Ocjenski auto rally

Ocjenski auto rally

0 385

U Ravnoj gori odlučuju se prvaci

Dan pobjede, odnosno Dan domovinske zahvalnosti poznatiji kao”Dan Oluje” 5. kolovoza nekolicina automobilista obilježiti će radno. Treće, posljednje ujedno i odlučujuće natjecanje ovogodišnje sezone Prvenstva Republike Hrvatske u ocjenskom auto rallyu, baznoj tehničkoj disciplini hrvatskog automobilističkog sporta održava se u Ravnoj Gori. U organizaciju natjecanja koje „spašava“ sezonu upustili su se sportski radnici i oktanski entuzijasti dva mlada autokluba iz Gorskog kotara. Organizator “1. Goranskog ocjenskog auto rallya – Ravna Gora 2011.” je autoklub “Quickly”iz Čabra, dok je suorganizator i domaćin domicilni Autoklub „Ravna Gora“. Pomoć u realizaciji i tehničko izvođenje manifestacije na sebe je preuzeo Autoklub „RI autosport“ iz Rijeke. Biti će ovo ujedno jedino ovogodišnje natjecanje državnog prvenstva u auto sportu na području Gorskog kotara.

Rally se odvija na dionici Ravna Gora – Hlevci – Hribac – Skrad – Kupjak – Leskova Draga – Ravna Gora ukupne duljine itinerera 46,2 km, a pet posebnih ispita spretnosti vozi se na prostorima prilaza i parkirališta drvne industrije, praktički u centru Ravne Gore, u zaleđu trgovačkih marketa. Pored bodovanja za državno prvenstvo u kojem je prijavljena 21 posada iz 12 hrvatskih klubova samo izvođenje ispita spretnosti boduje se u još dvije konkurencije – Prvenstvu Regije Zapad HAKS-a i Kupu Ravne Gore u ocjenskim vožnjama. Tu će se priključiti još nekoliko vozača upravo iz kluba domaćina AK Ravna Gora, a za Kup prijave su moguće i na dan natjecanja do 9,30 sati. Natjecatelji nastupaju u čak 13 različitih marki automobila, a prema duljinama vozila raspoređeni su u tri klase – do 3.500, do 4.000 i preko 4.000 mm.

Odluka o novim državnim prvacima i pobjednicima past će zasigurno u posljednjem ispitu. Izjednačeni bodovno, trenutno vodeći u ukupnom poretku i klasi do 4.000 ccm su favoriti goranskog rallya riječka posada Vlado Božičević – Goran Crnković (AK RI autosport) u “Opel Corsi” i samoborska posada otac i kćerka Antun Laušin i Lana Špiranec (SAK Samobor) u „Hondi Civic“. Svaki ima po jednu pobjedu i jedno drugo mjesto, a tko u Ravnoj Gori bude uspješniji okruniti će se naslovom prvaka Hrvatske ukupno i pobjednika HAKS-a klase. Za dvostruki naslov izglede ima i najbolja hrvatska automobilistkinja sezone 2010. Luisa Božičević koja nastupa uz Ingrid Kasap u „Autobianchi A112“, zasigurno jednom od najtrofejnijih automobila u Hrvatskoj. Ova ženska posada vodeća je među vozačicama i u klasi do 3.500 mm, ali i sa trećeg mjesta „generalke“ vrebaju svoju šansu za još bolji plasman. Povratnik na staze Marko Palijan uz Ivana Gašparovića iz zagrebačkog AK Dubrava imaju najviše izgleda za naslov u najduljoj klasi preko 4.000 mm. Ekipno, ali i timski pod imenom „Autosport Božičević Rijeka“ dominiraju članovi Autokluba „RI autosport“ koji su pred trećim uzastopnim klupskim, i četvrtim timskim naslovom prvaka.
Za nastup se odlučila i jedna kombinirana muško-ženska, ujedno jedina posada istarskih klubova Zoran Vlahović i Iva Peruško iz AK Pula Rovinj u Renault Clio klase II.

Posebna atrakcija biti će i prateći program manifestacije – prva promocija kartinga u Gorskom kotaru i prve županijske karting škole „Prelučka legenda“ koja uspješno djeluje na Kartodromu Rijeka na Preluci. U organizaciji Karting centra s Preluke svoju prigodu upravljanja kartingom na poligonu prije, u pauzama i po završetku nastupa automobilista imati će svi zainteresirani.

Okupljanje sudionika je od 9 sati kod sjedišta ravnogorskog autokluba ( uz Market ), svečano otvaranje je u 11,45 sati, start prvog natjecatelja u 12,01 sati. Oko 17,15 sati očekuje se proglašenje najuspješnijih i dodjela počasnih nagrada.

Organizatorima su pomogli Općina Ravna Gora, Turistička zajednica Ravne Gore i Grad Čabar

SIMILAR ARTICLES