Prvenstvo Europe – 32.Buzetski dani – UTRKA ODLUKE

Prvenstvo Europe – 32.Buzetski dani – UTRKA ODLUKE

0 477

U ponedjeljak je zatvorena lista prijava za 32. Buzetske dane – Europsko prvenstvo u brdskim auto utrkama. Prema prvim, neslužbenim podacima, u Buzet dolazi više od 180 vozača iz 10-ak europskih zemalja. Među njima su i 19 formula, odnosno prototipova. Ukupnoj brojci prijava valja pridodati još više od 40 promo vozača i predvozača.

Manifestaciju su na susretu s novinarima u pulskom Domu sportova Mate Parlov predstavili organizatori i domaćini predvođeni gradonačelnikom Buzeta Sinišom Žulićem i dugogodišnjim direktorom utrke Brankom Bašićem.

– Posebno veseli dolazak trenutno prvoplasiranog talijanskog vozača, ujedno i rekordera Buzetskih dana, Simonea Faggiolia. On je, naime, prošle godine oborio rekord s vremenom 2.11,858, odnosno buzetsko brdo “je preletio” prosječnom brzinom od 137 km/h. S obzirom da je Buzet uvijek bio zadnja stanica u kalendaru Europe, a to znači da su i prva tri postolja bila osigurana, natjecatelji bi u kotlinu podno Ćićarije dolazili opušteno i bez veće potrebe za dokazivanjem. Međutim, ove godine to nije slučaj – istakao je Bašić.

Poredak Prvenstva Europe rješavat će se upravo u Buzetu! A to znači da je pred nama nikad neizvjesnija borba. U kategoriji 2 (formule i prototipovi) Faggioli je u prednosti pred svojim sunarodnjakom Faustom Bormolinijem, no nedovoljno da ga potonji ne bi mogao sustići. Iz tog je razloga Faggioli bio prisiljen odustati od nastupa na utrci talijanskog državnog prvenstva koja se održava istog datuma kada i Buzetski dani, što mu  donosi gubitak titule talijanskog državnog prvaka. Faggioli je, dakle, u odabiru između ove dvije utrke odabrao Buzet. Od trenutno prvoplasiranih devet formulaša Europe u Buzet dolazi sedam. Neizvjesno će biti i u kategoriji 1 (turistički automobili) gdje se za naslov prvaka Europe bori hrvatski vozač Tomislav Muhvić. Za vodećim Lukasom Vojacekom zaostaje svega 8,5 bodova, a za osvajanje naslova „u igri“ mu je samo pobjeda.

-Zahvaljujući ulasku Hrvatske u EU značajno su olakšani uvjeti za dolazak stranih vozača u Buzet. Pokazuje to i trenutni popis prijava kojima treba još pridružiti i poneku što stiže redovnom poštom. Buzet se ovom značajnom manifestacijom potvrđuje kao centar automobilizma, a utrka je dostigla tijekom tri decenije kultni status ne samo sportske, već i društvene manifestacije što u jednom danu okupi 15 tisuća posjetitelja čime je zasigurno najmasovniji istarski sportski događaj – s ponosom je istakao čelni čovjek grada domaćina Siniša Žulić.

O samoj utrci i bogatim pratećim programima uoči i u vrijeme trodnevne priredbe govorili su i Damir Rupena,predsjednik AMK Buzet, organizatora manifestacije, Nada Prodan Mraković, direktorica TZ i Valmer Brenko, član Organizacijskog odbora.

32.Buzetski dani, svojevrsni „Praznik automobilizma“ održava se od 13. do 15. rujna, a sve počinje već u petak tehničkim prijemom i verifikacijom, a potom novim pratećim programom „Paradom vozača“ kroz Buzet. Automobilističkom utrkom završiti će višednevni program Dana grada i tradicionalne Subotine.(m)

Snimio: M.Krpan