OKTANSKI SPEKTAKL NA ČETIRI KOTAČA

OKTANSKI SPEKTAKL NA ČETIRI KOTAČA

Automotodrom Grobnik

Na grobničkoj stazi očekuje se zasigurno jedna od najvećih automobilističkih utrka u povijesti, nastupom više od 110 vozila i blizu 120 vozača iz 13 zemalja

Revitalizacija Automotodroma Grobnik, začeta tijekom prošlogodišnjeg obilježavanja 40-godišnjice postojanja ovog jedinog pravog i kultnog oktanskog centra u širem okruženju, u drugoj je polovici 2018.godine, održavanjem dvije velike, prvo automobilističke, a potom i motociklističke utrke, pokazala da se budućnost razvija u pravom smjeru. Polaganjem novog asfaltnog sloja na samoj su trkaćoj stazi stvoreni preduvjeti izuzetno sigurne i kvalitetne vožnje, većih brzina i znakovitih uzbuđenja, kako samim vozačima tako i ljubiteljima oktanskog sporta što pohode grobničku stazu. Prvi pokazatelj i potvrda dobro obaljenog posla bile su izjave i pohvale brojnih sudionika, bilo trening vožnji, bilo službenih utrka, a ono najvažnije okrunjeno je svim rekordima brzina različitih skupina vozila koja slove od prošlogodišnjeg ljeta.

U automobilističkom svijetu, prošle godine izuzetno uspješno realiziranu međunarodnu utrku FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, po svemu sudeći će u svim aspektima nadmašiti ovogodišnje izdanje utrke što nas očekuje od 26. do 28.srpnja. Automotodrom Grobnik, zahvaljujući Auto sport klubu Kastavac i Udruzi „Auto staza Grobnik“, organizatorima „Nagrade Hrvatske 2019.“, međunarodne utrke FIA Prvenstva Srednjeeuropske zone (CEZ), ugostit će blizu 120 vozača, koji će, u brojnim raspisanim konkurencijama, nastupiti u više od stotinu očekivanih automobila i bolida. Do konačne liste prijava, prema svim naznakama ovogodišnje CEZ sezone, te velikom interesu koji vlada među vozačima, bit će to zasigurno jedna od najvećih, ako ne i najveća automobilistička priredba na grobničkoj stazi u sada već 41 godini njena postojanja. Na Grobnik tako stižu vozači Mađarske, Slovačke, Češke, Slovenije, Poljske, Austrije, Njemačke, Srbije, Italije, Rumunjske, Grčke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Uz već spominjano FIA CEZ prvenstvo, boduju se tako i državna prvenstva Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovačke, Otvoreno prvenstvo Češke u utrci izdržljivosti, te međunarodni ESET V4 Cup. Blizu 25 marki automobila svih svjetskih automobilističkih giganata predvođenih Mercedesom, Audijem, Porscheom, Seatom, BMW-om, Lamborghinijem, Renaultom, Chervroletom i drugima, jurit će grobničkom stazom u cilju obaranja novih rekorda, a vozaći težiti pobjedama i bodovima svojih konkurencija. Nakon prošlogodišnjih samo četiri formule, ovogodišnja najava seže za nastupom čak 18 formula što će biti posebna atrakcija uz zasigurno najprivlačniji nastup CEZ skupine vozila GT, TC 3.5 i D5.

STIŽU I AKTUALNI REKORDERI

Na Grobnik se vraćaju aktualni rekorderi koji su u „Zlatnu knjigu“ svojim vožnjama upisani prošle godine. Tako, apsolutnim rekorderom, na novoj asfaltnoj podlozi u službenim bodovnim utrkama, slovi Talijan Paolo Brajnik koji je formulom „Dallara F308 VW“ grobnički krug od 4.168,79 metara vozio u vremenu 1:19,577 minuta prosjekom 188,557 km/sat. U „turističkim“ sportskim vozilima rekorderom slovi Poljak Marcin Jedlinski, koji je vrijeme 1:22,718 minuta, uz prosjek 181,397 km/sat, ostvario za upravljačem prestižnog „Audija R8 GT3“. Oni stižu s poboljšanim verzijama svojih bolida, ali konkurencija im je žestoka i brojna.

Nastup na stazi Grobnik prigoda je i za dokazivanje hrvatskih automobilista koji se pomalo, ali sigurno vraćaju u disciplinu auto utrka na kružnim stazama. Bilo bi ih i više da je sličnih utrka više upravo na Grobniku, praktično jedinom mjestu gdje se u Hrvatskoj mogu voziti kružne utrke, ali se zbog toga Državno prvenstvo ove godine upražnjava uvrštenjem u kalendar nastupa u Banja Luci (BiH) i Cerklju (Slovenija). Prva utrka je za nama, u Banja Luci gdje je krajem lipnja nastupilo 17 vozača iz osam klubova. No, na domaćoj stazi očekuje se brojnija postava, od kojih će se poneki upustiti i u borbu za CEZ bodove jačih skupina automobila.
Slobodni treninzi grobničkom stazom vozačima će biti omogućeni i dva dana ranije kada je tijekom četvrtka i petka predviđeno, u četiri grupe, čak 20 termina.

Nakon administrativnih obveza, verifikacije i tehničkog prijama, što će se odvijati u petak 26.srpnja od 14 do 21 sat, vozače očekuju sadržajna dva dana, prvo treninga, a potom i bodovnih utrka. Službeni treninzi na rasporedu su u subotu od 8,30 do 12 sati, a prva od šest bodovnih utrka kreće od 13,15 sati. Dan će se zaključiti jednosatnim CEZ Enduranceom od 18 sati. Nedjeljni jutarnji službeni treninzi kreću od 8,30 sati, a drugi bodovni set utrka će početi od 11 sati.

Miroslav KRPAN