POSLIJE ODMORA – OKTANSKI STAMPEDO

POSLIJE ODMORA – OKTANSKI STAMPEDO

0 813

Hrvatsku, ali i dobar dio Europe, zahvatio je toplinski val. Nema kutka u kojem nije gotovo +40 stupnjeva Celzija i to u dubokom hladu. Ni na bajnom Jadranu ne pomaže osvježenje u toplom moru, naravno onima koji su do Jadrana i mora stigli ovoga ljeta. Razni su razlozi zbog kojih neki nisu ili neće stići, ali ima i onih oktanske prirode. Naime, ovog vikenda 9. do 11. kolovoza pred nama je gostovanje hrvatskog automobilističkog „orkestra“ u susjednoj Sloveniji na brdskoj utrci „Lučine 2013.“ gdje činimo, zamislite si to, trećinu sudionika. Lijepo, nema što. Ohrabrujuće, prosto budi nadu da izlazimo iz – recesije !!?

I slijedi tada nekih dvadesetak dana „pravog ljeta“ i odmora od automobilističkih zbivanja. A onda – stampedo !

U SAMO MJESEC DANA – ČEVRTINA SEZONE

U nepunih 30 dana odvijati će se čak četvrtina domaćih utrka što su u ovogodišnjem kalendaru Hrvatskog auto i karting saveza. I kada opet krene – biti će to istinski automobilistički maraton.

Rujanski automobilistički stampedo na hrvatskim prostorima počinje posljednjim kolovoškim danom, 31., kada je uvodni dio tradicionalne i ove godine ne bilo kakve, već jubilarne međunarodne brdske auto utrke „20.Nagrade Stubičkih Toplica 2013.“. Organizaciju potpisuju vrijedni neimari zagrebačkog Autokluba „Delta“. Istoga dana, 1.rujna nadomak Ozlja se vozi još jedna oktanska priredba – autocross. Biti će to „Memorijal Josip Pilat – Nagrada Grada Kastva 2013.“ u zajedničkoj organizaciji AK Ozalj i ASK Kastavac iz Kastva.

SEZONU PRVI ZAKLJUČUJU – KROSISTI

Prvi će ove godine natjecateljsku sezonu zaključiti već drugog vikenda rujna autocrossisti. Drugi će puta voziti na najboljoj domaćoj stazi „Rupa“ nadomak hrvatsko-slovenske granice, a 8. rujna organizator utrke je Autoklub „Svigo“.

Istoga dana autoslalomaši će put juga. U okolici Šibenika u organizaciji Auto i karting saveza Šibensko-kninske županije održava se sedmo ovogodišnje natjecanje „2.Šibenski autoslalom 2013. – Nagrada Grada Šibenika i ŠKŽ – Memorijal Srećko Bura“.

OKTANSKI TJEDNI ISTARSKOG POLUOTOKA

Sredina rujna već je više od 30 godina rezervirana za istinski spektakl – Praznik automobilizma u Buzetu, gradu tartufa, oktana i piva. Ovogodišnja završnica Europskog prvenstva na brdskim stazama „32. Buzetski dani 2013.“ u još jednoj očekivanoj vrhunskoj organizaciji Auto moto kluba Buzet odvijati će se od 13. do 15. rujna. Prema najava biti će noviteta vrijednih pažnje, pravi trodnevni spektakl za ljubitelje brzina kojih se na nedjeljnoj utrci uz stazu Most – Peničići već godinama u jednom danu okupi više nego na većihi hrvatskih automobilističkih zbivanja. Svaki do sada od 31 buzetskih dana bili su dani za pamćenje, pa nema razloga da to ne budu i ovogodišnji. Još jedan mamac više može biti prigoda da na našoj stazi proslavimo novog prvaka Europe – hrvatskog asa Tomislava Muhvića koji je četiri utrke prije kraja prvenstva zasluženo – vodeći. Na krovu Europe !

Istra ostaje u oktanskom trendu i nepuna dva tjedna kasnije. Naime, Hrvatski auto i karting savez od 26. do 28. rujna sa startom i ciljem u Poreču odvija se najstarija hrvatska automobilistička priredba – jubilarni 40. Croatia rally 2013., bodovno natjecanje Prvenstva Europe. Očekuje se više od 80, po nekim procjenama blizu 100, posada iz europskih relijaških sila na natjecanju što se boduje za osam različitih sustavnih prvenstava. Istarskim cesticama, uključujući i prelazak preko Učke do Opatije bajne, voziti će se više od dva dana, a Poreč će oktanski živjeti čitav tjedan. Uz sport biti će zabave, ljepote, gastronomije i svega što ide uz najveća oktanska zbivanja.

KRONOMETRISTI VJERNI – GROBNIKU

U vikendu između dvije europske hrvatske automobilističke manifestacije smjestila se još jedna „mala“ manifestacija, kronometar vožnje. Dan uoči službenog početka jeseni 22.rujna Automotodrom Grobnik ipak će ove godine ugostiti nekolicinu hrvatskih automobilista. Ne na velikoj i glavnoj, pravoj stazi, već na improviziranoj u Parku vozača. Vozi se „4.Nagrada RI-SKOK 2013.“ u čak četiri konkurencije – Prvenstvo Republike Hrvatske, Prvenstvo Auto i karting lige Zapad, Prvenstvo Primorsko-goranske županije i Prvenstvo Istarske rivijere. Organizator je Autoklub „RI autosport“ u suradnji sa AK Skok racing iz Brtonigle, a partner u organizaciji je domaćin – „Automotodrom Grobnik“ d.o.o.

NAŠI VRLI DEČKI

Do našeg Buzeta i završnice Europskog prvenstva na brdu ostaju još tri utrke. Na sve tri odlaze po nove bodove dvojica hrvatskih automobilista – Tomislav Muhvić (AKK Petar Klepac Gerovo) i Damir Mašić (AK Zagreb Racing Team). Tomica je na vrhu vrhova, vodeći i čuva to mjesto željan uspjeha. Svoj europski put ostvaruje i Damir balansirajući oko 5. do 7. mjesta ( trenutno osmi uz dvije propuštene utrke) što je u jakoj konkurenciji zavidan rezultat. Naše dečke čeka Francuska (9.-11.8.), Švicarska (16.-18.8.) i Slovenija (30.8.-1.9.). Utrka u susjednoj Ilirskoj Bistrici, na žalost ljubitelja auto sporta, ove se godine (poslije nekoliko promjena termina) poklapa u terminu sa našim Sljemenom, pa će izostati hrvatski asovi ( izuzev Muhvića i Mašića), ali i brojni ljubitelji brzina.

KARTINGAŠIMA – PETO NATJECANJE

Ove godine po svemu sudeći zagrebački Autoklub „F.M.Team“ „serijski“ je organizator karting utrka, pa ga očekuje drugo od tri predviđena. Nakon kolovoškog raspusta kartingaši će treći puta ove sezone u pretposljednju utrku na stazi Karting centra Belica nadomak Čakovca. „1.Nagrada Transporti Turk“ održava se 7. i 8. rujna.

I tako nabrojismo sve što nas u narednih 50 dana očekuje na četiri kotača. Danas je +40. I neka nam je – to smo željeli. Uostalom – ljeto je. A bliži se kraju. I to jako, jako brzu. U stilu najboljih automobilista. Rekordno „trče“ dani i sati. Odbrojavanja za najveće hrvatske događaje su počela. Planirajte ih i Vi.

Izleti na Sljeme, u Ozalj i Rupu, Belicu, Šibenik, Buzet, Grobničko polje – i ponovo u Istru – uzduž i poprijeko kao šećer za kraj – rujna 2013. Uživajte !

Miroslav Krpan