MEĐUNARODNA KRUŽNA AUTO UTRKA

MEĐUNARODNA KRUŽNA AUTO UTRKA

0 1074

AUTOMOBILISTI OKUPIRAJU GROBNIK

Automobilisti se poslije prošlogodišnjeg uspješnog „come backa“ vraćaju na Automotodrom „Grobnik“ i ovoga puta u velikom stilu.

„Nagrada Hrvatske 2012.“ održava se u subotu 23. i nedjelju 24. Lipnja. Organizator je u ime Hrvatskog auto i karting saveza njegov Odbor za autošportove, a sve u suradnji sa domicilnom tvrtkom „Automotodrom Grobnik“ d.o.o. , svojevrsnim domaćinom. Partner HAKS-u je „Hotel Holiday“ Zagreb, jedan od sponzora natjecanja.

75 PRIJAVA IZ 4 ZEMLJE

Prije prošlogodišnje „Nagrade Hrvatske“ posljednja službena auto utrka vožena je 8. rujna 2009. godine, bila je to tadašnja „Nagrada Hrvatske“ – međunarodna utrka bodovana i za Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ-a) sa svega 40-tak sudionika iz četiri zemlje, a njome je zaključeno i tadašnje Prvenstvo Hrvatske.

Ovogodišnja „Nagrada Hrvatske 2012. – Kup „FIA Akcija za sigurnost na cestama“ međunarodna je regionalna utrka na kružnim stazama u kojoj će se odvijati niz bodovnih sustavnih natjecanja automobilista iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, ukratko sada samostalnih država bivše zajedničke državne zajednice.

Prijavljeno je 75 vozača, od kojih najveći broj stiže iz Srbije (38), potom Hrvatske 15, te Slovenije 14 vozača među kojima su i dva Austrijanca, te osam iz BiH.

Hrvatski auto i karting savez u ovoj FIA regiji nositelj je globalne svjetske akcije FIA podržane od Ujedinjenih naroda – „Make Roads Safe“ za područje svih zemalja bivše Jugoslavije, pa tim povodom i organizira međunarodnu utrku prošle godine ustanovljenog Kupa sada imenom „FIA Akcija za sigurnost na cestama“. Sudjeluju vozači pet nacionalnih saveza, a grobnička je utrka druga kružna u ovogodišnjem kalendaru Kupa poslije Banja Luke. Uz to vozi se Prvenstvo Republike Hrvatske, Šampionat Srbije, Šampionat Bosne i Hercegovine i Međunarodno otvoreno Prvenstvo Slovenije.

U dva dana na automotodromu Grobnik održati će se 17 treninga i sedam bodovnih utrka na kojima će se pojaviti 75 vozača u 15 različitih svjetskih marki automobila, a među sudionicima je niz državnih i međunarodnih prvaka u različitim konkurencijama.

Neposredni organizator manifestacije je Hrvatski auto i karting savez, a u realizaciju je uključen veliki broj sudačkog i tehničkog osoblja brojnih klubova članica HAKS-a predvođenih članovima Odbora za auto športove i direktorom utrke Marinom Ferlanom.

Što se marki automobila tiče prednjače Peugeot sa 15, Zastava 14, a tek potom Renault 9 i Honda sedam automobila.

PRVENSTVO HRVATSKE – DUBROVČANI NAJZASTUPLJENIJI

Kada su u pitanju domaći automobilisti 15 ih je prijavljeno. Neznatno više nego na prvoj kružnoj utrci održćanoj na stazi Zalužani pored Banja Luke kada se uz FIA kup bodovalo i Prvenstvo Republike Hrvatske.

U kupu „FIA Action for Road safety“ grupe N imali smo izvrsne predstavnike prije svega u pobjedniku i trenutno vodećem zagrebačkom asu Ivanu Pokosu (AKK Zanatlija) koji je i aktualni prvak Kupa iz 2011. godine. Samo bod do drugog mjesta nedostaje još jednom hrvatskom gotovo veteranu, iskusnom i trofejnom Buzećaninu Valteru Nežiću (Buzet autosport). Ipak obojica su na čelu ljestvice klase N-2000.

No, kada su prva mjesta u pitanju imamo mi još aduta. Iz Banja Luke na Grobnik kao vodeći svojih klasa stižu uz Pokosa još Damir Mašić ( Dubrovnik racing) u klasi H/E1-1150, Bojan Krota (Buzet autosport) u H/E1-1400, Filip Magdić (FM Team Zagreb) u klasi H/E1-2000 ujedno trećeplasirani grupe H/E1,ST. I na kraju vrijedi zabilježiti da smo u konkurenciji reprezentacija, prije grobničkih utrka, drugi iza Srbije sa zaostatkom dostižnih 14 bodova.

Hrvatsko prvenstvo na krugu, u ovim godinama recesije, a takva je i ova, startalo je u Banjoj Luci. Početkom lipnja održane su dvije bodovne utrke i u dvije grupe, a sedam od mogućih devet klasa nastupilo je naših 12 iz pet klubova. U grupi 1 automobila N homologacija poveo je Valter Nežić i ima 12 bpodova prednosti ispred Mara Slade, dok je Sven Gorup treći. U grupi 3 vozila H/E1 i SP vodeći je Filip Magdić, ispred Damira Mašića i Bojana Krote.

Trenutni poredak PH ( uoči Grobnika ):

Grupa 1: V. Nežić (Buzet autosport) 53 boda, 2. Slade (Dubrovnik racing) 41, 3. Gorup (Zanatlija) 36; grupa 3: 1. F. Magdić (FM Team Zagreb) 30, 2. Mašić (Dubrovnik racing) 14, 3. Krota (Buzet autosport) 13; klasa N-1400 1.Slade 41, 2. Gorup 36; N-1600 1. Lubura (Ragusa racing Mokošica) 28; N-2000 1. Nežić 53, 2. Pokos 30, 3. Knego 23; H/E1-1200 1. Mašić 14; H/E1-1600 Krota 13; H/E1-2000 1. F. Magdić 30; ekipe 1. AK Dubrovnik racing 78 bodova, 2. AK Buzet autosport 66, 3. AKK Zanatlija 66 bodova

BLAGDANSKI VIKEND NA GROBNIKU OD PETKA DO NEDJELJE

Fakultativni tehnički prijam i verifikacija već je u petak 22. Lipnja od 18 do 20 sati, a glavni dio prijema sudionika odvijati će se u subotu 23. lipnja od 7,30 do 9,30 sati. Od 11 sati uslijediti će službeni treninzi što će potrajati do 17,10 sati. U 18 sati uslijediti će svečano otvaranje utrke, a potom odmah i prva bodovna utrka – zajednički za svoja državna prvenstva startaju vozači Hrvatske i BiH. Sat kasnije slijedi prva utrka Međunarodnog otvorenog prvenstva Slovenije.

Nedjeljni program 24. lipnja počinje slobodnim treninzima (warm up) u 9 sati sve do 11 sati. U 12,15 sati starta prva utrka Kupa FIA ( grupa N9, slijedi utrka grupa A, SP, H i E1, potom druga slovenskog otvorenog prvenstva, te dvije utrke Šampionata Srbije.

Automobilisti su posljednjih godina rijetki gosti Grobnika. Eto, prošle jednom,, ove – sada opet jednom,… Stoga će biti zanimljiv vozni park, ogled vrhunskih automobilista, želja za pobjedama, a mamac je to brojnim ljubiteljima automobilizma da ovog produženog blagdanskog vikenda pohode hrvatski oktanski hram – automotodrom Grobnik. S plaže na rub piste. Jedine nam sada, za dsada i u dogledno vrijeme…..

Gledatelji će u utrkama moći uživati uz simboličnu ulaznicu od svega 30 kuna. To je samo dvije kave na terasi 4* hotela u Opatiji !!!

Tekst i snimci: Miroslav KRPAN