Otvorenje hrvatske automobilističke sezone

Otvorenje hrvatske automobilističke sezone

0 453

Foto: Miroslav Krpan

„KRONOMETRISTI“ OTVARAJU SEZONU

 Prošlogodišnja je sezona zaključena, čak u ovoj godini, najmlađom hrvatskom automobilističkom disciplinom – kronometar vožnjom. I tamo gdje se stalo – ponovo se počinje. Duga i hladna zima je za nama. Kalendarski, ali izgleda ne i klimatski. Naime upravo za vikend u kojem mijenjamo i zimsko u ljetno vrijeme pomicanjem kazaljke meteorolozi su najavili – novi snijeg. A automobilisti su kalendarom Hrvatskog auto i karting saveza zacrtali početak nove natjecateljske sezone.

Prvo je natjecanje Kup Hrvatske u kronometar vožnji čiji je domaćin i organizator Autoklub „Skok racing“ iz Brtonigle pod čijim je okriljem prije punih 16 godina i nastala ova disciplina kao Prvenstvo Istarske rivijere koje traje dan danas. Prije četiri godine uvrštena je u Prvenstvo Regije Zapad HAKS-a, da bi prošle kao Kup HAKS-a zaživjela i na nacionalnom nivou. Ove je godine preimenovan u Kup Hrvatske, a pod svoje disciplinu su prihvatile i preostale dvije regije HAKS-a – Jug i Sjever raspisujući prvenstvo.

NA STARTU SEZONE – 75 AUTOMOBILA

Nakon skoro četveromjesečne oktanske pauze, izuzmemo li neka događanja u prosincu i siječnju, svi su izgledi da su se hrvatski automobilisti zaželjeli staza, utrka, nadmetanja, dokazivanja. Dokaz tome je i bogata lista prijava „Hyundai Autokuća Košara – 6. Nagrade Tar-Vabriga 2011.“ pod kojim se nazivom održava natjecanje u nedjelju 27. ožujka na stazi Motodroma „Poreč“ u Taru. Prijavljeno je 75 vozača i vozačice iz 13 hrvatskih klubova, što je za kronometar, a i mladu disciplinu dosadašnji rekord. Izazov je tim veći obzirom da se nedjeljno natjecanje boduje dvostruko. Naime prvo se odvija „lijevi krug“ – dvije vožnje karting stazom voze suprotno smjera kazaljke na satu, a potom „desni krug“ – dvije vožnje u smjeru kazaljke. Biti će to dva bodovna natjecanja u startu sezone i to u tri konkurencije – Kup Hrvatske, Prvenstvo Regije Zapad HAKS-a i Prvenstvo Istarske rivijere. Najuspješnijima će počasne nagrade na kraju dana biti dodijeljene osnovom zbroja svih vožnji.

Vozi se šest klasa – tri u grupi automobila „serija“ i to do 1200, do 1600 i preko 1600 ccm, potom dvije u grupi „sport“ do 1400 i preko 1400 ccm i zasebno klasa „diesel“.

Najbrojniji su „sportaši“ kojih je u dvije klase više od polovice. Očito je da su brojni asovi, među kojima je 20-tak državnih i k tome još barem desetak regionalnih prvaka različitih disciplina proteklih godina odlučili iskoristiti prvo natjecanje sezone za „ispuhati“ svog limenog ljubimca, provjeriti uoči sezone u drugim disciplinama koliko su spremni, a k tome upisati i važne bodove u novoj mladoj disciplini. Međutim, raduje i podatak da je desetak novih mladih vozača kojima je upravo kronometar kao disciplina znakoviti početak i ulazak u oktanski sportski svijet na četiri kotača.

Elitu predvodi trofejni višestruki hrvatski prvak brojnih disciplina – riječki automobilist Dejan Kopajtić, prošlogodišnji prvi dvostruki pobjednik Kupa u kronometar vožnji. Ove sezone nastupa pod okriljem svog nekadašnjeg kluba AK „Rijeka“ kojem se poslije dvije godine vratio, a nastup je najavio u trofejnom „Yugu“. Imat će žestoku konkurenciju među kojima dosta uspješnih vozača sa brdskih staza. Domaćin i organizator Autoklub „Skok racing“ najzastupljeniji je sa 17 vozača i vozačica, a za postolja se uzda u trofejnu trojku Donalda Milokanovića (Zastava 750-1000 u klasi sport do 1400 ccm, Marina Milokanovića (Ford Fiesta u klasi sport +1400 ccm) i Igora Kocijančića (Opel Corsa u seriji do 1600 ccm).

Staza u Taru duga je 600 metara, a gledateljima uz dobre uvjete boravka uz stazu pruža pregršt uzbuđenja. Pokrovitelji manifestacije su Općina Tar-Vabriga i Turistička zajednica Tar-Vabriga, dok su generalni sponzori Hyundai-Autokuća Košara i Istarska kreditna banka Umag.

Ranojutarnje okupljanje sudionika počinje jednosatnom verifikacijom i tehničkim prijemom vozila od 7,45 sati. Sat kasnije predviđen je i slobodni trening, da bi službeni počeo u 10,15 sati. Svečano otvaranje natjecanja je u 12,20 sati, a prva vožnja „lijevog kruga“ u 12,30 sati. Po okončanju prvog bodovnog ciklusa i pauze „desni krug“ starta u 15,20 sati, a proglašenje najuspješnijih planirano je oko 18,30 sati. (m)