ODLUKA O HRVATSKOM PRVAKU U DUBROVNIKU

ODLUKA O HRVATSKOM PRVAKU U DUBROVNIKU

BOJAN JURANIĆ (AK Opatija Motorsport) - snimio M.Krpan

Završnica brdskog prvenstva

DUBROVNIK – Domaćin posljednje i odlučujuće utrke Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama i ove je godine Dubrovnik. U organizaciji Autokluba „Dubrovnik racing“, pokroviteljstvo Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, te zlatnog sponzora INA d.d., vozi se Međunarodna utrka „Nagrada Dubrovnik 2018. – Memorijal Željko Đuratović“, a uz hrvatsko u Kategoriji I i povijsnih vozila, boduje se i državno prvenstvo Crne Gore, te Regije Jug HAKS-a.

Prijavljeno su 72 vozača, od čega je 30 iz Crne Gore, dok su domaći iz 13 klubova. Vrijedi istaknuti da je među 47 hrvatskih vozača tek sedam iz klubova koji nisu u sustavu Regije Jug (Dalmacija). Ovogodišnja utrka vozi se na stazi „Komolac-Brgat“ ukupne duljine 3.460 metara uz prosječni nagib 5,56 posto.

Godinama nije bilo neizvjesnijeg državnog prvenstva Kategorije I. U dosadašnjih sedam utrka, čak su četiri vozača osvajali pojedinačne pobjede, počeo je Delničanin Bojan Juranić (AK Opatija Motorsport) na Sljemenu, još jednom ponovio u Ilirskoj Bistrici (Slovenija), nastavio Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Velika Gorica) u Skradinu, a onda se na scenu, nakon dva neuspjeha vratio pobjedom u Kotoru (Crna Gora) aktualni prvak i branitelj naslova Zagrepčanin Domagoj Pereković (AKK Zanatlija). Slavlje je jedini ponovio još dva puta u Cazinu (BiH) i u Buzetu. Sredinom sezone pobjedom je slavio i nekadašnji europski prvak Tomislav Muhvić (AKK Petar Klepac Gerovo). Među njima četvoricom, ali i petim bez pojedinačne pobjede Denisom Niševićom (AK Žepa Dubrovačka), treba tražiti trojku za završno postolje sezone. U Dubrovnik jedino ne dolazi Dimitrijević, a kako se, od predviđenih devet utrka, u bodovanje uključuje osam utrka, najslabiji će se rezultat na kraju brisati.

Trenutno najbolje stoji, s 42 boda Juranić, prate ga Pereković i Nišević s po 34, te Muhvić s 31 bodom. Uz vrhunsku pripremljenost, ispravnost svakog „šarafića“ i čipa na automobilu, trebat će i malo sreće. U nedjeljno popodne dobit ćemo prvaka Hrvatske na brdskim stazama Kategorije I za 2018.godinu.

U ekipnom poretku Dubrovčani su već sigurni prvaci „stoti puta“, a u grupama samo je njihov član, Splićanin Ante Alduk, u grupi A sakupio dovoljno bodova i obranio naslov prvaka prije zaključne utrke. Za sve druge pozicije postolja, ali i prvake grupa N i E1 odlučuje dubrovačka utrka. Završnica za poželjet, stoga šteta što iz ostatka Hrvatske stižu samo „sedmorica veličanstvenih“, željnih bodova i naslova.

U konkurenciji povijesnih vozila naslov je osigurao Matuljac Mladen Sigurnjak (AK Opatija), kao i njegov klub među ekipama. Sigurnjak se i službeno oprostio od bodovnih staza na veličanstven način u Buzetu, osvojivši treći put Zlatnu kacigu i zasluživši najviše priznanje „Dijamantnu kacigu HAKS-a“. Zato će ovog blagdanskog vikenda vjerojatno posvetiti drugoj (prvoj ??) ljubavi – lovu!

Dvodnevni dubrovački oktanski program počinje u subotu 6.listopada verifikacijom vozača i tehničkim prijemom vozila od 8 do 10,30, a nastavlja se treninzima od 12,30. Dvije bodovne utrke voze se u nedjelju s početkom u 12 sati. Svečana dodjela priznanja najuspješnijima predviđena je u 18 sati.

Miroslav KRPAN