Matko Bolanča, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza: Hrvatska je automobilistički lider...

Matko Bolanča, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza: Hrvatska je automobilistički lider regije

0 608

HRVATSKA – AUTOMOBILISTIČKI LIDER REGIJE

Predstojeći vikend biti će u znaku oktanskog sporta. Naime, već tradicionalno u hotelu „Olympia“ u Vodicama u subotu 26. siječnja okupiti će se najuspješniji sudionici prvenstvenih natjecanja automobilističkog i karting sporta osnovom rezultata ostvarenih u sezoni 2012. pod okriljem nacionalne sportske asocijacije Hrvatskog auto i karting saveza. No, po svemu sudeći tom svečanom završnicom prošlogodišnje sezone početi će izuzetno bogata i brojnim novim projektima oplemenjena oktanska sezona na četiri kotača u Hrvatskoj. Povod je to za razgovor sa prvim čovjekom, predsjednikom HAKS-a Matkom Bolančom koji ne krije zadovoljstvo dosada učinjenim, a posebno onim što tek očekuje Savez i članice na čijem je čelu.

EUROPSKI RALLY ASOVI U ZAGREBU

-Kroz nepunih mjesec dana očekuje nas prvi od niza ovogodišnjih međunarodno značajnih skupova u Hrvatskoj. Svjetska automobilistička federacija FIA odlučila je održati najveći FIA safety seminara u Europi ove godine u Zagrebu povjerivši neposrednu organizaciju upravo HAKS-u. Seminar se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba održava 22. I 23. Veljače u Hotelu Westin, a namijenjen je direktorima i voditeljima sigurnosti na rallyima prvenstva Europe i europskih kupova. U zagreb tako stižu najiskusniji predavači FIAe, njih desetak, na čelu sa direktorom FIA safety odjela Jaquesom Bergeom, Jacekom Bartošom koji je već godinama permanentni FIA safety delegat na WRC-u, kao i permanentni FIA medical delegat na WRC-u Jean Duby. Istovremeno u dane seminara, održat će se i sastanak svih organizatora rally-a bodovanih za prvenstvo Europe u 2013. Godini, među kojima smo i mi kao nositelji projekta i organizatori Croatia rallya – ističe Bolanča.

Radni, obrazovni skup eminentnih automobilističkih sudaca Europe, među kojima će biti i znakoviti broj hrvatskih predstavnika nije jedini događaj tog vikenda u Zagrebu. Hrvatskom auto i karting savezu po prvi je puta povjerena organizacija i domaćinstvo svečanosti proglašenja prošlogodišnjeg FIA Europskog prvenstva u rallyu. U Zagrebu se očekuje dolazak najboljih vozača “starog kontinenta”, među kojima su trojica prvoplasiranih Juho Hanninen, Michal Solowov, Luca Betti, potom Jan Cerni – prvoplasirani u 2WD, Yazig Avci, prvoplasirani u Istočnom Eurokupu, Andreas Mikkelson, prvoplasirani u jugozapadnom Eurokupu, te Jan Kopecky u centralnom Eurokupu.

Kao posebni gosti te svečanosti, iz FIA-e u Zagreb dolaze čelne osobe svjetskog rally-a

Jarmo Mahonen, predsjednik WRC komisije koji obnaša i dužnost predsjednika FIA Rally komisije i Michelle Mouton, najuspješnija rally vozačica svih vremena, jedina žena pobjednica najopasnije svjetske brdske utrke Pikes Peak Hillclimb, danas generalna menađerica WRC-a. Iz Dubaia na seminar stiže i Ronan Morgan direktor dva najznačajnija natjecanja u Abu Dhabiu i Dubaiu, Formule 1 i najboljeg Rally-a FIA Midle Est zone.

EDUKACIJA HRVATSKIH SUDACA

Iz godine u godinu sve se više radi na usavršavanju sudačkog kadra kojim hrvatski auto sport nimalo ne oskudjeva. Prepoznala je to i FIA.

-Moramo istaknuti da HAKS-u kao prvom nacionalnom savezu u Srednjoeuropskoj zoni (CEZ), nije prihvaćena samo jedna aplikacija za program djelovanja HAKS-a kojom FIA Institut «pokriva» seminar u Zagrebu u veljači, nego dvije aplikacije, obje primjenjive tijekom 2013. godine. Stoga će HAKS tijekom 2013, prvo već sredinom ožujka ali i slijedećih godina, aktivno raditi na programima povećanja atraktivnositi auto i karting sporta u Hrvatskoj blisko vezanim uz sigurnost prometa na cestama i razvoju profesionalnog i strateškog odnosa s medijima. U tim se zadacima prepoznaju prvenstvene obveze omasovljenja auto i karting sporta uz uključenje što više novih i mladih vozača i sudaca, poticanje drugačijeg i sveobuhvatnijeg rada stručnih komisija poput medicinske ili ekološke, odnosno komisije za vozače, osigurati veću isplativost postojećih resursa i angažiranja istih i izvan auto i karting sporta, te razvoju i jačanju logističke podrške članovima. Upravo ovim FIA seminarima HAKS započinje sa dugoročnim sustavnim razvojem obrazovanja za suce, vozače, organizatore natjecanja i upravitelje, odnosno menadžment klubova. Uz postojeće resurse koristiti će se FIA-ine stručnjake ovisno o područjima za koje su pojedini specijalizirani, a dinamikom i metodama koje će osigurati principe dobrog upravljanja – sa zadovoljstvom govori o usavršavanju kadra predsjednik HAKS-a.

Od ožujka do srpnja na taj će način FIA nakon seminara u veljači financirati i edukaciju sudaca HAKS-a na tri dodatna seminara u Hrvatskoj, u vremenu od ožujka do srpnja 2013. godine. Predavači će biti najiskusniji provideri FIA Instituta iz Velike Britanije. Ti seminari bit će održavani isključivo za najiskusnije suce HAKS-a, ranga specijalist.

Seminari su stupnjevani pa će nakon drugog i trećeg stupnja najuspješniji suci dobiti licencu predavača te će na taj način steći pravo na nastavak rada i izvan Hrvatske.

CROATIA RALLY 2013. STARTA U POREČU

Natjecateljska sezona u Hrvatskoj ove će godine objediniti više od 40 natjecanja u šest automobilističkih disciplina i kartingu i to širom Hrvatske. No, dvije se manifestacije posebno ističu, a već su dugi niz godina u kalendaru FIA europskih prvenstava. Ove će godine obje biti održane u rujnu – prvo tradicionalna brdska auto utrka „32. Buzetski dani 2013.“ od 13. do 15. rujna, a dva tjedna kasnije od 27. do 29. ove godine jubilarni „40. Croatia rally 2013.“.

-40. izdanje našeg najznačajnijeg rally-a ove će se godine održati u Istri, sa startom i ciljem u Poreču. «Odlazak» ovog rally-a iz Rijeke u Poreč, prije svega je uvjetovan većim brojem vozila nego li prijašnjih godina, a kako je u cijeli projekt uključen novi promotor europskih prvenstava u rally-u, Eurosport, naravno i povećanim troškovima. Grad Poreč, kao i turistički djelatnici i gospodarstvo cijele Istre, pokazali su izuzetno gostoprimstvo te odlučili podržati cijeli projekt Croatia rallya, zajedno sa pripadajućim manifestacijama.

Veći broj posada garantira dolazak ne samo vozača koji se boduju za Prvenstvo Europe, nego i iz nama susjednih zemalja. Sa nacionalnim savezima Slovenije i Srbije postignut je dogovor oko nastupa njihovih vozača na Croatia rallyu, te će i sporazumi u tom smislu biti potpisani 23. Veljače. Izuzetno smo ponosni da se i ovogodišnji rally Prvenstva Europe , čiji je organizator upravo HAKS održava ponovno pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, dr. Ive Josipovića, ali i dva ministarstva, znanosti obrazovanja i sporta, te turizma Republike Hrvatske, o čemu već postoje pisane suglasnosti.

Po tom pitanju predstoji nam sada višemjesečni rad na pripremi i tehničkoj realizaciji u koju će biti uključeno više stotina ponajboljih automobilističkih sudaca Hrvatske. Neposredni tehnički izvoditelj biti će Automobilistički savez Primorsko-goranske županije sa pripadajućih 20-tak klubova Regije Zapad HAKS-a – kaže Bolanča.

FIA ZASJEDA U DUBROVNIKU

Hrvatska je mala zemlja, bez auto industrije, osim proizvodnje nekih dijelova za svjetske automobilističke marke, ali je izuzetno priznata u obitelji FIA. Nekolicina vrhunskih sportskih sudaca članovi su FIA komisija, a pored svega ove je godine HAKS-u odato još jedno priznanje. O čemu se radi Matko Bolanča kaže:
-Istovremeno sa održavanjem 40. Croatia rallya održat će se i sjednica FIA World Motor Sport Councila (WMSC) i to u Dubrovniku.To praktično znači da će u Dubrovniku tijekom toga tjedna od 23. do 29. rujna biti prisutna kompletna svjetska auto i karting vlada na čelu s predsjednikom FIA Jeanom Todtom i promotorom Formule 1 Berniem Ecclesstoneom.
Istovremeno sa Croatia rallyem i sjednicom WMSC-a, u Dubrovniku će biti održana i promocija kampanje Make Roads Safe – FIA Action for road safety. HAKS s ponosom podsjeća da je u skladu s odlukom UN-a o desetljeću svjetske kampanje o povećanju sigurnosti prometa na cestama (2011-2020), 1. lipnja 2011. godine, potpisana Deklaracija o povećanju sigurnosti cestovnog prometa od strane predsjednika RH, dr. Ive Josipovića osobno, te ondašnjih predsjednika HAK-a Ive Bikića i predsjednika HAKS-a Marijana Kostrenčića. Kompletan projekt i značajan svjetski skup organizirati ćemo zajedno sa HAK-om, ali i MUP-om RH koji je nositelj nacionalnog programa povećanja sigurnosti cestovnog prometa. Tijekom odvijanja rallya PE u Istri za visoke dužnosnike FIA organizirati će se 28. rujna charter avion iz Dubrovnika u Pulu kako bi prisustvovali dijelu programa i brzinskih ispita najboljih europskih relijaša, ali i posjetili turističke ljepote Istre.

Uz sve spomenuto značajna je i činjenica da je uz pomoć FIA-e, HAKS osigurao prisutnost Eurosporta u Hrvatskoj tijekom odvijanja ove višednevne međunarodne globalne manifestacije. Tijekom četiri dana Croatia rally-a, kao i održavanja dvije FIA manifestacije u Dubrovniku, Eurosport će diljem cijelog svijeta o svemu izvještavati sa lica mjesta, dijelom “uživo“, a dijelom putem reportaža, u ukupnom trajanju od 104 minute.

HAKS je postigao i dogovor sa Sportskom redakcijom HRT-a o medijskom praćenju ovih manifestacija na tlu Hrvatske.

„BISTRA“ IDE DALJE …..

Malo se nacionalnih saveza u Hrvatskoj može pohvaliti da osim domaćeg programa sporta dužnu pažnju posvećuje i međunarodnom, ali usput i da je izuzetno cijenjen u okvirima svjetske federacije. Gledano u budućnost o još jednom projektu teku tihe, ali intenzivne pripreme. HAKS je posljednje dvije godine aktivno sudjelovao u realizaciji projekta Bistra, predviđene izgradnje automotodroma sa pripadajućom infrastrukturom u blizini Zagreba. U suradnji sa vlasnicima zemljišta kojima pripada i općina Bistra, osigurana je izrada Master plana od strane Hermanna Tilkea. Nakon predoćenja svih dokumenata u FIA-i, HAKS-u je FIA u prosincu 2011. godine izdala homologaciju nivoa Grade A, odnosno homologaciju koja nakon izgradnje takvog automotodroma omogućava najznačajnije FIA utrke, uključujući i utrke Formule 1. Sve troškove izrade Master plana kao i ostalih potrebnih dokumenata potrebnih FIA-i, te izdanih od FIA-e, snosili su vlasnici zemljišta. Trenutno se vode pregovori s potencijalnim investitorom zainteresiranim za ulaganje u ovaj značajan sportski objekt, koji bi tijekom idućih mjesec dana došao u Hrvatsku i obavio razgovor s predstavnicima Vlade RH.

Hrvatski auto i karting savez u 16. godinu samostalnog djelovanja, a 21. ukupno od samostalnosti Hrvatske ulazi punih ruku posla. Na domaćem planu sezona starta već za 60 dana i potrajati će do sredine studenoga. Pred predsjednikom Matkom Bolančom i njegovim suradnicima odgovorne su zadaće unutar kojih treba pokušati „broditi“ usprkos sveprisutnoj recesiji koja je zagrebla po oktanskom sportu u nas, ali srećom bez većih potresa. Uostalom, automobilizam i karting u nas počivaju na velikom entuzijazmu i znakovitim ulaganjima samih natjecatelja. Do nekih boljih vremena.

Tekst i snimci: Miroslav Krpan