Otvorenje domaće sezone – 50 posada na startu u Kumrovcu

Otvorenje domaće sezone – 50 posada na startu u Kumrovcu

0 443

Ovogodišnja domaća automobilistička sezona konačno starta ovog vikenda. Dva su natjecanja na rasporedu – rally i kronometar vožnje. Prvi će startati sudionici međunarodnog „3. Rallya Kumrovec 2013.“ što će se okolicom „najpoznatijeg sela na svijetu“ održati u organizaciji zagrebačkog Autokluba „Delta Sport“. U tri bodovne konkurencije – Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske, Državno prvenstvo Hrvatske i Prvenstva Sjeverna liga nastup su prijavile 54 posade iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Iz 16 hrvatskih klubova na startu se očekuje 40-tak posada.

Okupljanje posada s vozilima očekuje se u centru Kumrovca na velikom parkiralištu u petak od 7,30 sati. Verifikacija i tehnički potrajati će do 10,45 sati, a na dijelu jednog od brzinaca od 13 do 15 sati odvijati će se „shakedown“, te potom jednosatne promotivne vožnje za ljubitelje rallya. Start je na dijelu kumrovečkog Muzeja „Staro Selo“ u 17 sati, a u neposrednoj blizini svim ljubiteljima nogometa omogućiti će se i praćenje nastupa Hrvatske i Srbije. Nakon 24 sata u subotnje poslijepodne u 17 sati na cilju se očekuje pobjednička posada 3. Rallya Kumrovec 2013.“.

Poslije dvogodišnjeg statusa „sprint“ kratkog rallya kumrovečki rally izrastao je u klasično natjecanje ukupne duljine 135,19 km sa deset brzinskih ispita duljine 75,32 km. Prva dva brzinca voze se neposredno poslije starta u petak 22. ožujka. Biti će to BI Kladnik duljine 2,49 km koji se vozi dva puta sa prvim startom u 18,41 sati. Preostalih osam na rasporedu je sutradan. Dionice su poznate od prethodnih godina s time da su produljene, a time dobile još više atraktivnosti.

kumrovec

Za otvorenje nove automobilističke sezone lista prijava je i više nego ugodno iznenađenje organizatoru, što je gotovo dvostruko više od prvog izdanja prije dvije godine. No, iako im je dodijeljen startni broj „1“ ljubitelji rallya ostali su iznenađeni odustajanjem na otvorenju sezone najbolje hrvatske posade zagrebačkog dvojca Juraj Šebalj-Toni Klinc (AKK Sveta Nedjelja). Pored njih odustajanje su najavili i favoriti klase 5 veteran Nenad Lončarić sa suvozačem Tomislavom Pazmanom (AKK Sveta Nedjelja). Javnosti još uvijek nisu prezentirali razloge o kojima se u krugu fanova samo nagađa.

tako je pomalo neočekivano ulogu favorita preuzeo Mađar Janos Szilagyi koji uz sunarodnjaka suvozača Botond Csanyija već drugu sezonu brani boje kluba organizatora rallya „Delta Sporta“. Szilagyi je dvostruki pobjednik Kumrovca pa je tim više favorit. No puno se u borbi za pobjedničko postolje očekuje od povratnika na hrvatske staze Danijela Šaškina i suvozača mu Damira Brunera (AK D.T. Poreč), a tu su i slovenski asovi Darko Peljhan (suvozač Tina Lazar) i Rajko Žakelj (suvozač Blaž Selan). Svi nastupaju sa prestižnim Mitsubishi Lancerima. Prema prijavama zastupljeno je 18 marki automobila sa čak deset „Miceka“, a za upravljačem će se u isključivo muškoj konkurenciji naći samo jedna vozačica Slovenka Klavdija Senica (Fiat Panda Kit car), dok je devet suvozačica. Pored odustalih Šebalja i Lončarića nastup na otvorenju nisu prijavili još neki iskusni i uspješni hrvatski relijaši Viliam Prodan ( nastup na Mitropa Cupu u Austriji), Paolo Petretić, Marinko Stanić, Marko Đurković i Tomislav Šepić.

Svesrdnu pomoć organizatoru pružili su domaćini – Općine Kumrovec i Zagorska Sela, Krapinsko-zagorska županija i županijska Turistička zajednica. (m)

Snimci: arhiva organizatora, S.Pšeničnik