OTOČAC – CENTAR SVIJETA OLDTIMERA

OTOČAC – CENTAR SVIJETA OLDTIMERA

Oakland True Blue Six - prije restauracije

Kruna trodnevne manifestacije u Otočcu je predstavljanje Oakland True Blue Six iz 1925.godine, u cijelosti restauriranog najstarijeg registriranog automobila na tlu Hrvatske, a kojeg će u nedjelju moći vidjeti i Krčani

OTOČAC – Ovog će vikenda, naoko miran lički gradić Otočac, biti centar svijeta ljubitelja povijesnih automobila, oldtimera, vječito dragih metalnih ljubimaca kojih se može viđati isključivo u muzejima ili na susretima vlasnika i ljubitelja automobila koji su pisali povijest oktana na četiri kotača.

Povodom 115 godina automobilističke kulture u Hrvatskoj, zagrebački Muzej automobila Ferdinand Budicki, od 6. do 8.kolovoza organizator je prvog „Susreta povijesnih vozila Ferdinand Budicki“ u Otočcu, a sve u suradnji s Gradskim pučkim otvorenim sveučilištem i Muzejom Gacke, a pod pokroviteljstvom Grada Otočca. Izložba manjeg broja probranih i raritetnih primjeraka povijesnih vozila upotpunit će središte Otočca, centralni gradski Trg Dr.Dražena Bobinca, dok će preostali automobili biti izloženi na obližnjem sportskom Aerodromu Krila Gacke u Špliniku. Niz je pratećih sadržaja, tematski posvećenih povijesti i tradiciji automobilizma na tlu Hrvatske, u Otočcu, kroz izložbe fotografija, stručna predavanja, edukaciji u prometu, jedinstvenoj izložbi robota svjetskih prvaka iz Osnovne škole Zrinski i Frankopana Otočac (Robocup Sydney 2019.godine), a sve s ciljem okupljanja ljubitelja i vlasnika oldtimera, te obogaćivanja društveno-kulturno-turističke ponude grada Otočca.

Centralni eksponat manifestacije zasigurno je, danas rijedak primjerak automobila proizvedenog daleke 1925.godine. Oakland True Blue Six, s cabrio krovom i četvora vrata, bio je udobna sportska limuzina proizvedena u tek 33.500 primjeraka. Ovaj, već gotovo puno stoljeće na hrvatskom tlu, kupljen je 1928.godine u Zagrebu od Ferdinanda Budickog, čovjeka kojeg se ne bez razloga imenuje „ocem“ automobilizma na tlu Hrvatske. Kupac i njegov vlasnik, bio je Franjo Častek, znani i ugledni apotekar iz Otočca. Vozio ga je sve do 1941.godine, kada tragično stradava u ratu. Njegova obitelj spremila je tada automobil u jednu drvenu garažu, prekriven desetljećima starom paučinom, gdje je bio sve do 2019.godine, kada ga s namjerom restauriranja i izlaganja javnosti kupuje kolekcionar i vlasnik nebrojenih oldtimera, utemeljitelj Muzeja u Krapini prof.dr.Anton Presečki, već punih 18 godina predsjednik Hrvatskog oldtimer saveza. Sa svojim sinom Ivicom, u nepune je dvije godine do temelja rastavio i obnovio ovaj raritetan primjerak automobila za koji postoji najstariji dokument, knjižica vozila i vozačka vlasnika na tlu Hrvatske.

I upravo u Otočcu, mjestu njegova dugogodišnjeg vlasnika i obitelji Častek, legendarni Oakland, sačuvan gotovo 80 godina, bit će zvijezda iznimno zanimljive izložbe i višednevnog programa susreta oldtimeraša.

U NEDJELJU OAKLAND GOSTUJE U KRKU

Inicijativom sadašnjeg vlasnika automobila Antuna Presečkog i Oldtimer kluba Rijeka 1996, te punom suradnjom i pomoći Grada Krka, ovaj će automobil biti izložen u centru grada Krka, na rivi, u nedjelju 8.kolovoza, od 9 do 13 sati. Bit će ovo zasigurno izuzetna atrakcija brojnim žiteljima i turistima otoka Krka, a i prilika da vide ovaj jedinstveni automobil prije nego „odsjedn“ u znanom krapinskom muzeju povijesnih vozila njegova novog vlasnika.

Miroslav KRPAN