Na vidiku novi hrvatski oktanski hram

Na vidiku novi hrvatski oktanski hram

0 707

/dogodilo se u veljači 2011. /

Hrvatska bi mogla već kroz dvije godine, ukoliko se ispune očekivanja, dobiti nadomak Zagreba, u zaleđu Sljemena novu vrhunsku trkaću stazu na kojoj bi se mogla voziti čak i – formula 1….

Prije nekoliko dana u Zagrebu je boravio proslavljeni svjetski konstruktor trkaćih staza Hermann Tilke i sa sobom donio prve projekcije buduće staze što bi se gradila nadomak Zagreba, bolje rečeno na prostorima Općine Bistra u zaleđu Sljemena. Bilo bi to u neposrednoj blizini sadašnjeg trgovačkog centra „West Gate“ , a kako su poslovi u posljednja tri mjeseca od prethodnog posjeta Tilkea Zagrebu i prvog uvida u teren i interes investitora krenuli „sto na sat“ vrlo lako bi se moglo dogoditi da već 2013. godine dobijemo super modernu, vrhunsku stazu na kojoj bi se mogla voziti čak i – formula 1….

Hermann Tilke autor je u posljednjih 15-tak godina gotovo svih reprezentativnih svjetskih staza koje su domaćinima svjetskom cirkusu broj 1 na četiri kotača. Nacrte i brojne priloge Tilke je prije koji dan prezentirao odgovornima u Vladi Republike Hrvatske koja daje punu potporu za realizaciju ovog izuzetnog projekta.

– Staza će po svemu zadovoljavati najviše standarde Svjetske automobilističke (FIA), ali i motociklističke federacije (FIM), iz čega proizlazi da će udovoljavati standardima svih utrka uključujući GT, WTCC i slične kategorije, te Moto GP – istakao je Zrinko Gregurek,vodeći hrvatski automobilistički stručnjak, član „Vlade FIA“ i najbliži suradnik Predsjednika FIA Jeana Todta.

Staza će zadovoljavati i kriterije za formulu 1, no ono što ciljamo je da dobijemo utrku WTCC i GT, pa i moto GP, dok je F1 nešto oko čega treba suglasnost Bernija Ecclestonea. Ipak, o cjelokupnom poslu upoznati su i Todt i Ecclestone osobno i pokazali su izuzetan interes. Uz sve cjelokupni objekt i sadržaji biti će polivalentni, biti će tu i karting staza namijenjena čak za utrke svjetskog prvenstva, jedina takve vrste u ovom dijelu Europe.

Uz trenutno postojeće projekte privatni investitori, zagrebačka tvrtka „Bramgrad“ otkupili su trenutno gotovo cjelokupno zemljište koje se prostire na 1,8 milijuna kvadrata, od čega je deset posto vlasništvo Općine Bistra koja je partner u ovom sveobuhvatnom projektu.

Sama trkaća staza bila bi duga 4.470 metara, najveća brzina bila bi 312 km/sat, najdulji pravac 1.240 metara, jedan krug vozio bi se minutu i pol, tribine bi primale 68.000 gledatelja, brojni prateći objekti pružali bi mogućnost bogatih dopunskih sadržaja ( boxovi, hotel, zatvorena karting staza, poslovni objekti, press centar i kongresna dvorana, centar za sigurnu vožnju,…).

Uz ulaganja od oko 250 milijuna eura za nepune dvije godine mogao bi niknuti novi hrvatski oktanski hram kojim bi se život na brzim kotačima u ovom dijelu Europe, a posebno u Hrvatskoj promijenio sto posto.

Za sada cjelokupni projekt ide pod imenom „GP1 Motodrom Zagreb“. (m)