Međunarodna kružna auto utrka – srpanj 2011.

Međunarodna kružna auto utrka – srpanj 2011.

0 562

Foto: Miroslav Krpan

NAGRADA HRVATSKE 2011. – SIGURNOST NA CESTAMA

Na Automotodrom „Grobnik“ vraćaju se automobilisti u velikom stilu. Predstojećeg vikenda od 1. do 3. srpnja Hrvatski auto i karting savez u suradnji sa domicilnom tvrtkom „Automotodrom Grobnik“ d.o.o. , svojevrsnim domaćinom, organizira poslije gotovo dvije godine prvu kružnu auto utrku na jedinoj hrvatskoj oktanskoj stazi. Partner HAKS-u je   tvrtka „Valvoline“, jedan od sponzora natjecanja.

Posljednja službena auto utrka vožena je   8. rujna 2009. godine, bila je to tadašnja „Nagrada Hrvatske“ – međunarodna utrka bodovana i za Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ-a) sa svega 40-tak sudionika iz četiri zemlje, a njome je zaključeno i tadašnje Prvenstvo Hrvatske.

„Nagrada Hrvatske 2011. – Kup sigurnosti na cestama“ međunarodna je regionalna utrka na kružnim stazama u kojoj će se odvijati niz bodovnih sustavnih natjecanja automobilista iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ukratko sada samostalnih država bivše zajedničke državne zajednice.

Prijavljeno je 80 vozača, od kojih najveći broj stiže iz Srbije (39), potom Hrvatske 19, te Slovenije sa 14 vozača. Ostali su nacionalni savez skromnije zastupljeni. Hrvatski auto i karting savez nositelj je globalne svjetske akcije FIA podržane od Ujedinjenih naroda – „Make Roads Safe“ za područje svih zemalja bivše Jugoslavije, pa tim povodom i organizira međunarodnu utrku ove godine raspisanog   „Kupa sigurnosti na cestama“. Sudjeluju vozači pet nacionalnih saveza, a grobnička je utrka treća kružna u ovogodišnjem kalendaru Kupa poslije Kragujevca i Banja Luke. Uz to vozi se Prvenstvo Republike Hrvatske, Šampionat Srbije i Otvoreno međunarodno Prvenstvo Slovenije.

Zanimljiva je i statistika dvodnevne manifestacije. Na stazi će se u 17 treninga i šest bodovnih utrka pojaviti 80 vozača u 19 različitih svjetskih marki automobila, a mešu sudionicima je niz državnih i međunarodnih prvaka u različitim konkurencijama.

Hrvatski automobilisti poslije 660 dana prvi se puta pojavljuju na domaćoj kružnoj auto utrci. Njih 19 brani boje čak 11 klubova, prednjače članovi AK „Dubrovnik racing“ sa šest vozača, a među sudionicima su i braća Robert i Martino Bradarić iz Solina, Zagrepčanin Ivan Pokos (Zanatlija) , Splićanin Ante Alduk ( Šibenik) , Buzećanin Valter Nežić (Buzet), veterani hrvatskog automobilizma Zlatko Brozović (Zanatlija) i Milan Brozinić (Klek Ogulin) , kao i niz mladih među kojima će se naći i dojučerašnji uspješni kartingaši Filip Magdić (Info Kart) i u prvom nastupu Sven Gorup (Zanatlija) . Bradarić poslije pobjede na Učki stiže u prestižnoj „Vauxall Vectri“, Nežić u nekad svojoj trofejnoj Hondi Civic TypeR. Na samo jednoj utrci Kupa Sigurnost na cestama u Banja Luci nastupila su trojica hrvatskih automobilista, a poslije izvrsnog nastupa u Hondi Civic   TypeR Ivan Pokos je vodeći u grupi 1 – N ispred Crnogorca Željka Božovića (Peugeot 106). U preostale dvije grupe dominiraju vozači Srbije Rudolf Pešović (Alfa 147) u grupi 2 – A/Kit Car/SP, te Milovan Vesnić (Opel Vectra) u grupi 3 ST/H/F.

UTRKA 20 ZASTAVA YUGO

Zanimljiv će biti nastup čak 20 automobilista Srbije u Zastavama Yugo u okviru njihova nacionalnog prvenstva, a poslije gotovo 20-tak godina na grobničkoj će se stazi naći i nekadašnji neprikosnoveni asovi kružnih utrka koji su još aktivni.

Slovence predvodi poslije dvije utrke na austrijskoj stazi „RB Ring“ vodeći državnog Prvenstva Slovenija ove godine Marko Pirman iz Idrije, a najveći mu je konkurent   prošlogodišnji prvak divizije I Marjan Nagode iz Postojne, trenutno sa zaostatkom svega deset bodova. Po prvi će se puta predstaviti i sudionici slovenskog kupa Fiat Grande Punto, a u Otvorenom slovenskom prvenstvu nastupaju i dva austrijska vozača.

Iz Crne Gore stižu iskusni automobilisti Danko Bakrač i veteran Željko Baničević , obojica u Hondama Acort ST

Neposredni organizator manifestacije je Hrvatski auto i karting savez, a u realizaciju je uključen veliki broj sudačkog i tehničkog osoblja brojnih klubova članica HAKS-a predvođenih članovima Odbora za auto športove i direktorom utrke Marinom Ferlanom.

23 IZLAZA NA STAZU U 2 DANA

Fakultativni tehnički prijam i verifikacija već je u petak 1. srpnja od 18 do 20 sati, a glavni dio prijema sudionika odvijati će se u subotu 2. srpnja od 7,30 do 9,30 sati. Od 9 sati uslijediti će i neslužbeni treninzi prvo slovenskih, a potom i srpskih automobilista. Službeni treninzi podijeljeni su u dva dijela i pet skupina vozila ovisno o sustavima bodovanja. Počinju od 11,10 sati i traju do 16. Prve dvije bodovne utrke prvo Prvenstva Hrvatske, a potom Međunarodnog otvorenog prvenstva Slovenije voze se od 17 sati.

Nedjeljni program 3. srpnja počinje slobodnim treninzima (warm up) u 9,30 sati, a svečano otvaranje utrke je u 12 sati. Uslijediti će potom četiri utrke od kojih je prva Kupa „Sigurnost na cestama“ u okviru koje se boduje i drugi nastup hrvatskog prvenstva. Na stazu od 13,15 izlaze Slovenci, a manifestaciju sa dvije utrke zaključuju sudionici Šampionata Srbije.

Prošlo su već tri-četiri godine kako na grobničkoj stazi nije nastupio ovoliki broj automobilista u jednoj službenoj međunarodnoj utrci. Zanimljiv vozni park, ogled vrhunskih automobilista, želja za pobjedama mamac su brojnim ljubiteljima automobilizma da ovog vikenda pohode hrvatski oktanski hram – automotodrom Grobnik.

Gledatelji će u utrkama moći uživati uz simboličnu ulaznicu od svega 20 kuna. (m)