Novi oktanski spektakl „priko Krke“

Novi oktanski spektakl „priko Krke“

ISTVAN KAVECZ, AK Dubrovnik racing (snimio M.Krpan)

MONSTRUMI NA ČETIRI KOTAČA

Međunarodna pozivna utrka automobila s 250 i više „konja“ pod poklopcem motora

SKRADIN – Antuzijazam oktanskih zanesenjaka šibenskog Autokluba „Mihovil“ je u stalnom usponu. Nakon prošlogodišnje izvrsne „covid“ utrke u kojoj je sudjelovao niz europskih asova, ove je godine, početkom lipnja u Skradinu i na obližnjoj brdskoj stazi što, praktično iz centra gradića vodi preko Krke u brdo, do Lozovca, sudjelovalo čak 160 vozača iz desetak zemalja. Bio je to svojevrsni spektakl kakav se samo poželjeti može. Tih se dana već glasno pričalo kako se za prvi jesenji vikend priprema novi spektakl, jedinstven u nas. I evo, s riječi konkretno su na djela prešli sportski automobilistički djelatnici, pripremivši novu priredbu u kojoj se očekuje nastup gotovo 50 vozača iz pet zemalja.

-Ovo je najnoviji događaj iz „palete“ Autokluba Mihovil na kojem intenzivno radimo nekoliko mjeseci.Ideja je odlično prihvaćena, svjedoče tome i brojna priznata imena vozača koji su najavili svoj dolazak. Na prvom ćemo ovakvom događaju učiti, svaki naredni usavršavati sa željom da postane tradicionalna i u europskim razmjerima jedna od najjačih brdskih utrka – riječi su Roberta Podruga, predsjednika šibenskog kluba.

Samim nazivom „Bongo – 1.Hill Climb Monsters Skradin 2021.“ željelo se odati priznanje jednom vrhunskom vozaču, mađarskom internacionalcu i hrvatskom prvaku Istvanu Kaveczu, nadimkom Bongo, koji je branio boje AK Dubrovnik Racing, a napustio nas prije nepune dvije godine, nakon borbe sa zloćudnom bolešću.

Utrka je zamišljena kao okupljanje vozača koji voze same „monstrume“, svojevrsna čudovišta koja pod poklopcem motora kriju veliku snagu, isključivo 250 i više „konja“, ma koliko god se izvana to na nekima ne vidi. Raspoređeni su u sedam grupa, ovisno o motorima, konjskim snagama, pogonima ili kubikaži. Bit će automobila turističke kategorije, ali i formula i prototipova. Vozit će se na znanoj stazi dugoj 3.387 metara, a stižu brojna znana imena automobilizma, od Nike Pulića, Laszla Szasza, Domagoja Perekovića, Matije Jurišića, pa do talijanskih aseva formula i prototipova Nalona, Libera, Napionea i Bormolinija.

Glavnina programa, do sada u nas neviđenog spektakla, odvija se u dane vikenda. Subota 25.rujna već od 11,30 sati kreće slobodni, a od 14 i prvi službeni trening. U nedjelju se za nagrade organizatora voze dvije bodovne utrke, prva od 10,30 sati.

Miroslav KRPAN