KRUG I FORMULA DRIVER PRIVUKLI VIŠE OD 180 VOZAČA

KRUG I FORMULA DRIVER PRIVUKLI VIŠE OD 180 VOZAČA

0 1226

U tri i pol desetljeća na Automotodromu Grobnik održano je 60-tak službenih automobilističkih utrka državnog prvenstva često upotpunjenih dodatnim, međunarodnim programom. No, s globalnom svjetskom krizom, preslikanom u svakom obliku i na naše prostore, 2010. godine prvi je puta Grobnik izostavljen u kalendarima. Ipak, dvije potonje godine pronašlo se snage za utrke sa skromnim brojem sudionika, da bi sada već dvije koje su nama protekle također bez utrka.

I tko zna kako bi i ova prošla da izazov okupljanja vozača kružnih utrka i bodovanje za Prvenstvo Republike Hrvatske na jedinoj nam pravoj i „velikoj“ oktanskoj stazi nije inicirano održavanjem natjecanja u „Formuli driver“, najmlađoj domaćoj automobilističkoj disciplini koja je sustavno u dvije godine zaživjela tek sa bodovanjem Prvenstva Auto i karting lige Zapad HAKS-a. Ostale sudionike, a ove ih se godine na Grobniku očekuje više od 150 čine „promo“ vozači, ma što god to značilo.

Inicijator organizacije „Nagrade Allianza 2015“, kružne auto utrke što će na grobničkoj stazi u petak 20. i subotu 21.studenog okupiti 31 prijavljenog vozača je Autoklub „Poreč Motorsport“. Iako je lista skromna za sve prigode povrata kruga na stare staze slave je dostatna. Kroz tri grupe PH sudjelovanje je najavio 21 vozač iz 12 klubova među kojima su i Filip Magdić (AKK Velika Gorica) i Hrvoje Čikor (AK Dubrovnik racing) pobjednici posljednjih utrka održanih na grobničkoj stazi prije tri, odnosno četiri godine. Magdić će nastupiti u Fiat Grande Puntu 1.4, a Čikor  u Hondi Civic 1.6. Uz njih još nekoliko imena privlači posebnu pažnju do sada ostvarenim rezultatima što na krugu u nas ili inozemstvu ili pak na brdskim stazama. Nikola Belohradski (AK Ina Delta), Marko Ćoza (AK Rijeka), Patrik Vivoda (AK Buzet Autosport), Mario Jurišić (AK RI autosport) i Valter Nežić (AK Buzet Autosport), ove godine dvostruki pobjednik utrka u Banja Luci i Beogradu što su bile sastavni dio ovogodišnjeg hrvatskog prvenstva.

U posebnoj utrci nazvanoj po imenu jednog od glavnih sponzora uz osam gostiju iz Slovenije i Češke za upravljačem kup automobila „Renault Tvingo“ koji su kao „Tvingo Germanol Adria Cupa“ gosti organizatora, naći će se i dva istinska hrvatska asa, nekada kartingaši, a potom vrhunski automobilisti Ivan Pokos i Marko Pavić, članovi zagrebačkog AKK Zanatlija. U utrkama 2011. i 2012. na stazi Automotodroma Grobnik rezultatski pobjedama je dominirao upravo Ivan Pokos tada u vrhunskoj „Hondi Civic TypeR“.

Partneri i sponzori organizatoru su i nekoliko vodećih hrvatskih tvrtki Allianz osiguranje, Ina Industrija nafte, Tokić i Ford Grand Auto.

Dvodnevni program kružne utrke „Nagrada Allianza“ počinje verifikacijom u petak od 8,30 do 10,30 sati, od 9,30 kreće slobodni trening, a dva službena su na rasporedu od 12,45 i 14 sati. U subotu od 8,30 slobodni trening „warm up“, a službene bodovne utrke su na rasporedu u 10,30, a druga u 13,30 sati. Podjela nagrada najuspješnijima je u 16,30 sati.

Iako znatno brojniji sudionicima pomalo u sjeni „kruga“ ostaje nedjeljni nastup više od 150 najavljenih sudiuonika „Ford Grand Auto Formula driver“, četvrtog i posljednjeg ovogodišnjeg ogleda najboljih u najmlađoj hrvatskoj disciplini. Poslije brdskih staza Buzet,Učka i Lim, jedini je to FD ogled na kružnoj stazi koja će na 4.000 metara biti „usporena“ s deset „šikana“. Verifikaciju će vozačice i vozači odraditi u subotnje poslijepodne od 15 do 18 sati, dok se u nedjelju od 8 vozi službeni trening, a prva od tri bodovne vožnje starta u 10,15 sati.

Nakon jednomjesečnog „ljeta“ vremenska prognoza za ovaj uzbudljivi oktanski vikend na Automotodromu Grobnik nije nimalo blistava. Kiša, jugo, jaki vjetar, a u gorju prvi ovosezonski snijeg mogu nanijeti i poneku snježnu pahulju do Grobnika s obližnjeg Platka.

Miroslav KRPAN