Oktanci na snijegu

Oktanci na snijegu

0 551

SKIJERING U SKRADU

Prije dvije godine obnovljeno je zanimljivo i krajnje atraktivno okupljanje automobilista i skijaša na – snijegu. Poslije dugog niza godina entuzijazmom nekolicine sportskih automobilističkih zanesenjaka tada novog i mladog  Autokluba „Ravna Gora“ organizirano je natjecanje u skijeringu, svojevremeno jednoj od disciplina redovnog državnog prvenstva rallya II kategorije.

Ove će se subote 11. veljače, ukoliko to dozvole vremenske prilike održati prvo ovogodišnje natjecanje u skijeringu Otvorenog prvenstva Ravne Gore „GO-KO 2012.“ čiji je nositelj Autoklub „Ravna Gora“, a želja im je tijekom zime organizirati tri natjecanja.

Skijering je sportska disciplina u kojoj sudjeluju vozač i skijaš, te iskazuju svoju umješnost savladavanja zimskih uvjeta na snijegom i ledom pokrivenoj stazi ne dužoj od 2 km. Natjecateljski par raspoređuje se u četiri klase tehnički ispravnih i za javni promet registriranih vozila i to prema snazi i karakteristikama vozila do 1600 ccm, do 2000 ccm, preko 2000 ccm ( sve jednoosovinski pogon ) i vozila 4×4 sa pogonom na sva četiri kotača. Pored automobilističkih ove je godine raspisana i klasa motocikala četverokotača (quad) bez obzira na pogonske osovine. I vozač i skijaš opremljeni su zaštitnim kacigama, u pripadajućoj sportskoj odjeći svakog sporta, a vozilo vuče skijaša čvrstim konopom dugim od 7 do 8 metara. Na pogonskim kotačima vozila obvezne su zimske gume, a nije dozvoljeno korištenje lanaca ili „čavlerica“, kao niti upotreba lanaca ili plastika.

Za svako natjecanje preduvjet je dobro pripremljena staza prekrivena snijegom i ledom. Prvo natjecanje što je predviđeno u subotu 11. veljače odvijati će se na stazi „Hribac – Hlevci“ nadomak Skrada a ista je na dionici Ravna Gora – Skrad. Dužina je 1.360 metara s prosječnim usponom 1,5 posto.

Trenutna situacija vremenskih prilika u okolici Skrada navješćuje idealne uvjete za subotnje natjecanje. Snijega očito neće nedostajati, kao niti izuzetno niskih temperatura, a isto „u paketu“ zbog sadašnjih polarnih uvjeta na ovim našim prostorima prije može biti razlogom odgode. Administrativni i tehnički prijem sudionika sa kompletnom opremom predviđen je od 8 do 9,30 sati u Vatrogasnom domu DVD Hribac, prvi trening je u 10,15 sati, svečano otvaranje manifestacije u 12,30 sati, a prva od dvije bodovne vožnje u 12,30 sati. Druga je na rasporedu u 14,15 sati. Najuspješnijima u ukupnom poretku i pet klasa, te nekoliko posebnih nagrada i priznanja biti će uručena u 17,45 sati u restaurantu Breza u Ravnoj Gori. Prijave se primaju do petka 10. veljače u 24 sata, a uz dvostruku kotizaciju i neposredno na verifikaciji. Obzirom na specifičnost uvjeta za održavanje manifestacije poželjan je kontakt sa predstavnicima organizatora ( Alen Šporer 098 174 4181 ili Mladen Gecan 099 685 2812).

U zimskoj idili Gorskog kotara obnavljanje skijeringa biti će pravi zimski oktanski događaj. (m)

SIMILAR ARTICLES