Od Pariza do Bakra – pod maskama

Od Pariza do Bakra – pod maskama

0 589

Jedno od značajnijih događanja najvećeg hrvatskog – Riječkog karnevala uz Međunarodnu i Dječju povorku svakako je i kultni, sve do prije četiri godine u svijetu jedinstveni Maškarani rally Pariz-Bakar. Ove je godine 22. i održati će se u subotu 2. veljače u organizaciji Autokluba Rijeka. Osmišljen je 1990. godine kada je Tihomir Filipović sudjelovao na pravom, svjetski poznatom i teškom Rallyu „Paris-Dakar“ i svojevrsna je maškarana parodija te manifestacije. Kada je osmišljen nije se „oslanjao“ na početke stoljeća i svojevrsnu stoljetnu povijest. „Pariz-Bakar“ je bio izvorni – riječki proizvod. I to je ostao sve do danas.

Vozi se na dionici od riječkog predjela Pariz podno drevnog Trsata do industrijski i svojevremeno koksom „oplemenjenog“ pomorskog gradića Bakra.

Sudionici će prema vozilima biti razvrstani u četiri skupine i to automobili ( tri klase po duljinama vozila), oldtimeri ( proizvedeni do 1982. godine), teretna i gospodarska vozila i motocikli. Startom u 10,05 sati od Pariza stiže se na polusatno predstavljanje u centru Rijeke – na Korzu odakle „puknuti oktanci“ put nastavljaju do Kostrene, ove godine na jednu od nekadašnjih lokacija prilazne ceste termoelektrani podno naselja Paveki i voze prvi ispit. Drugi je po dolasku na cilj u Bakru.

Najuspješnije očekuju nagrade oko 15,30 sati u Bakru, a uz niz posebnih nagrada četvrtu će se godinu zaredom dodijeliti Prijelazni pehar za najuspješniju karnevalsku grupu koja je na popisu nastupa riječke karnevalske povorke, ove godine jubilarne 30., a čine je dva ili više vozila. Glavni pokrovitelj Maškaranog rallya „Pariz-Bakar“ je Turistička zajednica grada Rijeke, a suorganizatori su gradovi Rijeka i Bakar, Općina Kostrena i karnevalske udruge „Špažićari“ iz Kostrene i „Bakarske maškare“, te Turistička zajednica grada Bakra.(m)

SIMILAR ARTICLES