PRELUKU ZA 80. ROĐENDAN

PRELUKU ZA 80. ROĐENDAN

0 493
Najavljena izložba o Preluci (foto. M.Krpan)

Najavljena izložba o povijesti
PRELUKA ZA 80.ROĐENDAN

MATULJI – U sjedištu Općine Matulji, svojevrsni zanesenjaci i ljubitelji vrijednih događanja naše prošlosti najavili su predstojeću izložbu o povijesti legendarne Preluke, svjetski znanog predjela, s posebnog aspekta na značaj o oktanskom miljeu, a prvenstveno motociklizmu.

– Udruga „Rodoslovni centar Kastavštine i Liburnije“ pripremila je projekt zacrtan programom rada prije dvije godine. U petak,25.svibnja otvorit ćemo jedinstvenu i s puno ljubavi i sjete pripremanu izložbu jedinstvena naziva „Preluku za 80.rođendan“. Preluk budi silne emocije, Preluk je oduvijek bio više od obične uvale. Uz taj prostor, koji već godinama nije u svojoj mogućoj i poželjnoj funkciji, vezuje se bogata prošlost, a stoljećima je bio u sastavu Županije Matulji, koja je spadala pod Kastavsku gospoštiju. Tek zadnjih dvadesetak godina pod ingerencijom je gradova Opatije i Rijeke. Bogatim sadržajem izložbe uz stotine fotografija i faktografskih priloga nastojali smo podsjetiti na najslavije dane vezane uz auto i moto utrke, uz svjetski renome tog nama, a vjerujemo i mnogima dragog prostora na morskoj obali između dva velika grada – istakla je Marija Puharić-Harašlić, liječnica u mirovini, jedna od zaslužnih za brojne projekte Udruge iza koje stoji niz vrijednih i sadržajnih projekata.

Preluk kao prostor, Preluk kao industrijsko središte, Preluk na raskrsnici puteva, sredinom prošlog stoljeća dao je inspiraciju zaljubljenicima brzina s mirisom benzina okupljenih u tadašnjem Auto moto društvu Matulji, da povežu gornju i donju cestu što obrubljuje Preluk u jedinstvenu stazu, u „okrug Preluk“, koji će, pokazat će se desetljećima potom, u svijetu postati priznata, legendarna, nezamjenjiva i neodoljiva, prevenstveno motociklistačka, s ponekad i automobilistička staza. Sve do utrka Prvenstva svijeta.

O svemu onom što objedinjuje oktanski sport na Preluci, od davne 1939.godine, potom poslijeratnog perioda svjetske slave od 1946., potom 1966. sve do posljednje utrke „Grand prix“ motociklizma 1977.godine, sadržajnu izložbu pripremio je Matuljac Goran Slavić, svestrani zaljubljenik moto sporta od svoje šeste godine, spisatelj, kolekcionar, kroničar, zasigurno jedan od najboljih poznavatelja auto i moto povijesti, ne samo Matulja, već šireg okruženja. Bit će to svojevrsni podsjetnik na utrku Opatija-Učka, na legendarni start iz centra Matulja, na speedway utrku stadionom Kantrida, na sve domaće i inozemne velikane motociklizma koji su ostavili svoj „pečat“ povijesti legende znane Preluk.

Na izložbi, što će u sjedištu Udruge u Matuljima, biti postavljena do jesenjih dana bit će izloženo 269 fotografija, prikazat će se i 17-minutni video o utrkama na legendarnoj Preluci, izložiti arhivska građa uz sadržajna obrazloženja, a prilikom otvorenja što se upriličuje 25.svibnja u 18 sati priprema se i iznenađenje – rođendanska torta Preluci. Osamdeset godina nije malo. A vrijedno ih je sagledati na jednom mjestu. Izložba će se moći razgledati utorkom i četvrtkom od 16 do 19 sati, a za grupne posjete uz prethodnu najavu i u dogovoreno vrijeme.

Inicijatorima i organizatorima izložbe punu podršku daje domicilna Općina Matulji, u ime koje je riječi zahvale i divljenja na sadržajnom trudu uputila zamjenica općinskog načelnika Eni Šebalj.
Preluk u vrijeme utrka bio je mjesto za dušu i srce, a danas je naš ponos i naš život, ma kako god to sagledavali.

Miroslav KRPAN