Prvenstvo Europe na brdskim stazama

Prvenstvo Europe na brdskim stazama

MATIJA JURIŠIĆ ( AK RI autosport ) snimio M.Krpan

MATIJA JURIŠIĆ U SLOVAČKOJ

Matija Jurišić, 18-godišnji riječki automobilist u 50 dana ostvarit će sedmi uzastopni nastup na nekoj od utrka, ovog vikenda na Europskom prvenstvu u Slovačkoj

RIJEKA – Drugi dio ovogodišnje sezone FIA Prvenstva Europe na brdskim stazama, poslije četiri održane utrke (Portugal,Španjolska,Češka i Italija) nastavlja se u Slovačkoj, od 16. do 18.srpnja, tradicionalnom međunarodnom 37.utrkom Dobšinsky kopec, začetoj davne 1973.godine, na stazi Dobšina-Dedinky, dugoj 5.820 metara uz uspon od 5,7 posto. Očekuje se nastup više od 170 vozača iz desetak zemalja, a među 45 vozača bodovnog sustava Europskog prvenstva nalazi se i ime jednog i jedinog Hrvata.

Mladi 18-godišnji riječki automobilist Autokluba RI autosport Matija Jurišić, u vrhunski pripremljenoj Škodi Fabia S2000 krenuo je put Slovačke, na svoj sedmi uzastopni oktanski vikend u posljednjih 50 dana. Uz tri nastupa na bodovnim utrkama hrvatskog prvenstva (Skradin,Malačka i Kotor), jednog u formuli driver (Buzet), ostvario je i dva uspješna nastupa svoje prve europske brdske sezone (Češka i Italija). Slijedi treći u Slovačkoj.

-Intenzivna dva mjeseca su za nama, kako mene tako i mog tima koji me prati. Protekli vikend u Crnoj Gori, na utrci bodovanoj za Prvenstvo Hrvatske, ali i CEZ, imao sam malih problema u drugoj vožnji, malo prebrzo ušao u jednom dijelu staze što je bilo uzrokom vrtnje, srećom bez dodira s okolišem, ali na žalost izgubljenim vremenom koje mi je odnijelo još jedan dobar rezultat. No, sve je to sastavni dio utrka, ipak, gotovo sve staze su za mene novost, a nastup u Slovačkoj bit će mi deseta brdska utrka u nepunoj jednogodišnjoj automobilističkoj karijeri. Za sada ostvarenim sam i više nego zadovoljan – kazao je u „proputovanju“ kroz rodnu Rijeku uvijek raspoloženi Matija, jedan od članova „Tokić Racing teama“ koji je ove godine okupio isključivo mlade snage hrvatskog oktanskog sporta.

Jurišića i u Slovačkoj čeka jaka konkurencija, u Kategoriji I ima ih 28, njegovoj grupi 4 četvorica, a elitni razred formula i prototipova predvode Talijani Christian Merli i Simone Faggioli. Upravo je Faggioli u posljednjih deset godina na ovoj stazi ostvario čak šest pobjeda. Prije njega s deset pobjeda najdugovječniji pobjednik slovačke utrke je domaćin Jaroslav Krajči kojeg sjećamo od prije 15-tak godina i nastupima u Hrvatskoj.

Jurišić je u dva europska nastupa dva puta ostvajao postolje grupe, trenutno je treći s 33 boda koja ga u Kategoriji I drže na osmoj poziciji među 37 sudionika neke od četiri dosadašnje utrke.

Treninzi u Slovačkoj voze se u subotu 17.srpnja od 9 sati, a prva od dvije bodovne utrke starta u nedjelju od 8,30 sati.

Miroslav KRPAN