Motodrom Poreč Tar – PRVI NOĆNI KRONOMETAR

Motodrom Poreč Tar – PRVI NOĆNI KRONOMETAR

0 715

Nije vikend, ali na Dan neovisnosti 8. listopada ( utorak) u Taru se održava kalendarom HAKS-a definirano posljednje i odlučujuće, ove sezone peto natjecanja najmlađe automobilističke discipline hrvatskog prvenstva – kronometar vožnja pod nazivom „Hyundai Autokuća Košara – 9. Nagrada Tar-Vabriga 2013.“. I nije samo dan održavanja specifičnost ove manifestacije, već i satnica natjecateljskog programa. Naime, organizator Autoklub „Skok racing“ iz Brtonigle priprema prvo noćno kronometar natjecanje pod reflektorima Motodroma Poreč u Taru.

Prijavilo se 57 vozača i vozačica iz 14 hrvatskih klubova. Boduju se tri konkurencije – Prvenstvo Republike Hrvatske, Auto i karting ligu Zapad i Prvenstvo Istarske rivijere, a vozi se šest klasa – tri u grupi automobila „serija“ i to do 1200, do 1600 i preko 1600 ccm, potom dvije u grupi „sport“ do 1400 i preko 1400 ccm i zasebno klasa „diesel“.

Ukupni prvak poznat je i prije posljednjeg ogleda pa je Ivan Pavlović (AK Rijeka) odlučio propustiti pravu proslavu prvaka Hrvatske još jednim dokazivanjem na stazi. Sa tri pobjede (Tar, Slano i Požega) u prvom je dijelu sezone deklasirao konkurenciju i tako će postati poslije Zorana Vidmara drugim državnim prvakom kronometar vožnji. Zato će borba za preostale dvije pozicije postolja državnog prvenstva ukupnog poretka biti krajnje neizvjesna. Bojan Juranić (AKK Petar Klepac) pobjedom je na Grobniku prije dva tjedna najavio da može do naslova viceprvaka. Uoči Tara na drugoj poziciji ima dva boda prednosti ispred starog istarskog lisca Marina Nežića (AK Buzet autosport) koji pak ima dva boda više od četvrtoplasiranog Deana Jurasića (Istra racing team). Još je jedan „igrač“ u igri – prošlogodišnji – prvi hrvatski prvak Zoran Vidmar (Petar Klepac) trenutno je peti sa samo pet bodova manje od Juranića.

Uz pojedinačnu generalku zanimljiv će biti i odlučujući boj za ekipni naslov. Istarski klubovi su sigurni za tri prve pozicije, a o prvaku izravno odlučuju vozači trenutno vodećeg „Istra racing teama“ i drugoplasirane ekipe AK Pula-Rovinj. Pazinjani imaju samo dva boda prednosti. Puljani stižu sa deset vozača, a Pazinjani sa devet. Pobjednik će se znati u noći od utorka na srijedu.

U polovici raspisanih klasa je gusto u vrhu, a jedini sigurni prvaci HAKS-a su Igor Bogović (Buzet autosport) u seriji 1200 ccm, Ivan Pavlović (Rijeka) u sportu +1400 i Zoran Vlahović (Pula-Rovinj) u „diesel“ klasi.

Staza u Taru duga je 600 metara, a gledateljima uz dobre uvjete boravka uz stazu pruža pregršt uzbuđenja. Pokrovitelji manifestacije su Općina Tar-Vabriga i Turistička zajednica Tar-Vabriga, dok su generalni sponzori Hyundai-Autokuća Košara, Istarska kreditna banka Uma i Allianz osiguranje.

Okupljanje sudionika počinje gotovo dvosatnom verifikacijom i tehničkim prijemom vozila od 9,15 sati. Slobodni treninzi voze se od 12 sati, a službeni trening je u 13,30 sati. Svečano otvaranje natjecanja je u 15,15 sati, a prva od tri bodovne vožnje u 15,30 sati. Druga je predviđena u 17,15, a treća (noćna) u 19 sati.

U pauzama automobilista nastupiti će skupina mladih i perspektivnih kartingaša Istre i Kvarnera, a manifestacija je dio programskih aktivnosti u jubilarnoj 20. godini od osnutka Autokluba „Skok racing“ sve pod motom globalne akcije FIA „Sigurnost na cestama 2011.- 2020.“. Proglašenje najuspješnijih planirano je oko 21 sat. (m)

Snimci: M.Krpan