Na Automotodromu Grobnik položeni prvi metri novog asfalta

Na Automotodromu Grobnik položeni prvi metri novog asfalta

0 527

OSTVARENJE 40-GODIŠNJEG SNA

GROBNIČKO POLJE – Automotodrom Grobnik bilježi posljednjih mjeseci značajne i povijesne datume. U listopadu 2017.godine bilo je 25 godina od prve utrke Alpe Jadran Kupa, za kojeg je svečanost održana u prosincu, samo koji dan nakon što su prestale sve aktivnosti na stazi i uz nju.one sportske, one uobičajene trening ture. I nije to bilo samo zbog zimskih mjeseci, već zbog dugo, dugo čekane rekonstrukcije same staze, piste kojom se 39 godina vozilo po istom asfaltu. I tako nakon 4.prosinca, nakon nešto više od stotinu dana, osvanuo je predivan, gotovo prvi pravi ovogodišnji proljetni dan.

Grobnik obasjan suncem, na zavidnoj temperaturi u petak 6.travnja 2018., pokazat će se kroz period što je pred nama, povijesnog dana položeni su prvi metri novog asfaltnog sloja, specijalne mase kojom se prekriva 55 tisuća četvornih metara staze.

Gotovo 50-tak ljudi u narančastim odorama, onim zaštitnim i radnim spremni „ko puška“ isčekivali su dolazak prvog kamiona sa crnom (pre)vrućom masom. I kad je stigla točno u 9,20 sati položen je prvi metar novog asfalta. Povijesni trenutak, nemo što.

Snovi mnogih su se ostvarili, obeshrabreni su svi oni „nevjerni Tome“ koji su najavu radova već nekoliko godina, smatrali floskulom. No, proteklih 120 dana, neovisno o izuzetno lošim vremenskim prilikama, jakoj zimi, hladnoći, snijegu i kiši provodio se program redom sedam faza rekonstrukcije staze uz niz pratećih detalja. I da zima nije sredinom ožujka tako stisla, kao rijetko kad, ovi radovi što će potrajati, prema planu i očekivanju ogdovornih tri dana, cijelodnevno tijekom vikenda, bili bi zgotovljeni prije 25.ožujka. Ovako, bit će sve novo do sredine idućeg tjedna, da bi prvi slijedeći vikend stazom jurili motori ili automobili koji spremno čekaju poziv s Grobnika.

Automotodrom Grobnik d.o.o. i Moto klub Kvarner ostvaruju tako svoju prvu veliku pravu investiciju revitalizacije Automotodroma Grobnik. Vrijedna je oko 9,5 miliona kuna, procijenjene vrijednost prije početka radova, ali bit će znatno vrijednija kada taj zalog, taj prvi veliki korak prepoznaju oni koji od Grobnika, jedine hrvatske staze znane u oktanskom miljeu cijelog svijeta očekuju da kroz izvjesno vrijeme dobije dodatne obnovljene ili sasvim nove sadržaje neminovne za ugošćavanje velikih europskih i svjetskih manifestacija. Ili, još draže – da se nađu na Grobniku kao investitori.

Ništa više neće biti isto. Vozit će se novim asfaltom, vozit će se u nijasama konfiguracije i putanja izmjenjenoj strukturi, obarat će se novi rekordi na dva ili četiri kotača. Uz to nije zanemarivo da je 40 godina stara zgrada „starih“ boxova dobila nove prepoznatljive crno-bordo boje, da je konačno proširen pristup „kroz zid“ na startno-ciljnoj liniji iz pit-stopa na stazu, da su sigurnosne zone 13 i 22 dobile novi izgled, prilagođen sigurnosnom aspektu, da su novi asfaltni sloj obrubile nove pasice, nekih 2.300 metara duljine, da je kapacitet „povijesne“ tribine na upravnoj zgradi prepolovljen s ciljem da se u zaleđu istog mogu postaviti montažni objekti namijenjeni poslovnim partnerima ili korisnicima staze u vrijeme manifestacija.

Proljeće pred nama daje naznake novog života Automotodroma Grobnik. Završni radovi polaganja asfalta kroz koji dan, a potom i označavanje rubnih linija, te starnih pozicija preduvjet su novog ciklusa u godini značajnog jubileja 40.godišnjice prve utrke na Automotodromu Grobnik, a bila je to Grand prix utrka Prvenstva svijeta u motociklizmu 17.rujna 1978.godine. I rujan je novi ciklus za jubileje, za slavlja.

Snimci: M.Krpan

Miroslav KRPAN

Automotodrom Grobnik - novi asfalt