Ovaj vikend na Preluku “1. Preluk-Adria oil karting show 2011.”

Ovaj vikend na Preluku “1. Preluk-Adria oil karting show 2011.”

Karting sportu na širem riječkom području potrebna je promocija, potrebno je da mnogi upoznaju draži tog sporta. Time se rukovodio Karting centar Rijeka kada je na “Kartodromu Rijeka – Preluk” u suradnji sa auto klubom “RI autosport” i karting klubom “Rijeka” pripremio “1. Preluk – Adria oil – karting show 2011.” , dvodnevnu manifestaciju 24. i 25. rujna na kojoj se očekuje veliki broj sadašnjih kartingaša hrvatskih i slovenskih klubova koji će boravak na Preluci iskoristiti za trening, ali i prikaz svojih natjecateljskih vještina u “kronometar vožnji”.

Sredinom lipnja 2010. godine otvorena je prva karting staza na području Primorsko-goranske županije, a i šire. Kartodrom Rijeka-Preluk nalazi se u zoni Preluke, dijelu nekadašnjeg autokampa Preluk, a tik do svjetski poznate motociklističke staze okruga Preluk na kojoj se vozilo motociklističko Prvenstvo svijeta sve do sada već davne 1977. godine. Staza se nalazi na pola puta od Rijeke do Opatije i tijekom proteklih 15 mjeseci okupljala je prvenstveno niz rekreativaca koji su u vožnji kartingom pronašli razonodu i zabavu, rekreaciju, svojevrsno opuštanje. Uzrast korisnika naših usluga je od 5 do 70 godina, ali ipak prevladavaju mladi.

Onima najmlađima posvetila se posebna pažnja. Sredinom ožujka 2011. godine zajedničkom akcijom Autokluba „RI autosport“, Karting kluba “Rijeka” i “Karting centra Rijeka” d.o.o. koji “gospodari” stazom Kartodroma Rijeka-Preluk zaživjela je prva prava Karting škola simboličnog imena “Prelučka legenda”. Prva je to škola kartinga na području Primorsko-goranske županije, ali i šire, tim više što su tek izgradnjom namjenskog objekta ispunjeni elementarni uvjeti da se započne jedna tako hvale vrijedna akcija. Tijekom tri održana ciklusa školu je uspješno pohodilo 36 mladih u dobi od 5 do 16 godina iz mnogih mjesta Primorsko-goranske županije. Početkom listopada nastavlja se četvrtim ciklusom poslije kojeg će još jedna skupina mladih steći diplome i pravo na sportske vozačke licence. Nekolicina se posvetila treninzima, karting shvatila ozbiljno, pa ih se prvenstveno 2012. godine i očekuje na karting natjecanjima raznih prvenstava, kupova ili manifestacija u Hrvatskoj, a i šire.

Za razliku od automobilističkog, ili u oktanskom svijetu i motociklističkog sporta koji je udomaćen na širem riječkom području, karting sport upravo zbog nepostojanja preduvjeta – karting staze nije pustio dublje korijenje. Prije 20-tak a i više godina održane su utrke i na dijelu automotodroma Grobnik ili u centru Rijeke na Delti, u pojedinim klubovima bilo je vozača koji su se posvetili zdušno kartingu i ostvarili zavidnu sportsku karijeru. Jedan od njih je i voditelj škole kartinga „Prelučka legenda“ prof. Vanja Vešligaj pod čijim se budnim okom sada stvaraju novi i budući asovi.

Kroz više treninga i nastupa za nagrade organizatora ponajbolji kartingaši dočarati će svoju vještinu vožnje kartinga, voziti na jednoj, zasigurno najmlađoj “mini” stazi u Hrvatskoj i trenirati za posljednji ogled sezone nacionalnog prvenstva predviđenog 2. listopada u Virovitici.
Pored iskusnih karting vozača iz Hrvatske i Slovenije, sudionika prvenstvenih natjecanja nacionalnih i međunarodnih kupova i prvenstava, prateći dio programa biti će i prezentacija vožnje polaznika Karting škole “Prelučka legenda”, izložba sportskih automobila i motocikala, old-timera, gostovanje poznatih vozača – auto, moto i karting sporta, prvenstveno vodećih vozača ovogodišnjeg hrvatskog prvenstva u brojnim disciplinama u kojima su uglavnom vozači sa šireg riječkog područja trenutno vodeći i sa velikim izgledima za osvajanje naslova prvaka. Upravo je njima namijenjen i ogled na stazi u kartinzima pod nazivom “Zvijezde na stazi” pa se očekuju Dino Butorac, Siniša Krainc, Sebastian Čepar, Igor Vičević, Davor Mihelić, Mario Jurišić, Vigor Grbac, Siniša Filčić, Robert Čulina, Thomas Hrvatin, Marko Erceg i drugi.

Ovisno o odazivu i prijavama sudionike promocijsko-natjecateljskog programa poodijeliti će se u šest klasa i to: Mini 50, Free 60, Junior 125, 125 Max i Senior, Maxter ( uzrast više od 30 godina ) i Hoby ( otvoreno – nelicencirani ).

Prijam i tehnički prijam je u subotu 24. rujna od 9 do 10,30 sati, a planirana su po četiri slobodna treninga od 12 do 19 sati. U nedjeljnim jutarnjim satima od 8,30 do 11 sati službeni su treninzi, a promocijsko natjecateljski program kreće od 12 sati. U 15 sati start je “Zvijezda na stazi”, a oko 15,30 proglašenje najuspješnijih.

U nedjelju će uz karting stazu na Preluci biti izloženo dvadesetak sportskih automobila, motocikala i oldtimera.
Prvih jesenjih dana ove godine na legendarnoj Preluci – u oktanskom svijetu poznatom centru poslije motociklista, povremeno automobilista – red je stigao i na karting.

SIMILAR ARTICLES