Motociklistički vikend na Automotodromu

Motociklistički vikend na Automotodromu

Reeves-Wilkes (snimio M.Krpan)

REEVESU POBJEDA, BIRCHALLU REKORD S ODUSTAJANJEM

Tri dana na Automorodromu Grobnik nastupa 130 vozača iz 18 zemalja u brojnim konkurencijama, pobjeda i rekord mladog Hrvata Martina Vugrineca, izvrstan povratak Slovenca Marka Jermana

GROBNIČKO POLJE – Subotnji program službenih treninga i prvog ciklusa bodovnih utrka na Automotodromu Grobnik bio je samo potvrda najavljenog dan ranije. Idealni vremenski uvjeti, uz izuzetno sparno vrijeme, omogućili su obaranje tri nova rekorda, znakovite pobjede nekih vozača, a posebno zanimljiva je raspodjela bodova u konkurenciji 15.u nizu na grobničkoj stazi manifestacije Svjetskog prvenstva motocikala s prikolicom. Manifestacija pod jedinstvenim nazivom „FIM Sidecar World Championship“, u još jednoj izvrsnoj organizaciji Motociklističkog kluba „Kvarner“, „Automotodrom Grobnik“ d.o.o. i promotora AAIMC „Lutec racinga“, objedinjuje, pored petog natjecanja sezone Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom i FIM Europe Cup, te tradicionalnu i najdugovječniju priredbu (75.utrka) Alpe Adria International Motorcycle Championship (AAIMC), kao peto natjecanje sezone. Nastupa 130 motociklista iz 18 zemalja.

BIRCHALL NAKON REKORDA ZAVRŠIO U ZONI IZLIJETANJA

Dva je dana na svakom treningu, bilo neslužbenom, bilo službenom, bratski tandem, Britanci Ben i Thomas Birchall (LCR Yamaha) ostvarivao bolja vremena od konkurenata, i u prvoj bodovnoj, kraćoj „sprint race“ utrci startao s prve pozicije. Najveći su im konkurenti bili sunarodnjaci Tim Reeves-Mark Wilkes (Adolf RS Yamaha), a tek onda ostali, pa i Finci Pekka Päivärinta-Jussi Veräväinen (LCR Yamaha) kojima ovog vikenda očito nedostaje nijansa sreće za bolja vremena. Bichalli su poveli utrku, suvereno prva četiri kruga vladali stazom, uz skromnu, ali znakovitu prednost 30-tak metara ispred Reevesa i Wilkesa. Upravo su tada, u žaru borbe za veće odstojanje, vozili najbrži krug utrke u vremenu 1:30,258 minuta prosjekom 166,1 km/sat, što se poklazalo da je novi rekord staze za „prikolice“ i to popravljeni, njihov vlastiti, star godinu dana, tek za simbilične 43 tisućinke sekunde. No, u zavoju „4“, iza „matuljskog“, brda bili su prebrzi. Prudužili su na zemljano-travnati dio, odustali, te tako vodstvo prepustili sunarodnjacima čiji je zadatak u preostalih šest krugova samo održati tempo i pobijediti u utrci. Iza njihovih leđa, svih deset krugova, žestoka borba za primat i bolju poziciju Finaca i Švicaraca Marcusa Schlossera-Marcela Friesa (LCR Yamaha), konstantne izmjene pozicija, da bi s tek 60 tisućinki prednosti ciljnu liniju kao drugoplasirani u utrci prošli Švicarci, niti duljinu oklopa ispred Finaca. Reeves tako, nakon prve od dvije utrke na Grobniku, uvećava svoj bodovni konto na 37 više od Birchalla, a 39 od Päivärinte. Što može donijeti nedjeljna, dulja, „gold race“ utrka tek će se vidjeti. Prošle su godine Birchalli pobijedili u obje, a Reeves je u obje – odustao.

MARTIN VUGRINEC REKORDOM DO POBJEDE

Mladi hrvatski motociklist, Novomarofčanin Martin Vugrinec, svojom je Yamahom klase SuperStock 600, potvrdio da je klasa vozača. U brojnoj konkurenciji 31 vozača već je treninge vozio brže od rekorda, da bi u petom od 13 krugova odvezao najbrže 1:29,427 minuta prosjekom 167,8 km/sat, te tako za više od sekundu popravio prošlogodišnji rekord Mađara Gyorfija. Vrijedi se podsjetiti da je prošle godine, prvog dana, Vugrinec prvi postavio novi rekord klase na novom asfaltu, koje je sutradan Mađar srušio. Iz kruga u krug Vugrinec je povećavao prednost i ciljem pobjednički prošao prednošću od 12,751 sekundu ispred Talijana Luce Tommasinija, koji vozi sa hrvatskom licencom. Trećeplasirani Čeh Jiri Mrkyvka zaostao je 21,119 sekundi.

Nekadašnji apsolutni rekorder Grobnika, Slovenac svjetskog renomea Marko Jerman,tek privikavajući se na novi motocikl „Ducati“, jednostavno je briljirao, u, na Grobniku desetljećima prestižnoj i rado gledanoj klasi „Superbike“. Sjetimo se, prošle je godine, zbog bezazlenog pada i ozljede u prometu s motociklom propustio Grobnik, ali sad se vratio jači, spreman i na mogući nedjeljni rekord (apsolutni), samo ako vrijeme dozvoli. Startao je tek s četvrte pozicije, do četvrtog kruga konkurente držao „na uzdi“ ispred sebe, onda ih jednostavno prestigao, vozio i najbolje vrijeme u utrci 1:26,896 minuta, slabije od rekorda tek 200-tinjak tisućinki sekunde, ciljem prošao prvi s gotovo 13 sekundi prednosti ispred Poljaka Pawela Szkopeka (Yamaha), koji se tek u završnici odupro napadima trećeplasiranog Čeha Karela Hanika (BMW). U ovoj je utrci naš Renato Novosel (Ducati) zauzeo sedmo mjesto

SLOVAK REPAK REKORD PREPUSTIO TALIJANU ROCCI

Slovak Maxim Repak (Kawasaki) jednostavno je pobjedom morao potvrditi dominaciju s prethodnih treninga u klasi SSP 300, ali vrijeme novog rekorda ipak je, za nijansu, prepustio tek četvrtoplasiranom Talijanu Manuelu Rocci (Yamaha), vozeći tri kruga prije kraja 1:38,704 minuta prosjekom152,0 km/sat. Čak je prvih šest vozača bilo uspješnije od prošlogodišnjeg rekorda koji je sada dvije sekunde brži. Repak jest pobijedio, ali tek sa 46 tisućinki prednosti ispred Čeha Davida Kubana (KTM) koji je pak neznatih, ali za bodove važnih deset tisućinki sekunde, bio brži od Mađara Mate Szamada (KTM). Njih su dvojica cijelu utrku vodili nemilosrdan „rat“ na stazi, izmjenjivali se, sve do „foto finiša“.

Utrka SuperStock 1000 bila je zanimljiva kao obično, na žalost bez rekordnih vremena, sporija gotovo sekundu, a pobjedu je slavio izvrni Šveđanin Christoper Bergman (Yamaha) sa 7,354 sekunde prednosti ispred Čeha Michala Fille (BMW). Tek trećim mjestom morao se zadovoljiti trenutni apsolutni rekorder grobničke staze Michal Prasek (BMW) uz zaostatak gotovo 19 sekundi iza Šveđanina. Naš as, Dario Horvat (Kawasaki) zauzeo je peto mjesto.

Nedjeljni program, trećeg dana manifestacije, počinje u 8,30 slobodnim (warm up) treningom, a prva od šest bodovnih utrka drugog ciklusa kreće u 11,10 sati. Uoči starta „gold race“ utrke Svjetskog prvenstva motocikala s prikolicom, u 11,30 sati, održat će se svečanost otvorenja utrrke. Program će potrajati do 16 sati.

Miroslav KRPAN