Kup sigurnosti na cestama – B.LUKA

Kup sigurnosti na cestama – B.LUKA

0 680

Foto: Miroslav Krpan

KRAINC DEKLASIRAO KONKURENCIJU

 Krajem prošle godine zaživjela je ideja o formiranju međunarodnog automobilističkog kupa na brdskim i kružnim stazama koji je dobio simbolično ime „Sigurnost na cestama“. Samim imenom ovog međunarodnog natjecanja na svojevrstan se način pet regionalnih nacionalnih saveza sa područja bivše Jugoslavije ( Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Makedonija) uključilo u globalnu akciju „Desetljeće sigurnosti cestovnog prometa 2011. – 2020.“ Koju zagovara FIA – Svjetska automobilistička federacija. Operativni nositelj Kupa je Hrvatski auto i karting savez, a u kalendar su uvrštene četiri kružne i šest brdskih utrka. Kup je prije desetak dana startao kružnom utrkom u Kragujevcu na kojoj nije nastupio niti jedan hrvatski automobilist, dok je na prvoj brdskoj utrci kod Banja Luke u Bosni i Hercegovini izvrstan rezultat polučio prošle sezone najuspješniji hrvatski automobilist mladi Riječanin Siniša Krainc (AK Klek Ogulin).

Krainc je u konkurenciji 52 vozača ukupni pobjednik utrke na stazi Krčmarice ukupne duljine 4.450 metara. Usprkos problemima na mjenjaču svog „Ford escorta RS Coswortha“ već je u prvoj bodovnoj vožnji stekao 4,4 sekunde prednosti ispred bosanskohercegovačkog vozača formule „Nissan Coloni“ Borisa Miljevića, da bi u drugoj vožnji samo povećao ukupnu prednost na pet sekundi. Uz ukupnu pobjedu Krainc je bio najuspješniji i u kategoriji I turističkih automobila, te grupi H/E1. Sreće sa svojim VW Golfom nije imao drugi hrvatski predstavnik Jurica Majić (Klek Ogulin) koji je zbog tehničkih problema odustao. Pobjednik grupe N bio je Igor Stefanovski (Makedonija), grupe A/SP Srđan Petrović (Srbija), a ketegorije II sportskih vozila Boris Miljević (BiH).

Ovog vikenda u Banja Luci nastavlja se Kup na kružnim stazama poslije koje su još u kalendaru Grobnik 2. i 3. srpnja, te još jednom Banja Luka 3. i 4. rujna.

Slijedeća brdska utrka Kupa „Sigurnost na cestama“ vozi se u Crnoj Gori 18. i 19. lipnja na stazi „Glava Zete“, a slijede 23. i 24. srpnja Cazin (BiH), 27./28. kolovoza Tara (Srbija), 10./11. rujna Kavadarci (Makedonija) i 1./2. listopada Dubrovnik (Hrvatska). (m)