Najavljen nastup posade Prodan-Raštegorac

Najavljen nastup posade Prodan-Raštegorac

Prodan-Rađštegorac na testu u Sloveniji (foto Fb)

HRVATI NA MONTE CARLU

Nakon petnaest godina buzetsko-zagrebački tandem brani boje Hrvatske na prestižnom natjecanju

Ovogodišnji oktanski svijet brzina zaživio je, uobičajeno i tradicionalno, Rallyjem Dakar, čiji će pobjednici ispijati slavljenički pjenušac u Saudijskoj Arabiji krajem ovog tjedna, a već slijedećeg, od 21. do 24.siječnja očekuje nas još jedna relijaška „perjanica“, WRC „Rally Monte Carlo“, koji slovi kao najpoznatiji, najprestižniji i najteži rally na svijetu, s tradicijom dugom 110 godina. Na prvoj ovogodišnjoj stanici Svjetskog prvenstva u rallyju naći će se i hrvatska posada Viliam Prodan – Zoran Raštegorac, koji će s Ford Fiestom rally 4, na čijim će vratima biti istaknut broj 71, krenuti u ovu prestižnu oktansku avanturu.

Nakon gotovo 15 godina ponovo će se hrvatska zastava moći vidjeti na legendarnom rallyju Monte Carlo. Od osamostaljenja Hrvatske biti će tek četvrta hrvatska posada na ovom kultnom natjecanju, prvo su 1995. nastupile dvije riječke posade Darko Rafaj -Igor Kovačić (AK Rijeka) i Mario Šegon-Zvonimir Zulle (AK Šegon Fiume Racing), da bi se 2005. godine put monegaške prijestolnice uputili Juraj Šebalj i Toni Klinc (AK Ina delta Zagreb).

Nakon priprema, a uoči nastupa, svoj dosad najveći projekt predstavili su u Zagrebu, na najavnoj tiskovnoj konferenciji održanoj u prodajnom prostoru Ford Grand Auta na Jankomiru.

– Nije mi svejedno, ovo je veliki izazov, odnosno predstoji mi odraditi najveći zadatak u mojoj dosadašnjoj sportskoj karijeri. Imali smo dva mjeseca za pripremu, što je ustvari kratko razdoblje za tako jedno veliko natjecanje. Rekli smo, ajmo probat, i sad odbrojavamo posljednja tri dana pred polazak u Monte Carlo. Covid situacija u svijetu nam je jako otežala stvari, a pogotovo u regijama gdje mi idemo. Nažalost na područjima gdje će se rally održavati su crvene korona zone, uveden je policijski sat i sve će se održavati od 6 do 18 sati. Također, rally je skraćen, ima i novih regulativa, a i birokracija je dodatno zakomplicirana, pa bi se ovim putem zahvalio članovima ekipe za supportu. Sa sportske strane puno sam vozio po Europi i već imam iskustva na inozemnim natjecanjima, ali ovo je vrh svijeta, što se tiče Rallyja, istaknuo je Prodan i dodao da su nedavno odradili test te da spremni čekaju izazov u Monte Carlu.

– Normalno da želimo doći doma s rezultatom koji će se pamtiti i koji će biti zapisan. Želimo se boriti za vrh poretka automobila na dva pogona. To je konkurencija od 30 do 35 automobila i idemo u napad na postolje, ali jedno od prvih pet mjesta bi bilo sjajno, dodao je Prodan.

– Naša prateća ekipa i momčad iz slovenske tvrtke OPV nam je priuštila vrlo vjerne uvjete prilikom nedavnog testa. Imali smo leda, mokrog i suhog asfalta, a probali smo auto i nove gume. Naime, mi još nikad nismo bili na snijegu i ovo nam je vatreno krštenje. Mislim da mi nećemo imati nekih posebnih problema. S problemima će se više susretati Igor i Marko koji su nam support na samoj stazi, poručio je Prodanov suvozač Zoran Raštegorac te istaknuo da je Fiesta stvarno fantastično pripremljena i konkurentna za borbu u samom vrhu na dva pogona.

– Ni u snu nismo vjerovali da ćemo doživjeti da naša posada nastupi na ovako velikom natjecanju. Svakom relijašu koji krene u natjecateljske vode je cilj da jednog dana nastupi na ovako prestižnom natjecanju. Nadam se da će nakon četiri dana natjecanja po francuskim Alpama vidjeti cilj odnosno stići u Monte Carlo. Strašno sam ponosan što smo kao klub to doživjeli, a nakon nastupa našeg člana kluba Saše Bittermana na Rallyju Dakar prije dvije godine, ove godine kao klub upisat ćemo još jedno veliko natjecanje zahvaljujući Viliamu i Zoranu. Ovo je jako teško natjecanje i sve više od samog završetka je jako veliki uspjeh, naglasio je Igor Puž, predsjednik Autokluba Opatija Motorsport, čije boje brane Viliam i Zoran.

Odlazak na Monte Carlo je bila i prilika da se tvrtka Ford Grand Auto poveže s ovako jednim velikim projektom i uspješnim sportašima. – Nadamo se da ćemo u budućnosti biti više od tehničkog sponzora koji smo trenutno te da će sve proći super, dodao je predstavnik Forda, Goran Vinovrški, čiji je salon ujedno i ugostio konferenciju za medije.

Nastup hrvatske posade na prvom ovogodišnjem WRC-u iskoristit će se i za promociju dolaska, po prvi puta u Hrvatsku, ovog prestižnog automobilističkog sustava. Brojne novosti prezentirao je Daniel Šaškin, predsjednik organizacijskog odbora Croatia Rallyja, kalendarom FIA predviđene treće stanice Svjetskog prvenstva u Rallyju 2021. koji će se ovog proljeća održati u našoj zemlji.

– Šestu godinu radimo na projektu dovođenja WRC-a u Hrvatsku i na svu sreću uspjeli smo. Imali smo malo sreće, jer je ova kriza odbila veće igrače koji su se povukli i mi smo dobili ovu priliku. Premijerno izdanje WRC-a u Hrvatskoj održat će se od 22. do 25. travnja u tri županije oko grada Zagreba koji nam je odmah dao potporu. Po danu ćemo imati preko 1500 ljudi , i ovo će definitivno biti najveća sportska manifestacija u Republici Hrvatskoj. Nadamo se da će sve biti blizu normalnog kako smo i navikli, ali spremni smo organizirati utrku i bez gledatelja, no nadamo se da se to neće dogoditi. Po povratku Viliama i Zorana krećemo u jaku marketinšku kampanju. Njihov nastup iskoristi ćemo za promociju našeg natjecanja, a ovo će biti i sjajna prilika za napraviti odličan promo materijal, dodao je Šaškin, te apostrofirao značaj dolaska ovog natjecanja u Hrvatsku prvenstveno za promociju sporta, ali i same države.

Svi su izgledi da nas čeka uzbudljiva oktanska godina, kojom će Hrvatska, u svjetskim okvirima, biti upisana velikim slovima.

Miroslav KRPAN

Snimci: N.Cvjetović, U.Modlic, M.Krpan