Proglašeno rally prvenstvo 2020.godine

Proglašeno rally prvenstvo 2020.godine

Najbolji relijaši 2020.godine u Istarskoj sabornici (snimio M.Krpan)

ODLIČJA NAJBOLJIMA U POREČU

POREČ – Hrvatski auto i karting savez ove se godine odlučio provesti seperatna proglašenja po disciplinama za sezonu 2020.godinu, obzirom da zbog pandemijskih ograničenbja nije bilo moguće, u uobičajenom terminu početkom godine, organizirati jedinstvenu svečanost za najuspješnije vozačice i vozače. Upravo ta, 2020.godina i sezona auto i karting sporta pamtit će se po brojnim specifičnostima, ali i činjenici kako je u novonastalim okolnostima upravo Hrvatska bila jedna od rijetkih europskih zemalja koja je, s minimalno tri natjecanja, objdinila državna prvenstva u šest disciplina auto sporta (krug, brdo, rally, kronometar, utrke ubrzanja i digitalni auto sport), te kartingu.

Vezujući se na dane kada grad sporta Poreč udomaćuje ponajbolje relijaše upriličena je svečanost dodjele priznanja najuspješnijima Prvenstva Republike Hrvatske u rally, ali i Međunarodnog zonskog prvenstva Hrvatske, kojem je nositelj HAKS. Povijesno zdanje Istarske sabornice u Poreču odabrali su za mjesto svečanosti domaćini Autoklub Poreč Motorsport i AKORK Skok racing, kao i Grad Poreč, čiji je gradonačelnik Loris Peršurić u pozdravnim riječima istakao:

-Poreč je prvenstveno grad turizma, ali i sporta. Posebno mjesto zasigurno zauzima i auto sport obzirom da smo već desetljećima domaćini niza priredbi na kotačima, od kojih rally zauzima počasno mjesto. Ovi posezonski dani uobičajeno pune naše kapacitete kroz sportske manifestacije, stoga podrška grada i pripadajućih struktura organizatorima neće izostati niti ubuduće.

Riječi zahvale, čestitki i podstreha za nove planove dobitnicima priznanja i gostima svečanosti uputili su i Davorin Štetner, predsjednik HAKS-a, Dragan Serden, predsjednik Odbora za auto sportove HAKS-a i Slaven Dedić, sportski direktor za rally. Svi su oni najboljim relijašima prošlogodišnje sezone uručili počasne nagrade, a za prigodne poklone pobrinula se INA Industrija nafte d.d.

Dva su se puta na pobjedničko postolje popele tri najbolje posade, za rezultate ukupnog poretka, koji su bili identični i najjačoj klasi 2 hrvatskog prvenstva, državni prvaci za 2020.godinu Niko Pulić i Davor Devunić (AK Dubrovnik Racing), viceprvaci Juraj Šrbalj i Ivan Pogačić (AKK Sveta Nedelja) i trećeplasirani Viliam Prodan i Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport). Klasa 4 u hrvatskom prvenstvu ima status u kojem se pobjednika proglašava državnim prvakom a to su 2020. ponovo bili Marsel Katić i Sanjin Rubinić (AK Opatija Motorsport). Drugi su bili Vladimir Poredski i Marko Šivak (AK Delta Sport Zagreb), a treći Kristijan Levak i Damir Boc (AK Ina Delta Zagreb). Posada AK Zagorje Dario Šamec i Florian Šalec pobjednici su klase 3 u kojoj su do drugog mjesta stigli Paolo Mavričić (AK Opatija Motorsport) i Ana Marija Hernaut (AK Župa Dubrovačka), dok su treći bili Antonio Hernaut (AK Župa Dubrovačka) i Lana Sutlović (AKK Sveta Nedelja). Klasa 5 uobičajeno je najbrojnija, a do naslova prvaka stigli su Nenad Lončarić i Tajana Vojvodić Pinky (AKK Sveta Nedelja), ispred Marka Črljenka i Damira Petrovića (AK Rugvica), te Nina Bogovića i Marka Devčića (Zagorje). Unutar iste klase odvojeno se nagrađuju dvije grupe: grupa S1 1.Mario Ban (AK Zagorje) i Aleksandra Kovačić (AK Delta Sport), 2.Branko Jemrić (AK AD Astra Kastav) i Aleksandar Radovčić (AK Prorace Sv.Lovreč), 3.Lari Matošević (AK Prorace) i Dalila Delimehić (AMK Zanatlija Zagreb). U grupi S2 1.Čerljenko-Petrović, 2.Nino Bogović (Zagorje) i Doriano Milanović (AK Istra racing team Pazin) i 3. Sandi Jugovac (IRT) i Doris Labinjan (Prorace). U juniorskoj konkurenciji pobjednik je Paolo Mavričić, ispred Martina Ravenščaka (AKK Sveta Nedelja) i Damjana Belića (AKK DS Racing Prelog).

Ekipnim prvacima Hrvatske u rallyu 2020. proglašeni su Autoklub Opatija Motorsport, ispred AKK Sveta Nedelja i AK Delta Sport. Posebna zahvala Odbora za autosportove HAKS-a za organizaciju natjecanja uručena je klubovima „Delta Sport” Zagreb, „Ina Delta Zagreb“ i „Poreč Motorsport“.

U međunarodnom zonskom prvenstvu Hrvatske tri najuspješnije posade bile su Pulić-Devunić, Šebalj-Pogačić i trećeplasirani Janos Szilagyi i Alexandra Katlin Varadi (AK delta Sport). Pobjednici po klasama bili su: klasa 2 Pulić-Devunić, klasa 3 Belić-Sutlović, klasa 4 Levak (Ina Delta) –Rubinić, klasa 5 i grupa S2 Jugovac – Milanović (AK IRT Pazin) i grupa S1 Lajos Belso – Kristof Belso (Mađarska).

Miroslav KRPAN