Porečki oktanski vikend

Porečki oktanski vikend

0 442

Po tko zna koji puta Poreč će biti domaćinom jednog oktanskog spektakla. Više od desetljeća, središte je zaključnog relija sezone, prije koju godinu ugostio je sudionike završne svečanosti proglašenja najboljih automobilista i kartingaša Hrvatske, mnogo je puta bio mjestom održavanja različitih automobilističkih natjecanja, prije dvije godine u svibnju udomaćio niz trofejnih europskih i svjetskih asova na ogledu šampiona, da bi peti puta ove godine ponovo bio domaćinom trodnevnog sajma automobila, motocikala i opreme „5. MotorShow Poreč 2012.“, posvećenog sportu i sigurnosti u prometu.

Za ovu, a uglavnom i niz ostalih do sada održanih manifestacija auto-moto sporta i industrije zasluge pripadaju Autoklubu „Skok racing“ iz Brtonigle. Kao i prijašnjih godina, tako i ove, sve manifestacije što ih provodi AK Skok racing održavaju se pod motom globalne svjetske akcije „Desetljeće sigurnosti u prometu 2011.-2020.“ koju je pokrenula FIA, podržali Ujedinjeni narodi, a u Hrvatskoj je uz HAK provodi i Hrvatski auto i karting savez.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Poreč i Turistička zajednica Grada Poreča, a mjesto zbivanja je novo gradsko parkiralište „Žatika“ nadomak istoimene proslavljene i arhitektonski jedne od najljepših sportskih dvorana u ovom dijelu Europe. Za cjelokupan izložbeno – sportski program predviđeno je 30.000 metara kvadratnih.

I ove će godine od 13. Do 15. travnja biti tako: izložbe oldtimera i street style tuning automobila, trkaćih automobila i motocikala, off road utrke, stunt show i supermoto. Značajan dio promocije biti će posvećen mladim kartingašima uzrasta od 5 do 12 godina. Kao posebni gosti stižu dva tima iz Italije – „Team car Corvette“ i „Pinguin racing team“, a predstaviti će se i riječki studenti okupljeni u „Riteh racingu“ sa svojom formulom „Student“.

Uoči sajamsko-sportskog spektakla u sjedištu Grada Poreča održana je konferencija za novinare.

-Motorshow je događaj koji se već tradicionalno vezuje uz Grad Poreč i dobra je prilika za mlade jer stječu novo iskustvo – kazala je, obraćajući se novinarima Nadia Štifanić Dobrilović, zamjenica porečkog gradonačelnika.

-U ime porečke Turističke zajednice pozdravljamo napore organizatora da ustraje na tradiciji i priređuje ovu manifestaciju u kojoj je značaj dat na sigurnost u prometu koja je iznimno važna i svima nam treba biti na prvom mjestu. Također se nadam da će svi posjetitelji i gosti našega grada kroz ovu manifestaciju doživjeti neko novo, pozitivno iskustvo – istakao je Nenad Velenik, direktor TZ grada Poreča.

OTVORENJE NOVE SEZONE AUTOSLALOMA – u subotu

Među značajnijim programima „5. MotorShowa Poreč 2012.“ svakako je i prvo ovosezonsko natjecanje Prvenstva Republike Hrvatske u autoslalomu u subotu 14. travnja, čime se upravo „7. Nagradom Poreča 2012.“ otvara 11. sezona državnog prvenstva discipline što po pojedinom natjecanju zna okupiti i više od stotinu vozačica i vozača iz cijele Hrvatske. Uz bodove državnog prvenstva natjecanje se boduje i za Prvenstvo Auto i karting lige Zapad koja obuhvaća članove klubova Istre, Kvarnera i Gorskog kotara.

U devet klasa prijavilo se 62 vozača i vozačice iz 16 klubova cijele Hrvatske – od Slavonskog Broda do Dubrovnika.
Autoslalomašku elitu predvodi „kralj hrvatskog slaloma na asfaltu“ Riječanin Dejan Kopajtić, član Autokluba „Rijeka“. Redovi pojedinih klubova su ojačani u „zimskom prijelaznom roku“, pa tako treba istaknuti Autoklub „Opatija“ koji je sa 11 vozača najbrojniji na listi prijava, a ove sezone ojačan višestrukim državnim prvakom i najuspješnijim hrvatskim juniorom – istarskim asom Ninom Andrejevićem, te dvojicom donedavnih vozača „Kastavca“ Dariom Ružićem i Marinom Jurčićem. Dobro raspoređeni u niz klasa stječu mogućnost osvajanja značajnih bodova i zasigurno će se boriti za ekipni vrh PH.

Verifikacija i tehnički prijam odvija se u subotu 14. travnja na parkiralištu „Žatika“ od 7,20 do 8,45 sati, a natjecateljski program počinje u 9,40 sati službenim treningom. Prva od tri bodovne vožnje na rasporedu je u 12,05 sati, dok se proglašenje najuspješnijih očekuje oko 18,30 sati.

TREĆI OGLED KRONOMETRISTA – u nedjelju

Nedjeljni program porečkog oktanskog vikenda uglavnom je posvećen središnjem sportskom događaju – trećem ovogodišnjem bodovnom natjecanju u najmlađoj domaćoj automobilističkoj disciplini – kronometar vožnjama. Vozi se „Hyundai autokuća Košara – 7. Nagrada Poreča 2012.“, a boduje se u tri konkurencije – Prvenstvo Republike Hrvatske, Auto i karting liga Zapad i Prvenstvo Istarske rivijere. Vozi se na stazi „Žatika“ za tu prigodu pripremljenoj u ukupnj dužini 1.250 metara, a sudionici će prema vozilima biti razvrstani u šest klasa. Prijavljeno je 48 vozačica i vozača iz 17 klubova, a njima će se priključiti očekivanih 15-tak isključivo u konkurenciji PIR-a.

Sezona je počela prije tri tjedna u Taru sa dva bodovna natjecanja, a ugodno iznenađenje otvorenja prve sezone državnog prvenstva bio je istarski as Zoran Vidmar, odnedavno član Autokluba „Petar Klepac“ iz Gerova (Gorski kotar). Sa dvije „generalke“, ujedno prve u karijeri, zasjeo je na vrh ljestvice pojedinačnog poretka. Još jedno iznenađenje priredili su vozači riječkog Autokluba „RI autosport“ sa dvije ekipne, ali i dvije timske pobjede ( RIautosport.hr Team Rijeka ). Ovoga puta pojavljuju se i neki novi sudionici kronometar vožnji, a tome je najviše doprinio vikend u kojem se dva dana za redom na istoj stazi voze dvije automobilističke discipline.
U nedjelju 15. travnja na parkiralištu „Žatika“ od 7,45 do 9 sati odvijati će se prijam, verifikacija vozača i tehnički prijam vozila. Program natjecanja počinje u 11 sati službenim treningom, a prva od tri bodovne vožnje na rasporedu je u 12,45 sati. Proglašenje najuspješnijih očekuje oko 18,30 sati.

Ovogodišnji „5. MotorShow Poreč 2012.“ svečano je otvoren u petak 13. travnja u 13 sati. (m)