Najstarija priredba u Matuljima

Najstarija priredba u Matuljima

0 426

GIMKANA NE BIRA GODINE

MATULJI – Prvi vikend u lipnju godinama je bio rezerviran za jednu specifičnu oktansku manifestaciju u Matuljima, općinskom središtu u zaleđu Opatije, za koji se, ne bez razloga kaže da je oktanska prijestolnica. Riječ je o „gimkani“, vožnji spretnosti motorima svih kubikaža i oblika. Nakon višegodišnje pauze, običaj okupljanje i starog i mladog, prvog vikenda lipnja u srcu Matulja obnovljen je prije koju godinu, da bi prošle bio i vraćen na tradicijsko mjesto pored osnovne škole.

-Bivat pul Matuj, a ne imet motor ?! Imet motor, a ne vozit gimkanu ?! Skoro pa ni moguće – piše „po domaću“, u sadržajnom tekstu o povijesti gimkane, znani matuljski kroničar i svestrani zanesenjak Alfred Šaina, i sam svojevremeno uspješni sudionik motociklističkih okupljanja.

Gimkana je jedinstvena manifestacija znana još u Italiji sredinom prošlog stoljeća održavana jahanjem na konjima. U naše primorske krajeve stiže netom iza Drugog svjetskog rata, kada na jednoj takvoj moto priredbi, na ondašnjem riječkom stadionu Kantrida nastupa i legendarni i trofejni matuljski motociklist Luciano Saletnik.

Ovogodišnju manifestaciju „Gimkana – momorijal Mario Ravnić“, imenom u čast nekadašnjeg motociklističkog zanesenjaka i jednog od najuspješnijih sudionika 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća, organiziraju vrijedni članovi udruge Auto moto društvo Matulji, među kojima prednjači Moto cross klub Kvarner na čelu s trofejnim motokrosistom Sašom Matušićem. Nastupiti smiju „…i deca i ženske,… i staro i mlado,… svi koji mogu na dva kola pokazat koliko su spretni…“, a organizatori su osigurali brojne „…nagrade i pehare, paštice i pašarete,razglas i muziku“. Raspisane su kategorije juniora i veterana, skutera, motora i posebno kultne marke Tomos. Uz to nagradit će se najbrži, najsporiji,najatraktivniji, najmlađi, najstariji. Očekuju se i znana imena iz svijeta oktana na dva i više kotača.

U Matuljima kod škole u nedjelju 3.lipnja od 9 sati je okupljanje, slijedi trening, a u 12 sati svečano otvaranje. Vjeruje se u veliki broj sudionika, a još veći publike i navijača. Očekuje nas još jedno sjajno izdanje najveće i najstarije sportske tradicije u Matuljima – gimkane.

Poligon za gimkanu pred matuljskom školom (snimio M.Krpan)

Miroslav KRPAN