KUMROVEC – Ocjensko spretnosne vožnje

KUMROVEC – Ocjensko spretnosne vožnje

0 440

DVA NATJECANJA U JEDNOM DANU

Sredina srpnja i konačno smo pred otvorenjem ovogodišnjeg državnog prvenstva bazne, tehničke discipline hrvatskog automobilističkog sporta. Sada i jedvo i sada. Kalendar Prvenstva Republike Hrvatske u tehničkim disciplinama predviđa tri natjecanja i to u samo dva datuma, dva dana. Niz proteklih godina uobičavali smo promatrati posade, ocjenski-auto rally, disciplinu sa osnovnim elementima – čunjevima i garažama presliku onoga što sada slijedi. A slijedi prvenstvo ocjensko-spretnosnih vožnji. Vozač(ica) sam(a), nema itinerera, sve na jednom mjestu,…. Disciplina vožnji među čunjevima, „spoja spretnosti i umješnosti, uma i koncentracije, preciznosti i volje“ na domaćim je terenima – na izisaju. Realno gledano – već je na žalost izdahnula. Ali drži se na „aparatima“. Umjetno !!? Spašava se na razne načine već nekoliko sezona. Prošlu su spasili sportski radnici autokluba „RI autosport“ organizirajući ( pored AK Delta sport) jedno samostalno natjecanje i drugo pruživši tehnički suport čabarskom AK Quickly za zaključno i potrebito treće u sezoni.

Ova je godina još teža – besprijekorni antuzijasti iz zagrebačkog Autokluba „Delta Sport“ osmislili su dva natjecanja u istom danu – moglo bi se reći podnevno i popodnevno. Treće i odlučujuće ima se odigrati u okolici Rijeke 25. kolovoza u organizaciji AK RI autosport – i to će biti to, ako bude. Organizatora dva, natjecanja tri, uvjeti zadovoljeni, a natjecatelja – jedva iznad crte.

Za Kumrovec se sakupilo 18 ! I po prvi puta u dva desetljeća bez Riječana, sada već tri godine uzastopnih državnih prvaka iz AK „RI autosport“ u svim konkurencijama. Jednostavno – nema ih. Ponestalo motivacije smanjenjem broja klasa, sveopćom besparicom,zasićenjem, jednostavno svega pomalo. No, ipak možda startaju krajem kolovoza – simbolično ! Sebi i matičnom klubu – za gušt !

LAUŠIN KONTRA „DJEČIJEG VRTIĆA“

Autoklub „Delta Sport“ garantira kao organizator još jedno vrhunsko automobilističko događanje. Poznavajući trud i zalaganje, te dosadašnje organizacijske uspjehe mlade sudačke ekipe „Delta Sport“ nemamo sumnji. Uostalom prošlogodišnji su najuspješniji organizatoiri tehničkih disciplina u PH ! Nije to mala stvar.

Imenom „2 u 1 OSV Kumrovec 2012.“ sve su kazali. Svoju su bazu pronašli u najpoznatijem selu svijeta – Kumrovcu, u Krapinsko-zagorskoj županiji, a uz svesrdnu pomoć i domaćinstvo Općine Kumrovec suorganizatora manifestacije. U prelijepom kutku Hrvatskog zagorja, uz samu rijeku Sutlu, vozači će uživati u vožnjama, a posjetitelji, namjerni ili i nenamjerni bodrit će vještine za volanom 18 vozača među kojima i jedne ( !!) vozačice iz čak deset hrvatskih klubova. Pored Prvenstva Hrvatske boduje se i Prvenstvo Sjeverne lige u koju ulazi čak 17 sudionika. U državnom se prvenstvu sudionici prema duljini automobila dijele na samo dvije klase ( do 3900 mm i preko 3900 mm ukupne duljine ), dok će u Sjevernoj ligi i dalje biti tri klase ( do 3500, do 4000 i preko 4000 mm).

Među sudionicima neizbježno je spomenuti jedno ime – najtrofejnijeg „tehničara“ Hrvatske, ali i najuspješnijeg „letećeg Dedu“ Samoborca Antuna Laušina. Sve su predispozicije da je pred još jednom uspješnom sezonom. Ove godine izostaje (sezonski ) duel sa dugogodišnjim rivalom Riječaninom Vladom Božičevićem. Suprotstaviti će mu se isključivo mlađi, dijelom i neafirmirani vozači, upravo oni, ali nažalost malobrojni, koji bi i trebali biti osnov broja sudionika upravo ove temeljne oktanske discipline na četiri kotača domaćih staza.

Sudionici će se u Kumrovcu, na parkiralištu pored sjedišta Općine, okupiti od 8 do 9 sati na uobičajenom tehničko – administrativnom pregledu. Prvo bodovno natjecanje starta u 10,30 sati, a drugo u 15,30 sati. U svakom sudionike očekuje po pet specifičnih ispita spretnosti. Proglašenje najuspješnijih, objedinjeno za dva natjecanja očekuje se u sumrak ljetne noći oko 21 sat. (m)

SIMILAR ARTICLES