Na mladima svijet ostaje….

Na mladima svijet ostaje….

0 771

CROATIA JUNIOR TEAM by NIKO PULIĆ

Sredinom prošle godine, točnije na obnovljenoj međunarodnoj kružnoj auto utrci „Nagrada Hrvatske 2011.“ na Automotodromu „Grobnik“ jedan istinski automobilistički as, a da je tome tako bilježi se i podatak najtrofejniji hrvatski automobilist Dubrovčanin Niko Pulić obilježio je 30 svojih godina za sportskim upravljačem. Što je sve u ta tri desetljeća ostvario nije tema ove kratke pričice, već sve ono što se zbivalo potom.

Niko Pulić već je tada objelodanio svoju želju da uspješnu karijeru uz još poneki naslov i titulu pomalo privodi kraju, ali da se posveti mladim vozačima koje će svojim iskustvom dovesti na staze oktanske slave, na „benzinske crvene tepihe“. I tako Gospar Niko do sredine ljeta „vozio“ je, u pravom smislu riječi, na dva kolosjeka. Težio je trećem uzastopnom i devetom ukupno naslovu državnog prvaka na brdskim stazama. To je i ostvario. I zaslužio treću Zlatnu i prvu Dijamantnu kacigz HAKS-a. Na drugom je kolosjeku – posustao. Naime, bio je jednim od kandidata za naslov prvaka i u rallyu. No, uz još poneki razlog od toga ga je udaljila ona prvotna želja – želja obrazovanja mladih. Naime, posvetio se svom sinu Ivanu i upravo u nekom od termina „domaćih“ rally nadmetanja boravio na euro testiranjima u kojima je Ivan Pulić pokušavao ostvariti (ne)moguće, a željeno. Malo je to poznati podatak, ali kasno ljeto i jesen Ivan Pulić na nekoliko je europskih staza bio na testiranjima za moguće nastupe u nekom od brojnih kupova u Europi.

I što se sve iz te priče izrodilo?

Prošlog je tjedna u zagrebačkom hotelu „Westin“ predstavljen novi ambiciozni automobilistički projekt. Već u startu ta „priča“ plijeni pažnju ljubitelja auto sporta.

Niko Pulić u suradnji sa istaknutim višestrukim automobilističkim prvakom rodom iz Dubrovnika Draženom Belohradskim objavio je za mnoge očekivanu vijest.

Niko Pulić na čelu je, kako sam kaže, najizazovnijeg projekta u tri desetljeća dugoj profesionalnoj sportskoj automobilističkoj karijeri. Sportski je direktor „Croatia junior team by Niko Pulić“, najambicioznijeg i najprofesionalnijeg hrvatskog iskoraka u vrhunski europski automobilistički sport sa ciljem međunarodne promocije mladih vozača.

U tim su uključeni Nikin sin Ivan i Draženov sin Nikola, svaki u svojoj automobilističkoj, odnosno kartingaškoj karijeri već zarana prepoznatljivi i istinski, trofejni asovi.

IVAN PULIĆ U CLIO CUPU
Ivan Pulić, aktualni državni prvak grupe A hrvatskog brdskog prvenstva nastupati će tako u dva kup natjecanja – „Clio Cup Italia“ i „Euro Clio Cup“.

– Tražeći idealan kup naišao sam na poznati „Scirocco R Cup“ u organizaciji „VW“ koncerna. Prijavio sam se i kroz nekoliko tjedana saznao da sam među 1000 prijavljenih pozvan među 30 vozača koji su testirani. Vozio sam na stazi Oschersleben. Sve je prošlo idealno, u jednom od testova bio sam i najbolji. Poslije dva dana vratili smo se kući sa očekivanjima rezultata. Bio sam druga rezerva za nastupe u 2012.godini. Tjedni su prolazili, novih informacija nije bilo, nitko nije odustao da bi ja „upao“. Bio je to razlogom da, zbog prolaska rokova prijava, pokušam i u nekom drugom kupu. Naime želja da 2012. vozim u Europi bila je prioritet – kazuje nam Ivan Pulić.

No, pred Ivanom, ali njegovim ocem Nikom bio je novi izazov. „World Series od Renault“ – odnosno svojevrsno kontinentalno „prvenstvo“ Clio cupa. Da bi mogao pristupiti Prvenstvu Europe mora voziti jedan od šest i više nacionalnih kupova jer samo šest vozača nacionalnih kupova stječe priliku nastupiti u EP.

– Vrlo brzo smo pronašli jedan od najboljih talijanskih timova „Rangoni Motorsport“ i prije 15 dana potpisali ugovor za nastup u „Renault Clio Cup Italia“, a samo zatvaranje financijske konstrukcije trenutna je prepreka nastupu i u „Renault Clio Eurocup“. No, vjerujem da će se i to riješiti. Bio sam sretan i prezadovoljan. Samo dan poslije potpisa tog ugovora primio sam mail organizatora „Scirocco R Cupa“ kojim me primaju u sezonu 2012. Što učiniti – ipak odlučio sam biti profesionalan i poštovati netom potpisani ugovor u Italiji – široka osmijeha, još uvijek dječačkog lica, Ivan sa zadovoljstvom prepričava posljednje mjesece u kojima se „pisala fabula“ novog hrvatskog oktanskog projekta.

Ivan će voziti Clio od 207 KS, 1998 ccm, sa šest brzina i sekvencijalnim mjenjačem.

Već za dva tjedna Ivana očekuje prvi nastup u Italiji na legendarnoj Monzi od 23. do 25. ožujka u „Renault Clio Cupu Italia“. Slijedi potom još pet utrka: 26./27. svibnja Imola, 20.-22. srpnja Misano, 1./2. rujna Austrija (Red bull Ring Austria), 22./23. rujna Vallelunga i 6./7. listopada Mugello.

Poznat je i kalendar „Renault Eurocup Clio“ u kojem će gotovo sigurno Ivan Pulić ove sezone nastupiti i to: 2./3. lipnja SPA Belgija, 1. srpnja Nürburgring Njemačka, 29./30.rujna Paul Richard Francuska i 20./21. listopada Catalunya Španjolska.

NIKOLA BELOHRADSKI U SUZUKI CUPU

Nikola Niki Belohradski, višestruki državni prvaku kartingu, nositelj „Zlatne kacige HAKS-a“ sa izuzetnim međunarodnim iskustvom i vrhunskim rezultatima „mini formula“ prelazi među „velike dečke“. Nastupati će u austrijskom „Swift Motorsport Cupu“ sa Suzuki Swiftom od 150 KS, 1600 ccm, šest brzina i H mjenjačem. Niki je za upravljač prvog kartinga sjeo sa samo sedam i pol godina i u 11 sezona sakupio nemjerljivo međunarodno iskustvo. Sada je red došao na automobile. Kroz nepuna dva mjeseca u Slovačkoj će imati vatreno krštenje u konkurenciji kakvu samo poželjeti može. No, uz sebe ima iskusnog oca Dražena koji je upisao niz naslova na domaćim i ino stazama.

– Ovo je svojevrstan put od kartinga do automobilizma. Pruža mi se prilika da izuzetno mlad pohodim europske staze i to se ne ispušta. Zadovoljstvo je biti dijelom tima kojeg vodi barba Niko, a vjerujem da on i moj tata dobro znaju kud nas vode. Imamo od koga naučiti i to je naša prednost. Šansu iskoristiti moramo – kazuje Niki.

Šest je utrka u kalendaru „Swift Motorsport Cupa“ i to: 27./29. travnja WTCC Slovakiaring, 18./20. svibnja WTCC Slovakiaring ( ili Red Bull Ring Austria), 15./17. lipnja Pannoniaring, 17./19. kolovoza Slovakiaring, 24./26. kolovoza Red Bull Ring Austria i 5./7. listopada Hungaroring.

Mladićima puno sreće u nastupima, očevima što više poslovnih prijatelja sa debelim novčanikom, a „šefu“ Niki uspješan menadžerski europski debi.

Cilj cjelokupnog projekta „Croatia Junior Team by Niko Pulić“ je dovesti hrvatske vozače, za početak Ivana i Nikolu, a kasnije još ponekog na sam vrh svjetskog automobilizma, do DTM serie ili i ne nemoguće „F1“ !

Pred našim je adutima izuzetno visok cilj. Znajući o kome je riječ – ne i nedostižan. E, pa sretno !

Miroslav KRPAN

Snimci ( arhiva M.Krpan )