MOTOCIKLISTI PRKOSE KORONI

MOTOCIKLISTI PRKOSE KORONI

Motociklisti ponovo u pogonu (snimio M.Krpan)

Na Automotodromu Grobnik

GROBNIČKO POLJE – Ovog je vikenda Automotodrom Grobnik trebao odisati ozračjem znakovitog motociklističkog spektakla, najznačajnije moto utrke sezone. No, kako to, ovih mjeseci našeg „novog normalnog“, proživljavamo neku novu realnost, prvo je otkazom ovogodišnjeg Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom otpala i predviđena jubilarna 20.utrka FIM Sidecar World Championship, motociklističke „formule 1“ u proteklih 40 godina otkako je na Grobničkom polju prvi put vožen „sidecar“. Uz prikoličare, u trodnevnom programu je i 76. u nizu, na grobničkoj stazi, utrka motociklista najstarijeg i najcjenjenijeg regionalnog sustava bodovanja na europskom tlu.

Usprkos koroni, uz neizbježno poštovanje svih epidemioloških mjera, bez gledatelja, subota 5. i nedjelja 6.rujna dani su za dvije bodovne utrke ovogodišnjeg Alpe Adria International Motorcycle Championshipa (AAC). Cjelokupno prvenstvo svedeno je na tri natjecanja, prije mjesec dana održanu utrku u Mađarskoj na stazi Panoniaring, a uz našu na Grobniku slijedit će i treće, zaključno natjecanje sezone krajem rujna, na talijanskoj stazi Adria.

Ovogodišnje izdanje AAC trebalo je okupiti više od stotinu motociklista desetak zemalja, međutim različitim ograničenjima brojnih zemalja zbog „Covid-19“, dijelu vozača onemogućen je ustaljeni sportski ritam i odlasci na natjecanja. Tako se u šest različitih klasa sustava AAC, te hrvatskom prvenstvu, očekuje ipak 70-tak vozača, koji će uz slobodne i kvalifikacijske treninge tijekom vikenda imati dvije bodovne utrke. Subotnji početak utrka predviđen je u 13 sati, a nedjeljni u 12 sati. Usprkos „tanjoj“ i oslabljenoj konkurenciji, za očekivati je dobre vožnje, poneki rekord i još jedan uspješno obavljeni zadatak Motociklističkog kluba Kvarner i Automotodroma Grobnik d.o.o. u sezoni svojevrsnog oktanskog preživljavanja i odupiranja svakodnevnici svjetski prisutne pandemije.

Miroslav KRPAN