Maškarani Rallyji – spušta se karnevalski zastor

Maškarani Rallyji – spušta se karnevalski zastor

NA KOTAČIMA POD MASKOM
NEOZBILJNO POSTAJE OZBILJNO

Nakon dva maškarana auto-moto rallya, koji su obilježje kvarnerskog područja, krenula i ozbiljna natjecateljska sezona

Tekst i snimci: Miroslav KRPAN

Prvi dani ožujka najavili su već tradicionalnim međunarodnim „8.Ina rallyjem Kumrovec 2019.“ novu automobilističku sezonu u Hrvatskoj. Po svemu sudeći bit će bogata i sadržajna, u gotovo deset različitih disciplina, s više od 50 različitih utrka, a bodovi će se pored na domaćim stazama skupljati i u inozemstvu. U Kumrovcu se za početak okupilo respektabilnih 50-tak posada iz četiri zemlje, što je dobra najava za predstojeće manifestacije.

No, ono što obilježava kvarnersko podneblje, u začetku svake kalendarske godine, svakako su dvije manifestacije kojima su povod dani maškara i karnevalskih zbivanja. Tako je u siječnju Autoklub „RI autosport“ organizirao jubilarni međunarodni „10.Rally maškaranih oktanaca Halubje-Liburnija 2019.“ Uz sudjelovanje 25 vozila iz tri zemlje i 80-tak sudionika, dok je pri kraju ovogodišnjih dugih dana karnevala svojom ustaljenom rutom od Pariza, preko Rijeke i Kostrene do Bakra stigao već legendarni „28. Maškarani auto rally Pariz-Bakar“, u organizaciji Autokluba „Rijeka“. Pojavilo se 60-tak vozila s blizu 200 sudionika.

Gotovo su tri desetljeća za nama otkako je nastao taj spoj karnevala i auto sporta. I jednu i drugu manifestaciju začeo je i osmislio jedan te isti čovjek i obje s ponosom u različitim prostorima i organizacijskim okruženjima utiru svoj put u budućnost. Prigoda su da se na zanimljiv način, s jedne strane dokaže spretnost u vožnji pod maskom, tog jednog puknutog oktanskog dana u godini, a s druge da se maškaranjem svog limenog ljubimca, bio on s dva, tri četiri ili više kotača pretvori u svojevrsnu poruku, koja svaka za sebe, priča svoju priču.

I tako, onaj legendarni danas samo „Dakar rally“ (u začecima početkom 90-tih izvorno „Rally Paris-Dakar“) ima svog „dublera“ u manifestaciji koju je teško idejom nadmašiti, koja je već u svojim začecima postala „izvorno riječki proizvod“ i jedna od tri glavne manifestacije najvećeg hrvatskog i jednog od velikih europskih „Riječkog karnevala“. Postala je kultna i bit će to – ma koliko god trajala.

S druge strane „Halubje-Liburnija“ iz naziva već kazuje kako povezuje znane maškarane, ali i oktanske centre kvarnerskog kraja. Od Viškova, preko Kastva i Frlanije, do Matulja i Opatije, povezuje se na jedinstven način više lokalnih zajednica uz podršku, kako žitelja tako i lokalnih čelnika i turističkih djelatnika. Upotpunjava programski tako višetjedne znane manifestacije Halubajskog karnevala, matuljske Smotre zvončara, kastavskih nemotarija pod maskom ili Kanevala Opatija.

Bilo kraj siječnja, bilo veljača, u svakom mjesecu, po zimi, snijegu, kiši, ledu, suncu ili buri, po jedan dan rezerviran je tako za „puknute oktance“, ljude dobre volje, ljubitelje oktana i maškaranja. I neka tome bude tako i dalje. Tradicija se nastavlja.
A za ozbiljne brzine slijede oktanska uzbuđenja od kojih će nemali broj biti i u Opatiji i njenom zaleđu, na Grobniku, i na Učki, i u Istri, i u Gorskom kotaru,….