Prelučka Legenda se dokazuje

Prelučka Legenda se dokazuje

0 695

Prije tri godine, sredinom lipnja, otvorena je prva karting staza na području Primorsko-goranske županije, jedini takav namjenski objekt južno od Zagreba sve u Istri do Pule ili Tara. U svojevrsnu avanturu zvanu „Kartodrom Rijeka-Preluk“, osmišljavanje projekta, izgradnju i eksploataciju svjesno se upustio Opatijac Željko Mesec. U nepuna dva mjeseca izgrađena je staza na prostoru nekadašnjeg sjevernog dijela autokampa Preluk, tik uz prometnicu Rijeka-Opatija, u drugoj polovici prošlog stoljeća svjetski znanu legendarnu motociklističku stazu okruga Preluk.

Iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec broj korisnika se lagano povećavao, pripremani su programski sadržaji sa jednim ciljem – animiranja prvenstveno mladih entuzijasta, među njima i budućih sudionika karting natjecanja.

Iskustvo i znanje, k tome prvenstveno vlastite mogućnosti objedinili su u jednom novom projektu u proljeće 2011. tada dvije mlade riječke sportske udruge Autoklub „RI autosport“ i Karting klub „Rijeka“ u suradnji sa „Karting centrom Rijeka“ d.o.o. i pokrenuli prvu školu kartinga koju su nazvali simboličnim imenom „Prelučka legenda“.

Tijekom dvije godine u šest ciklusa karting školu, po mnogočemu jedinstvenu u Hrvatskoj uspješno je prošlo 80-tak uglavnom dječaka i djevojčica u dobi već od pet do 14 godina. Vođenje škole povjereno je prof. Vanji Vešligaju, iskusnom i trofejnom, do prije koju godinu našem najuspješnijem kartingašu na domaćim i međunarodnim stazama. Sada s puno iskustva i profesionalnim pedagoškim pristupom prilazi svakom polazniku, među kojima ih je 15-tak krenulo i korak naprijed.

-Zadovoljni smo i ponosni učinjenim, naš entuzijazam ne jenjava. Ovih dana u pripremama smo za novi ciklus, biti će to treća generacija škole koju mnogi relevantni ocjenjuju jednom od najkvalitetnijih u nas. Posvećujemo dužnu pažnju teorijskoj obuci, a k tome praksu što je provodimo na ovoj našoj stazi koristimo da naše polaznike obučimo onom što će im i što im jest temelj za više ciljeve, da tako kažem. Upravo među njima pet, šest najtalentiranijih i upornih već je prošle godine sudjelovalo u natjecanjima državnog prvenstva, a ove se godine brojka udvostručila – riječi su to voditelja škole prof. Vešligaja, od ove sezone sportskog suca Autokluba „RI autosport“ i predsjednika Tehničke komisije karting sporta HAKS-a.

OTVORENJE SEZONE U BELICI

Prelučka legenda iznjedrila je mlade talente koji će kroz pet dana ući u arenu karting sporta. Neki drugu, a neki prvu natjecateljsku sezonu. Mjesec dana kasnije od prvotno zacrtanog kreće nova domaća karting sezona. Prva će utrka Nacionalnog otvorenog, ali i državnog prvenstva Republike Hrvatske što ga raspisuje Hrvatski auto i karting savez biti „1. Nagrada Prelučke legende – Čakovec 2013.“ što će se 26. svibnja u organizaciji riječkog Autokluba „RI autosport“ održati na stazi karting centra Belica nadomak Čakovca.

Autoklub RI autosport u nedostatku prave natjecateljske staze u Rijeci i okolici odlučio se za organizaciju na stazi Belica, nekada nezaobilaznom hrvatskom centru karting sporta. Dan uoči, 25. svibnja imati će od 10 do 18 sati slobodne treninge. Na dan utrke vjeruje se u dolazak brojnih ljubitelja kartinga uz stazu nadomak Čakovca čiji program počinje u nedjelju 26. svibnja treningom u 10 sati. Svečano otvaranje utrke je u 13,15 sati, prva serija bodovnih utrka je u 13,30, a druga starta u 15,10 sati.

Riječanima su u realizaciji utrke pomoć pružili iskusni suci Auto moto karting kluba Cobra iz Virovitice i domaćini Karting udruge Međimurske županije. Partneri u organizaciji su i Turistička zajednica Grada Čakovca, Hotel Park Čakovec, TZ Grada Rijeke, Karting centar Rijeka,Pizzeria Delfino, Autocentar Marinići,Tiskara Buldog, portali automanija.com, racing.hr i riautosport.hr, a organizatori su zahvalni i Gradu Čakovcu, Međimurskoj županiji, Ministarstvu znanosti,obrazovanja i sporta RH, te Primorsko-goranskoj županiji.

KVARNERSKO-ISTARSKA „REPREZENTACIJA“ – 15 KARTINGAŠA

Sedam mjeseci zimske pauze mnogi su iskoristili za brojne treninge ne samo na malobrojnim hrvatskim karting stazama već često i u susjedstvu u slovenskim ili talijanskim karting centrima. Prošlogodišnja sezona bila je bogata natjecanjima. Šest manifestacija s ukupno 12 utrka na stazama u Novom Marofu, Virovitici i Zagrebu okupile su tijekom sezone ravno 50 kartingaša iz deset klubova. Upravo na tim pokazateljima temelje se najave nove ovogodišnje sezona za koju se vjeruje da će objediniti šest manifestacija. Nastup na prvoj utrci prijavilo je 36 vozačica i vozača iz 11 klubova.

Za ovogodišnje prvenstvo raspisane su četiri bodovne klase. Desetak se vozačica i vozača očekuje tijekom sezone u klasi „Limač 50“ namijenjenoj upravo najmlađem uzrastu već od pet godina. Novost je da će i oni po uzoru na starije kolege voziti po dvije bodovne utrke, a na kraju svake manifestacije uobičajeno svi će biti nagrađeni i proglašeni svojevrsnim pobjednicima. Dva nova predstavnika ima RI autosport i to Josipa Lozića i Iana Šopića. Belica će im biti vatreno natjecateljsko krštenje.

Već nekoliko sezona najbrojnija je klasa Mini kart 60, pa se vjeruje da će i ove godine biti još brojnija, tim više što je dio „limača“ stekao pravo nadmetanja sa većima. Prošle su se godine izdvojila dva mlada asa Damian Sekulić član virovitičke Cobre i Max Herendić (KK 1 Zagreb) koji su već ovog proljeća svoje vještine dokazivali u međunarodnim utrkama izvan Hrvatske. No, uz njih je bila nekolicina podjednakih od kojih se ove godine očekuju češća pobjednička postolja i pobjede poput Lea Srđenovića (Podravina Koprivnica), Jana Pokosa (Zanatlija Zagreb), mlade dame Matee Turk (FM Team Zagreb) ili Riječanina Matije Jurišića (RI autosport). Upravo je Jurišić bio temelj nastanka brojne ekipe u riječkom klubu koji već na „svojoj“ prvoj utrci „istrčava“ u sastavu devetorice od deset vozača. U klasi će mu se pridružiti novi klupski kolege Adrien Mesec i Filip Lozić, prošle sezone uspješni „limači“, Luka Raspor koji se zadržao u „mini kartu“, te novi na stazama Sandro Budiselić.

KF3 već je ozbiljna klasa za „velike“ dečke. Gotovo nedodirljiv prošle je sezone bio prvak Wiliam Mucak sa osam pobjeda, a parirali su mu Juraj Kovačić (Koprivnica) i tada početnik u hrvatskom prvenstvu Marino Radetić, od ove sezone član AK Opatija koji je sezonu okončao na pobjedničkom postolju. U još jedan opatijski klub „Opatija Motorsport“, poslije nekoliko godina nastupanja za koprivničke klubove uključio se Matuljac Leo Mladenić. Novi u klasi je Pažanin David Šugar, još jedan iz „RI autosporta“.

Nakon niza godina u karting svijet uključuju se i dvoje mladih Istrana iz pazinskog „Istra racing teama“ – vozačica Stefani Mogorović u klasi Mini kart i vozač Ivan Berton u klasi „KF3“.

Filip Romić (Cobra Virovitica) svoje je rezultate potvrdio naslovom prvaka i statusom najboljeg seniora prošle sezone. U najjačoj klasi KZ2 bio je nedostižan pa i za Ivana Žovana (KK1) i Žarka Martinjaka (Koprivnica) koji su ga vjerno pratili na stazama. Među devet sudionika otvorenja sezone i Riječani imaju svog predstavnika – jedini odrasli i iskusni Labinjan Renato Dujmović ove je sezone obukao „RI“ dres.

Tako se u nekoliko klubova Kvarnera i Istre ove godine okupilo 15-tak kartingaša koji su obogatili državno prvenstvo.

RIJEČKA MLADOST NA HRVATSKIM STAZAMA

– Iz Mini kart klase stasaju budući asovi. Tako sam i ja krenuo. Stjecao iskustvo u najbrojnijoj i konkurencijom zasigurno najjačoj klasi. Ove godine i unutar kluba je brojnija konkurencija. Svi smo kompa, biti će zanimljivo. U dosadašnjim nastupima bilo je različitih iskustava, i najboljih vremena treninga, i kvarova, i izlijetanja, i pobjedničkih postolja. Puno nam znače treninzi, na našoj prelučkoj stazi možemo naučiti samo onaj osnov. Zato prije svake utrke odlazimo trenirati na staze na kojima se voze utrke, a to nije baš blizu. Volim karting i sa guštom vozim, stekao sam nove prijatelje, nadam se i boljim onim pravim rezultatima – kaže Matija Jurišić, tih i povučen dječak u kojem mnogi znalci kartinga vide izuzetan potencijal.

U obiteljskom se životu kaže „ iza svakog uspješnog muškarca stoji žena“. Prevedeno u svijet mladih i malenih kartingaša treba kazati iza njih stoje i mame i tate. Mame djeluju iz pozadine, a tate „grizu“. I tako uz stazu, u parku vozača, u šatorima i kamperima za svoje klince „živce gube“ Željko, Zlatko, Mario, Srećko, Dario, Danijel, Tomislav i drugi. Oni su ponosni očevi budućih karting asova izniklih u prvoj pravoj i jedinstvenoj riječkoj Školi kartinga. Njihovi su klinci ponos „Prelučke legende“.

-Pokazalo se dobrim i nastavljamo sa svakom akcijom iz koje vjerujemo izlazimo organiziraniji i jači. U organizaciji škole sada su Autoklub „RI autosport“ i Karting centar Rijeka, interesa ima i 10-15 polaznika po ciklusu prosjek je koji smo lako ispunili. Uskoro kreće novi ciklus – kazuje Željko Mesec, vlasnik staze koji cjelokupnom poslu pristupa sa izuzetnim žarom i voljom, jedan je od pozitivnih „krivaca“ uzleta riječkog karting sporta.

SIMILAR ARTICLES