Otvorena karting sezona

Otvorena karting sezona

0 454

NA STARTU IPAK – SAMO 27 VOZAČA

      „1.Nagradom OKŠ-a 2012.“ pod pokroviteljstvom Red Bulla i u organizaciji Odbora za karting šport Hrvatskog auto i karting saveza otpočela je i službena karting sezona Prvenstva Hrvatske. Vozilo se na kartodromu u Novom Marofu. Gotovo tridesetak kartingaša u teškim je vremenskim uvjetima oduševilo prisutne gledatelje atraktivim vožnjama, pokazavši da su najave dobre natjecateljske sezone u potpunosti opravdane. Osim zanemarivih sitnica, cijeli je vikend protekao u dobroj organizaciji i bez ikakvih problema, a nova i stroža tehnička pravila za kartinge i vozače učinila su svoje i kroz cjelodnevne preglede tehničke komisije broj neispravnih i opomenutih vozača bio je sveden na minimum. Jutarnji trening i kvalifikacije protekle su po suhom vremenu, kao i jedina utrka klase Limač 50, dok je sve ostale utrke obilježila kiša i mokra staza izvukavši maksimum od vozača i pratećih ekipa. Utrku je otvorio glavni tajnik HAKS-a Zrinko Gregurek, a okupljene gledatelje pred start utrke promotivnom je vožnjom zagrijao Kristijan Habulin u atraktivnoj Formuli Reanult.

LIMAČ 50 

Natjecanja su otvorili oni najmlađi – limači. Marko Turk (AK FM Team) već je na kvalifikacijama pokazao da je glavni favorit ove klase ostvarivši preko dvije sekunde bolje vrijeme ispred drugoplasiranog Adriena Meseca (KK Rijeka), te sedam sekundi prednosti ispred Filipa Lozića (KK Rijeka). Sama utrka donijela je dosta uzbuđenja na startu budući da je Turk lošim startom omogućio Mesecu i Loziću da se probiju naprijed, međutim u napetoj završnici uspio je vratiti prvu poziciju te s prvim kapima kiše proći kroz cilj kao pobjednik u klasi 50. Drugi je utrku završio Mesec, treći Lozić, te su zajedno sa Lovrom Carinom (AK FM Team) i Ivanom Markićem (AMKK Cobra Virovitica) odmah po okončanju utrke podigli zaslužene nagrade.

MINI KART 60

Najbrojnija, najkonkurentnija i najzanimljivija klasa – po mnogima pokazatelj svijetle budućnosti hrvatskog karting sporta. Trinaest kartinga na startu bili su garancija napetih nadmetanja u dvije predviđene utrke, a činjenica da se prvih sedam vozača na kvalifikacijama poredalo unutar jedne sekunde pokazatelj dobre pripremljenosti vozača i kartinga. Već prvi trening pokazao je da će glavnu riječ voditi osvajač „Zlatne kacige HAKS-a“ Damian Sekulić (AMKK Cobra Virovitica), koji je ujedno ostvario i najbrže vrijeme kvalifikacija (59,227 sekundi) osiguravši prvu startnu poziciju. Priredivši malo iznenađenje na drugu pozciju plasirao se debitant Matija Jurišić (AK RI autosport) s vremenom 59,448, a treću stratnu pozciju osvojila je Matea Turk (AK FM Team) s vremenom 59,503. Pred sam početak utrke prolomio se pljusak, te je organizator proglasio kišnu utrku. Budući da su treninzi odrađeni po suhom bilo je jasno da će utrka biti vrlo atraktivna, kao i obilježena greškama, kako vozača, tako i pratećih ekipa. Upravo je jedna takva greška već u krugu izlaska na stazu stajala Sekulića startanja sa zadnje pozicije, te je prva startna pozicija pripala Jurišiću. Furioznom vožnjom do kraja Sekulić odnosi pobjedu u prvoj vožnji ispred Jana Pokosa (AKK Zanatlija), koji gubi prvu poziciju zbog 10 sekundi kazne (nedozvoljene kišne gume) i trećeplasiranog Jurišića. U drugoj utrci Sekulić nije dopustio nikakva iznenađenja osvojivši uvjerljivo prvo mjesto kako druge utrke tako i u zbroju dviju vožnji. Druga pozicija druge vožnje i ukupnog zbroja pripada još jednom debitantu – Maxu Herendiću (KK1) koji je napravio najmanje pogrešaka u dvije vožnje i otvorio sezonu izvrsnim plasmanom. Na treću poziciju druge vožnje plasirao se Leo Mladenić (AKK Podravina Koprivnica), a u ukupnom zbroju vožnji trećeplasirani vozač dana u klasi do 60 kubika bio je odlični Pokos.

KF3

Iako nova, malobrojna i još u početnim problemima, ova klasa također je pokazala da će biti jedna od najzanimljivijih ove sezone. Premda se kroz sezonu očekuje povećanje broja natjecatelja, realnost je da ova klasa svoju pravu snagu pokaže u idućoj sezoni, kada će zbog godina jedan dio izvrsnih kartingaša iz klase MINI morati preći u ovu klasu. Nakon što je u kvalifikacijskoj vožnji najbrže vrijeme (52,264) ostvario Luka Mavrin (KK1), dvije uzbudljive kišne utrke donijele su preokret i pobjedu Williama Mucka (KK1) ispred Juraja Kovačića (KK Koprivnica), Luke Mavrina i Marina Radetića (KK Rijeka). Poredak prve trojice vozača u obje je vožnje bio identičan.

KZ2

Iako se u ovoj klasi s obzirom na prošlogodišnji broj sudionika očekivao veći broj kartingaša, na ovoj su utrci nastupila petorica kartingaša. Prvu poziciju na kvalifikacijama ostvario je aktualni državni prvak Filip Romić (AMKK Cobra Virovitica) s vremenom 50,774 sekundi, na drugu poziciju plasirao se Ivan Žovan (KK1) – 51,247, ispred Tomislava Pavlića (AKK Sveta Nedjelja – 51,514. Iako se, sudeći po vremenima, činilo da će Romić rutinski do pobjede, pogoršanje vremenskih uvjeta donijelo je atraktivna pretjecanja i dvoboje na stazi, te iznenađujuću pobjedu Pavlića ispred Romića i to u obje vožnje. Na treću poziciju prve vožnje plasirao se Žarko Martinjak (KK Koprivnica) koji je u drugoj utrci odustao i omogućio plasman Renatu Dujmoviću (KK Koprivnica) na treće mjesto ukupnog poretka klase.

Rezultati:

Poslije dvije bodovne utrke: „Limač 50“ 1. Turk (FM Team Zagreb), 2. Mesec, 3. Lozić (oba KK Rijeka), 4. Carin (FM Team), 5. Markić (Cobra Vitovitica); „Mini kart“ 1. Sekulić (Cobra) 50 bodova, 2. Herendić (KK1) 33, 3. Pokos (Zanatlija) 27, 4. Vargović (Cobra) 22, 5. Mladenić (Podravina Koprivnica) 20; „KF3“ 1. Mucak (KK1) 50, 2.Kovačić (Koprivnica) 40, 3. Mavrin (KK1) 32, 4. Radetić (KK Rijeka) 13; „KZ2“ 1. Pavlić (Sveta Nedelja) 50, 2. Romić (Cobra) 40, 3. Dujmović (Koprivnica) 27,4. Žovan (KK1) 26, 5. Martinjak (Koprivnica) 16; ekipe 1. KK1 115 bodova, 2. AMKK Cobra Virovitica 112, 3. KK Koprivnica 93; timovi 1. Kreator Racing Team (Sekulić, Kovačić, Herendić) 123 boda, 2. Racing Team Romić (Romić, Vargović) 62, 3. „Karting team Prelučka legenda“ Rijeka ( Jurišić, Radetić) 29 bodova. (m)

Snimci: M.J.,Ž.M.

SIMILAR ARTICLES