u petom zavoju izletio sa staze, probivši zaštitnu čeličnu ogradu, a pritom pokupio i jednog od sudaca na toj poziciji. Uslijedila je pomoć svih interventnih službi, a ozlijeđenog vozača i suca do bolnice je odvezao helihopter. Kasnije je utvrđeno da su prošli samo s lakšim ozljedama. Pregledom mjesta nesreće, sigurnosti staze na tom, ali i drugim pozicijama, preporukom FIA dužnosnika, a nemogućnošću da se za nastavak manifestacije ograde zamijene i osigura sigurnost propisana pravilnicima, Sportska komisija donijela je odluku o prekidu utrke koja je tako brisana iz popisa ove godine održanih utrka za FIA Prvenstvo Europe.

Sudjelovalo je 93 vozača, među kojima i jedini Hrvat Riječanin Matija Jurišić koji je tako ostao bez mogućnosti još jednog dobrog europskog rezultata.

Novu priliku za nastup i osvajanje bodova 18-godišnji Riječanin Matija Jurišić, vozač AK RI autosport, imat će već ovog vikenda kada se održava šesta od osam kalendarom predviđenih utrka PE, u Poljskoj, na prostoru Malopolske provincije, 50-tak kilometara jugoistočno od Krakova. Za utrku „Limanova 2021.“ prijavljeno je 114 vozača iz devet zemalja na stazi Stara Wies-Ostra, dugoj 5.493 metra. Među 40 sudionika bodovanja Prvenstva Europe je i Matija Jurišić, a očekuje ga već znana konkurencija, kako u grupi 4 tako i Kategoriji 1.

-Po povratku iz Slovačke, gdje na žalost nismo imali prilike voziti za bodove, bilo je malo vremena za odmor, jer nas čeka put do najudaljenije destinacije ovogodišnjeg programa naših nastupa. Vjerujemo da će na stazi Limanova, za koju se piše kako je u cijelosti obnovljena, barem što se tiče asfaltne podloge, proći sve u najboljem redu i da ću uspjeti odvesti još jednu uspješnu utrku – kazao je na „proputovanju“ kroz Rijeku Matija Jurišić. Naime, tempo nastupa ovog mladog riječkog automobiliste, prošle sezone naj-naj i dvostrukog prvaka je žestok obzirom da je u osam tjedana uzastopno ostvario isti broj nastupa na raznim utrkama.

Elitni razred formula i prototipova i u Poljskoj predvode Talijani Christian Merli i Simone Faggioli. Faggioli je i rekorder ove staze, a ove godine, tri utrke prije kraja sezone zaostaje za Merlijem, pa je ovo prigoda poboljšanja statusa.
Jurišić je u dva dosadašnja europska nastupa dva puta ostvajao postolje grupe, trenutno je treći s 33 boda koja ga u Kategoriji I drže na osmoj poziciji među 37 sudionika neke od četiri dosadašnje utrke.

Treninzi u Poljskoj voze se u subotu 24.srpnja, prvo od 9 sat slobodni, potom od 11,30 sati dva službena. Prva od dvije bodovne utrke starta u nedjelju od 11,30 sati.

Miroslav KRPAN