NA UČKI VOZI SE FORMULA DRIVER

NA UČKI VOZI SE FORMULA DRIVER

0 1062

Na slici: Marohnić, Puž i Kirigin na pressici

S kvarnerske strane, na padinama Učke, na dionici legendarne brdske auto utrke u nedjelju 12.srpnja održava se „Inter Cars Učka 2015.“, natjecanje nove automobilističke discipline što je u nas još u povojima. Vozi se „formula driver“, kombinacija brdske auto utrke i autoslaloma po uzoru na natjecanja u susjednoj Italiji. Staza, ove godine  duljine 3.000 metara sa startom u Veprincu biti će usporena na brzim i ravnim dijelovima sa osam šikana, usporenja sa „zidovima“ autoguma .

-Prvo  smo natjecanje ove vrste izuzetno uspješno organizirali prošle godine i ohrabreni tim uspjehom evo nas opet. Sredinom svibnja na poznatoj stazi europskog brdskog prvenstva u Buzetu održano je prvo ovogodišnje, a mi priređujemo drugo što se ove godine boduje za Prvenstvo auto i karting lige Zapad koja obuhvaća sve klubove Istre, kvarnera i Gorskog kotara. Promoviramo ovu disciplinu za koju vjerujemo, barem prema dosadašnjem interesu, da će se veoma brzo naći u redovnom kalendaru automobilističkog prvenstva Hrvatske, a nadamo se i podržan od čelnih ljudi Hrvatskog auto i karting saveza. Ova je manifestacija izvrstan spoj sporta i turizma – istakao je u ime organizatora na susretu s novinarima održanom u Voloskom Igor Puž, predsjednik Autokluba „Opatija Motorsport“ kojem se u tehničkoj i sportskoj  realizaciji priključio i matuljski Autoklub „Učka Sport“.

 

UZ BODOVNE I PROMO VOŽNJE

 

Natjecanje se službeno boduje i za Prvenstvo Auto i karting saveza Istre. Za regionalno prvenstvo prijavljena su 43 sudionika iz 14 klubova, ali lista prijavljenih je daleko bogatija, čak 130 imena našlo se na popisu uglavnom s područja Istre i Kvarnera, ali i ostalih krajeva Hrvatske, Slovenije, među kojima i 60-tak Talijana koji svi praktično nastupaju promotivno. Formula driver pogodna je za nastup iskusnim  vozačima bilo brdskih i slalom vožnji, bilo rallya, ali isto tako izvrsna prilika početnicima da se okušaju u auto sportu. Upravo će početnici biti zasebna skupina i nastupiti će prvi u svakoj od vožnji.

-Očito je da se prošlogodišnjim izdanjem ostvario puni uspjeh. To je razlog više da podržimo i maksimalno pomognemo organizatore jer uz sportski karakter izuzetno je značajan onaj turistički. Sudionici su već popunili dobar dio kapaciteta Opatije i okolice znatno prije vikenda, posebno se to ogleda u dolasku talijanskih vozača i njihove pratnje. Zato Grad Opatija zdušno stoji uz vrijedne automobilističke entuzijaste, želeći im uspješnu provedbu svega zamišljenog tijekom vikenda, a sudionicima dobre vožnje – u ime Grada Opatije istakao je Fernando Kirigin opatijski dogradonačelnik i predsjednik gradskog sportskog saveza.

Organizator je zahvalan glavnom pokrovitelju „Inter Carsu“, jednoj od dvije vodeće europske tvrtke u branši autodijelova, kako je istakao predstavnik Branko Marohnić, koja je u sedam godina rada na području Hrvatske nositelj desetak  franšiza. Uspješne partnere jedinstvenog projekta podržavat ćemo i ubuduće – kazao je Marohnić.

Uz glavnog sponzora i Grad tu su još Općina Matulji, Automobili Šop, te uz niz manjih partnera posebno mjesto zauzima „Auro Domus“ koji će najbržima na peharima pripremiti zlatne pločice. Uz to vozače i gledatelje očekuju cjelodnevne nagradne igre, kao i „taxi“ vožnja s poznatim rally asovima Istre i Kvarnera. Ulaz na manifestaciju je besplatan.

Tehnički prijam i verifikacija odvijati će se u subotu od 15 do 18 sati u prostorima Mjesnog odbora Veprinac. Nedjeljno jutro od 8,30 sati predviđeno je za trening, a u 11 sati je  start prve od tri bodovne vožnje čiji se rezultati za konačan poredak zbrajaju. Proglašenje najuspješnijih predviđeno je oko 18 sati u Veprincu gdje će cjelodnevno biti i park vozača. Prometnica od Veprinca u smjeru vrha Učke, do skretanja za Račju Vas biti će zatvorena za javni promet u nedjelju 12.srpnja od 8 do 19 sati. Alternativni put je Tunel Učka, a prilaz do vrha Učke je s istarske strane.

(mk)

Snimci: M.Krpan