Ljubljana – „4. MotorSport Salon 2012.“

Ljubljana – „4. MotorSport Salon 2012.“

0 574

DVODNEVNI OKTANSKI SPEKTAL

U Ljubljani ( Slovenija ) se u subotu 4. i nedjelju 5. veljače na „Gospodarskom razstavišču“ održava „4. MotorSport Salon 2012.“ koji je protekle tri godine ostvario izuzetnu promociju adrenalinsko-benzinskog sporta i tako na specifičan način prezentirao brojnim ljubiteljima oktanskih sportova ono što rijetko mogu uživo vidjeti. Svake godine do sada bilo je više od pet tisuća posjetitelja uz 150 akreditiranih novinara, a organizatori ovog vikenda očekuju još veću posjetu.

Ovogodišnja će se sajamska manifestacija obogatiti brojnim sadržajima na 8.000 metara otvorenog i zatvorenog dijela ljubljanskog sajmišta. Na otvorenom će se odvijati i promocijska natjecanja u kartingu, autoslalomu, supermotu, trial motociklima, off roadu.

Zvijezda sajma i posebna atrakcija je predstavljanje bolida formule 1 – Red Bull RB7 kojim je protekle sezone Formule 1 na 19 utrka ostvareno 12 pobjeda, a samo dva puta nisu bili među prvom petoricom. Izložbenom formulom RedBullovci su 2011. osvojili 18 prvih startnih pozicija i ostvarili deset najbržih krugova Prvenstva F1.

Atrakcija „broj 2“ po svemu sudeći biti će prvo predstavljanje na teritoriju Slovenije najbržeg dragstera u ovom dijelu Europe, onog istog što su ga posjetitelji porečkog MotorShowa vidjeli jesenas na „Žatiki“. S motorom 9,4 litre ostvaruje 2.200 kW, odnosno 3.000 KS, u sekundi troši jednu listru goriva čija je cijena 12 eura ( litra ). Dionicu od 402 metra prolazi za 6,6 sekundi brzinom 338 km/sat. Do sada ima 64 nastupa i – 64 pobjede ! To je jednostavno nepobjediv „bolid“.
Brojni će se sportski vrhunski svjetski automobili naći u dvoranama ljubljanskog sajmišta, a jedan od prestižnih je i originalni „Audi A4 DTM“ za čijim je upravljačem prošle sezone bio prvak Martin Tomczyk. Brzine i pobjede ostvaruje uz pomoć 340 kW snage motora.
Prestiža nikad dovoljno pa će se moći vidjeti i rally specijalke Škoda Fabia S2000, Peugeot 207 S2000, Ford Focus RS WRC i mnogi drugi.
Brojne formule, GP motocikli, cross i karting samo je dio svjetske oktanske scene što će biti prezentiran u Ljubljani. Biti će predstavljene brojne ekipe i timovi, gotovo svi slovenski, a uz njih i poneki europski i svjetski asovi, te bogat program prateće industrije tunera, uljara, gumara, sigurnosne i prateće sportske opreme.

Posjetiteljima je namijenjen dvodnevni obilazak od 9 do 19 sati, dok će već u petak poslijepodne manifestacija biti prezentirana brojnim novinarima. Organizatori, iskusni slovenski automobilisti Samo Čede i Drago Božič predstaviti će tom prigodom u suradnji sa AŠ 2005 – slovenskim nacionalnim automobilističkim savezom i AMZS koji brine o motociklizmu i kartingu slovenska oktanska prvenstva 2012., te projekte škola vožnje i sigurnosti. Slovenska metropola pružiti će tako svim ljubiteljima brzina i benzinskih para prilika uživanja u pravom spektaklu uoči nove sezone.

Snimci:M.Krpan, arhiva org.

Miroslav KRPAN