Prvenstvo Europe na brdskim stazama

Prvenstvo Europe na brdskim stazama

0 678

TOMISLAV MUHVIĆ DRUGI U FRANCUSKOJ

                  U Francuskoj je proteklog vikenda počelo automobilističko FIA Prvenstvo Europe na brdskim stazama. Tradicija na stazi dugoj 5.280 metara nastavila se utrkom „43.Course de Cote St.Jean du Gard-Col St.Pierre“, a otvorenje sezone uveličlo je svojim nastupom 130 vozača iz 12 europskih zemalja. Prva je to u nizu 12 utrka prvenstva „Starog kontinenta“ koje već niz godina tradicionalno završava u našem Buzetu sredinom rujna.

Europsku elitu predvodili su prošlogodišnji prvaci Talijan Simone Faggioli u prototipu „Norma M20 FC EVO“ kod Kategorije II sportskih vozila (formule i prototipovi) i Makedonac Igor Stefanovski za volanom svog trofejnog „Mitsubishi Lancera EVO IX“ u Kategoriji I turističkih automobila.

I upravo su oni slavili pobjedama i rekordima. Ukupni pobjednik franskuskog brda PE je Faggiloli koji je usput oborio i novi rekord staze, što je u grupi N kategoriji 1 „turističkih bolida“ za rukom pošlo i Igoru Stefanovskom koji je u prvoj od tri vožnje vremenom 3:00,020 minuta postavio i novi rekord staze za svoju kategoriju, te pobjedom na kraju dana uspješno začeo obranu naslova prvaka.

No, da će imati velikog rivala u ponajboljem hrvatskom automobilistu, brdskom europskom prvaku iz 2013.godine Tomislavu Muhviću, članu Auto karting kluba „Petar Klepac“ iz Gerova (Gorski kotar) pokazao je već njihov prvi ogled sezone. Nastup sa Mitsubishi Lancerom EVO IX, automobilom koji je proteklih tjedana bio na završnim pripremama u Italiji Muhvić je dokazao da zna i može, samo što ga je od prošlogodišnje obrane naslova sa europskih staza udaljio nedostatak sponzora. Muhvić je u prvoj od tri vožnje za Stefanovskim zaostao nešto više od dvije sekunde. Ispred njega je bio i Čeh Jiri Los. U drugoj je sustigao Losa, da bi treća vožnja najboljim vremenom 3:01,233 pripala Muhviću čime je stigao do druge pozicije. Ako zajednički nastupi ove sezone potraju, ako naš as iznađe načina sudjelovanja u cjelogodišnjem programu utrka mogla bi to biti krajnje neizvjesna borba za novog prvaka „Starog kontinenta“ između Stefanovskog i Muhvića, europskih prvaka 2013. i 2014.godine.

(mk)