Na marginama Karting škole Prelučka legenda

Na marginama Karting škole Prelučka legenda

0 760

ŠKOLA BUDUĆIH ASOVA

Piše: Miroslav KRPAN

Snimci: M.Krpan, G.Petrović

Sredinom lipnja 2010. godine otvorena je prva karting staza na području Primorsko-goranske županije, jedini takav namjenski objekt južno od Zagreba sve u Istri do Pule ili Tara. U svojevrsnu avanturu zvanu „Kartodrom Rijeka-Preluk“, osmišljavanje projekta, izgradnju i eksploataciju svjesno se upustio Opatijac Željko Mesec. U nepuna dva mjeseca izgrađena je staza na prostoru nekadašnjeg sjevernog dijela autokampa Preluk, tik uz prometnicu Rijeka-Opatija, u drugoj polovici prošlog stoljeća svjetski znanu legendarnu motociklističku stazu okruga Preluk.

Iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec broj korisnika se lagano povećavao, pripremani su programski sadržaji sa jednim ciljem – animiranja prvenstveno mladih entuzijasta, među njima i budućih sudionika karting natjecanja.

Iskustvo i znanje, k tome prvenstveno vlastite mogućnosti objedinili su u jednom novom projektu dvije mlade riječke sportske udruge Autoklub „RI autosport“ i Karting klub „Rijeka“ u suradnji sa „Karting centrom Rijeka“ d.o.o. i prije danas više od godinu dana, u ožujku 2011. pokrenuli prvu školu kartinga koju su nazvali simboličnim imenom „Prelučka legenda“.

-Danas smo sretni, zadovoljni i ponosni učinjenim. Uvijek može bolje i više, ali naš entuzijazam ne jenjava. Ovih dana u pripremama smo za novi ciklus, to je već druga generacija škole koju mnogi relevantni ocjenjuju jednom od najkvalitetnijih u nas. Posvećujemo dužnu pažnju teorijskoj obuci, a k tome praksu što je provodimo na ovoj našoj stazi koristimo da naše polaznike obučimo onom što će im i što im jest temelj za više ciljeve, da tako kažem – riječi su to voditelja škole prof. Vanje Vešligaja.

Vešligaj je iskusni i trofejni, do prije koju godinu naš najuspješniji kartingaš na domaćim i međunarodnim stazama. Sada s puno iskustva i profesionalnim pedagoškim pristupom prilazi svakom polazniku, a u pet ih je ciklusa do sada bilo 60-tak.

– Dugo smo čekali i konačno nam se pružila prilika na ovom našem širem području okupljati zainteresirane dječake i djevojčice za karting, ne isključivo kao sportsku granu, već i kao oblik tehničke kulture i ispunjavanja slobodnih aktivnosti. Polaznici su u dobi od 5 do 16 godina što nam je i bio cilj. Sreća u svemu je da smo zajednički u početku dva kluba i vlasnik karting staze osmišljavajući ovaj projekt pristupili realizaciji sa puno entuzijazma i želje da „Prelučka legenda“ uspije. Postali smo škola iz koje izlaze dječaci i djevojčice sa znanjem o kartingu, teorijskom, ali i praktičnom. Na njima je i naravno njihovim roditeljima te mogućnostima da nastave i dalje, bilo rekreativno bilo i kao budući sportaši, vozači karting utrka. Već se među prvim polaznicima našlo i nekoliko izuzetno talentiranih budućih vozača koji i poslije škole nastavljaju treninzima – ocjenjuje Vešligaj dosadašnji rad Karting škole.

RIJEČKA MLADOST NA HRVATSKIM STAZAMA

Malobrojni su vjerovali da projekt pokretanja škole, koja je u godinu i pol postala izuzetno ozbiljna, može polučiti takve rezultate. Naime, pored desetaka rekreativaca koji su bili polaznicima i uspješno okončali školu sa diplomom i medaljom oko vrata, šest-sedam klinaca izazov je shvatilo ozbiljno. Naravno, time i njihovi roditelji. Pod budnim okom Vanje Vešligaja ove su godine aktivni natjecatelji u hrvatskom karting prvenstvu. Odradili su upravo proteklog vikenda već petu utrku i krajem rujna će zaključiti prvu natjecateljsku sezonu. Ovisno o uzrastu, koji je u kartingu i rasporedu po klasama izuzetno bitan, nastupaju u slijedećim klasama – „Limač 50“ Adrien Mesec, Filip Lozić i Riccardo Mattia Eletti, u klasi „Mini kart 60“ Matija Jurišić, Dario Ćućić i Luka Raspor, te u „KF3“ Marino Radetić. Jurišić je član Autokluba „RI autosport“, a ostali Karting kluba „Rijeka“, no trojica – Mesec, Jurišić i Radetić neovisno o klupskoj pripadnosti čine jedinstven Karting team „Prelučka legenda“ koji se u Prvenstvu Hrvatske natječe u timskoj konkurenciji. Pobjedničkih postolja ima, pobjeda još ove sezone nema, ali ako se zna da su „upali“ u jaku konkurenciju koja za sobom pojedinačno uglavnom ima više kilometara nego svi oni zajedno, onda rezultate tek treba očekivati.

-U našoj se klasi neovisno o rezultatu svi nagrađuju, ali mi smo dobri. U samom vrhu, među tri najbolja kada bi se prikazalo bodovanje – gotovo u isti glas kazuju Adrien Mesec i Filip Lozić, klinci od čijih vožnji zastaje dah. Ne zna se tko je manji – oni ili njihov karting, ali na stazi su papreni.

Otac mu je iskusni i trofejni automobilist, a njegovim stopama krenuo je i brat, za početak završio školu. Riječ je o Matiji Jurišiću, trenutno jedinom kartingašu i od osnutka kluba prije nepune četiri godine najmlađem članu AK RI autosport. Njegovi su dojmovi zakoviti:

-U najbrojnijoj sam i konkurencijom zasigurno najjačoj klasi. Iz moje Mini kart klase stasaju budući asovi. U dosadašnjim nastupima bilo je različitih iskustava, i najboljih vremena treninga, i kvarova, i izlijetanja, i pobjedničkih postolja. Puno nam znače treninzi, na našoj prelučkoj stazi možemo naučiti samo onaj osnov. Zato prije svake utrke odlazimo trenirati na staze na kojima se voze utrke, a to nije baš blizu. Volim karting i sa guštom vozim, stekao sam nove prijatelje, nadam se i boljim onim pravim rezultatima – kaže Matija, tih i povučen dječak u kojem mnogi znalci kartinga vide izuzetan potencijal.

Da je birao ne bi izabrao jaču konkurenciju. Malobrojni ali papreni u klasi KF3 dočekali su Marina Radetića kojeg nisu mazili problemi.

-Na svakom natjecanju voze se i boduju dvije utrke. Za sada sam bez bodova ostao samo u Novom Marofu na drugoj utrci sezone, a posljednju u Zagrebu okončao sam na drugom mjestu. Bilo je kvarova, bilo je problema, no to je tek početak – rezulutno kazuje najkorpulentniji među „riječkim klincima“ 13-godišnji Martino.

Dario Ćućić i Luka Raspor u istoj su klasi Mini kart sa Matijom Jurišićem. Luka marljivo sakuplja bodove, bod po bod,…a Dario se osokolio nešto boljim plasmanima i prvi puta sredinom sezone prešao u jaču „KF3“ klasu. Grize, grize,…kako kratko kaže prof. Vešligaj – „Može on to !“.

U obiteljskom se životu kaže „ iza svakog uspješnog muškarca stoji žena“. Prevedeno u svijet mladih i malenih kartingaša treba kazati iza njih stoje i mame i tate. Mame djeluju iz pozadine, a tate „grizu“. I tako uz stazu, u parku vozača, u šatorima i kamperima za svoje klince „živce gube“ Željko, Zlatko, Giacomo, Mario, pa još jedan Mario, Srećko i još jedan Željko. Oni su ponosni očevi budućih karting asova izniklih u prvoj pravoj i jedinstvenoj riječkoj Školi kartinga. Njihovi su klinci ponos „Prelučke legende“.

ŠKOLA S MEĐUNARODNIM PEDIGREOM

Sjetimo se ranih osamdesetih utrka u centru Rijeke – na Delti, pa i na Grobniku kada se improvizirala staza oko upravne zgrade. Kartingaši šireg riječkog područja nerijetko su bili pravi asovi, kasnije dio njih iskustvo prenijeli u autosport. Uz nekadašnjeg karting prvaka bivše Jugoslavije Slavića, potom mlađih Zuzzija, Juričića, Ružića, danas ponajbolji hrvatski automobilist Siniša Krainc počeo je kartingom, a danas je prvo ime brdskih utrka. Ima i mladih kartingaša riječkog okruženja koji aktivno sudjeluju u natjecanjima ali brane boje klubova izvan ovog područja. Tako za AKK „Podravina Koprivnica“ već nekoliko sezona nastupa Leo Mladenić iz Matulja , ali zapravo predstavlja „riječki klan“ na utrkama po Hrvatskoj. Sve donedavno bio je usamljen sa područja Kvarnera, a danas je priča nešto drugačija. Karting se na Kvarneru budi. Do nedavno nije bilo tih mogućnosti.

Karting škole Prelučka legenda u svom je drugom ciklusu poprimila i međunarodni karakter. Naime polaznici škole bili su jedan Talijan i jedan Rus, djeca čiji su roditelji žitelji šireg riječkog područja i koji su sa zadovoljstvom svoju djecu upisali u školu.

– Volim autiće, volim juriti, ja i skijam. U školi je bilo fantastično. Naučio sam voziti karting i mama i tata će me i dalje dovoditi na Preluku. Volio bi se jedan dan za pravo utrkivati – riječi su što ih kazao po okončanju škole tada šestogodišnji Riccardo Mattia Eletti, maleni simpatični Talijan čiji je otac Marco Giacomo ponosan na ostvarenja svog sinčića. I želja mu se ostvarila. Nastupio je na nekoliko utrka i tek se za iduću sezonu priprema onako za pravo.

Najveći, najuspješniji i najbolji svjetski automobilisti u svijet oktana, brzina i slave ušli su na „mala vrata“. Uglavnom svi svoju su karijeru začeli u malenim bolidima, formulama u malom – kartinzima. Upravo su tako stasali u najbolje vozače svoje generacije, one koji su se domogli najvećih trofeja na četiri kotača. Priča se preslikava i na ove naše prostore, nismo imuni od toga,…

DAN OTVORENIH VRATA I NOVI CIKLUS

Karting školu podržao je za sada simboličnim sredstvima u programu Javnih potreba tehničke kulture i Grad Rijeka, pomogla Zajednica sportova Primorsko-goranske županije, a kao dio programa prihvatio i Automobilistički savez PGŽ. Teorijska nastava polazi se u prostorima Autoškole „Rijeka“, a povremeno organizaciju pomognu i neki gospodarski subjekti. Za vjerovati je da će uspješan tijek škole i dosadašnji rezultati u radu s najmlađim oktancima biti garancija za veću podršku. Zaslužuje to trud organizatora, ali prvenstveno budući polaznici.

U pripremi je novi šesti ciklus škole za koji upisi traju do 8. rujna, dana kada će na Kartodromu Preluk biti održan i „Dan otvorenih vrata“, drugi takve vrste u posljednjih nekoliko mjeseci.

-Pokazalo se dobrim i nastavljamo sa svakom akcijom iz koje vjerujemo izlazimo organiziraniji i jači. U organizaciji škole nadalje ostaju Autoklub „RI autosport“ i Karting centar Rijeka, interesa ima i 10-15 polaznika po ciklusu prosjek je koji smo lako ispunili. Uključuju se djeca sa šireg riječkog područja, čak sa otoka i Istre što nam daje nove zadatke u proširenju koncepta škole i aktivnosti na kartodromu. Dan otvorenih vrata zamišljen je kao višesatni, gotovo cjelodnevni program u kojem roditelji mogu svoju djecu dovesti na Preluk, kako bi oni pronašli krajnji interes za uključenje u školu, tada mogu besplatno probati voziti, time još više steći dojam da to upravo žele. Na istom se mjestu mogu i upisati u školu. Najviše pažnje posvećujemo uzrastu od 5 do 12 godina jer je to dob u kojem dijete pronalazi svoj interes za slobodne ili sportske aktivnosti – kazuje Željko Mesec, vlasnik staze koji cjelokupnom poslu pristupa sa izuzetnim žarom i voljom. Sve je to izraženije i time što je njegov sin Adrien, danas šestogodišnjak i od jučer prvoškolac već gotovo dvije godine na stazi. Vozi, uživa, trenira – i natječe se.

Upisi za šesti ciklus „Prelučke legende“ traju do 8.rujna. Početak nastave predviđen je za 11.rujna. Više se informacija svakodnevno može dobiti od 10 do 20 sat na Katrodromu Preluk (051 622-362, 091 2000 811,www.kartingcentar.com) ili u Autoklubu „RI autosport“ (091 1521 303, e-mail: ri-autosport@vip.hr,www.riautosport.hr ).

SIMILAR ARTICLES