Otvorenje hrvatske automobilističke sezone

Otvorenje hrvatske automobilističke sezone

0 475

STAZA U TARU SPREMNA ZA SPEKTAKL

Konačno, duga i hladna zima je za nama. Automobilisti su kalendarom Hrvatskog auto i karting saveza zacrtali početak nove natjecateljske seone. Prvo natjecanje, od ove sezone Prvenstva Republike Hrvatske u u kronometar vožnji održava se u nedjelju 25. ožujka na stazi „Motodroma Poreč“ u Taru. Domaćin i organizator je Autoklub „Skok racing“ iz Brtonigle pod čijim je okriljem prije punih 17 godina i nastala ova disciplina kao Prvenstvo Istarske rivijere koje traje dan danas. Prije pet godina uvrštena je u Prvenstvo Regije Zapad HAKS-a, da bi se protekle dvije godine vozio Kup HAKS-a odnosno Kup Hrvatske,a sadsa je zaživjela i na nacionalnom nivou kao državno prvenstvo.

55 AUTOMOBILA NA STARTU SEZONE

Nakon skoro četveromjesečne oktanske pauze, izuzmemo li neka događanja u prosincu i siječnju, svi su izgledi da su se hrvatski automobilisti zaželjeli staza, utrka, nadmetanja, dokazivanja. Dokaz tome je i bogata lista prijava za nedjeljnu „Hyundai Autokuća Košara – 7. Nagrade Tar-Vabriga 2012.“. Prijavilo se 55 vozača i vozačice iz 19 hrvatskih klubova. Izazov je tim veći obzirom da se nedjeljno natjecanje boduje dvostruko. Naime prvo se odvija „lijevi krug“ – dvije vožnje karting stazom voze suprotno smjera kazaljke na satu, a potom „desni krug“ – dvije vožnje u smjeru kazaljke. Biti će to dva bodovna natjecanja u startu sezone i to u tri konkurencije – Prvenstvo Hrvatske, Auto i karting ligu Zapad ( dosadašnje Prvenstvo Regije Zapad HAKS-a) i Prvenstvo Istarske rivijere. Najuspješnijima će počasne nagrade na kraju dana biti dodijeljene osnovom zbroja svih vožnji.

I ove se godine vozi šest klasa – tri u grupi automobila „serija“ i to do 1200, do 1600 i preko 1600 ccm, potom dvije u grupi „sport“ do 1400 i preko 1400 ccm i zasebno klasa „diesel“.
Najbrojniji su „sportaši“ kojih je u dvije klase polovica. Raduje i podatak da je desetak novih mladih vozača kojima je upravo kronometar kao disciplina znakoviti početak i ulazak u oktanski sportski svijet na četiri kotača.

Elitu predvodi trofejni višestruki hrvatski prvak brojnih disciplina, do sada dvostruki pobjednik kronometar Kupa Hrvatske – riječki automobilist Dejan Kopajtić, član AK „Rijeka“ u trofejnom „Yugu“. Imat će žestoku konkurenciju među kojima su se našli i vozači izvan područja Istre i Kvarnera čime je očito kronometar sve priznatija disciplina domaćeg automobilizma.

Staza u Taru duga je 600 metara, a gledateljima uz dobre uvjete boravka uz stazu pruža pregršt uzbuđenja. Pokrovitelji manifestacije su Općina Tar-Vabriga i Turistička zajednica Tar-Vabriga, dok su generalni sponzori Hyundai-Autokuća Košara i Istarska kreditna banka Umag.

Ranojutarnje okupljanje sudionika počinje jednosatnom verifikacijom i tehničkim prijemom vozila od 7,30 sati. Službeni trening je u 10 sati. Svečano otvaranje natjecanja je u 12,20 sati, a prva vožnja „lijevog kruga“ u 12,30 sati. Po okončanju prvog bodovnog ciklusa i pauze „desni krug“ starta u 15,20 sati, a proglašenje najuspješnijih planirano je oko 18,30 sati. (m)