Najava „6. Nagrada Ragusa Racinga“

Najava „6. Nagrada Ragusa Racinga“

0 424

Snimio: Miroslav Krpan

Sedmo i posljednje ovogodišnje bodovno natjecanje Prvenstva Republike Hrvatske u autoslalomu „6. Nagradu Ragusa Racing 2011.“ organizira Autoklub „Ragusa racing“ u nedjelju 9. listopada. Uz PH boduje se i za Prvenstvo Regije „Jug“ Hrvatskog auto i karting saveza – ili kraće Prvenstvo Dalmacije. Samo je 50 vozača, među kojima svega dvije vozačice na listi prijava, a stižu iz 16 klubova. Iz šest dalmatinskih klubova je 30 sudionika.

Sezona autoslaloma „kraća“ je za dva natjecanja od uobičajenih proteklih godina, a ovo je četvrti ogled u samo pet uzastopnih vikenda u kojem autoslalomaši „vozaju“ Hrvatskom. Nakon tromjesečne pauze krenuli su iz Šibenika u Prigorje Bistričko, spustili se na sjever Jadrana – na Preluku, a sad ih put nosi na jug Jadrana u Mokošicu.
Na Preluci prije sedam dana definirana je većina prvaka i pobjednika, ali ostaju otvorena pitanja za koje nekolicinu spremno dočekuje trkalište duljine 1.160 metara sa 47 vrata na dionici županijske ceste Mokošica – Lozica.

Završnu bitku u grupi I automobila „serija“ vode dva istinska asa. Sandi Jugovac (Istra racing team) ima minimalnu prednost od dva boda ispred ove sezone pravog osvježenja i iznenađenja Samoborca Marka Mirosavljevića (SAK Samobor). Svaki je osvojio po dvije pobjede u grupi i imao po jedan značajniji kiks. Tko Mokošicu odveze bez greške i k tome brzo – postaje prvak – Jugovac brani naslov, a Mirosavljević prvi puta – napada.

Objektivne izglede za proboj na treće mjesto ima Dorijano Milanović (IRT Pazin) prvenstveno zbog izostanka Samoborca Mučnjaka.

U posljednja dva nastupa zahuktao je pobjedama u „generalci“, a time i grupi II „sprint“ automobila mladi Buzećanin Nino Andrejević (Buzet autosport) koji je i prije Mokošice već prvak države u grupi, te dvostruki prvak HAKS-a – sa pobjedama na svih do sada šest natjecanja među juniorima i klase „sprint 4“. Osnovni mu je zadatak bodovi za klub. Iza njegovih leđa vodi se istarsko – dalmatinski dvoboj. Marino Milokanović (Skok racing) ima tri boda prednosti na drugoj poziciji ispred Darka Jelače (Mihovil Šibenik). Svaki je ove sezone upisao i po jednu pobjedu grupe, ali Jelača je i bez nastupa na otvorenju sezone stigao tako visoko na ljestvici.

Riječanin Dejan Kopajtić, najtrofejniji hrvatski autoslalomaš – ne stiže u Mokošicu. Barem neće voziti. Novi naslov prvaka Hrvatske grupe III „sport“ zacementirao je skromnim, ali važnim bodovima na Preluci. No, zato će bitka za preostale dvije stepenice pobjedničkog postolja PH biti nemilosrdna. Izjednačeni bodovno (70) na Jug stižu istarski asovi Sanjin Prodan (Buzet autosport) i Donald Milokanović (Skok racing). Sitno i dostižno za njima zaostaje Kopajtićeva „sjena“ Zoran Vidmar (Buzet autosport) koji bi mogao pomrsiti račune prvospomenutima. No i njegov je zadatak – briga za ekipne bodove.

BUZEĆANI NADOMAK NASLOVA

Buzećani iz Autokluba „Buzet autosport“ ove godine dolaze (!!) u Mokošicu po naslov ekipnih prvaka. „Čaršija“ priča da su već krenuli pješice samo da stignu jer prije dvije godine nasukaše se „Markom Polom“ kod kornatskog arhipelaga. Nikad više brodom – rekoše i sa 13 bodova prednosti dočekuju drugoplasirane momke iz Brtonigle čije boje „Skok racinga“ u Mokošici brane Donald Milokanović i stric mu Marino Milokanović, te uvijek aktraktivan i brz u vožnji Ivica – Ico Popović. Nisu jedini konkurenti Buzećanima. Za njima samo dva boda zaostaju Samoborci, ove godine „ekstra“ iznenađenje sezone. Iako bodovno u teorijskoj križaljci za ekipno postolje minimalni su izgledi Istra racing teama, dok se „bez borbe“ ( bez ijednog predstavnika ) predao AK Pula-Rovinj. Upravo iz njihovih redova niti „prva violina“ – prvakinja HAKS-a u konkurenciji vozačica Iva Peruško ne stiže u Mokošicu. Nizom od šest pobjeda premoćno je prva i dugog puta joj nije potrebno.

Prijem sudionika i vozila po novoj satnici organizatora je u nedjelju 9. listopada od 7 do 9 sati, dok trening počinje u 10,15 sati. Svečano otvaranje je u 12,30 sati, a prva od tri bodovne vožnje kreće u 13 sati. Posljednje ovogodišnje proglašenje pojedinog natjecanja predviđeno je u 18 sati čime će se natjecateljski zaključiti jubilarna deseta sezona hrvatskog autoslaloma.