KRONOMETRISTI STARTAJU SEZONU

KRONOMETRISTI STARTAJU SEZONU

0 426

Domaćin i organizator drugog natjecanja sezone Prvenstva Republike Hrvatske, nakon relija u Kumrovcu, je Autoklub „Poreč Motorsport“ kojem u realizaciji natjecanja najmlađe domaće prvenstvene discipline – kronometar vožnji kao suorganizator pomaže AKOK „Skok racing 1993“ iz Gambetića. Od 2012. godine kronometar se boduje za Državno prvenstvo.

U nedjelju 8.travnja u Taru na stazi „Motodrom Poreč“vozi se „Hyundai Autokuća Košara -14. Nagrada Tar-Vabriga 2018.“ za koju se prijavilo 59 vozačica i vozača iz 20 hrvatskih klubova. Pored državnog natjecanje se boduje i za Prvenstvo Auto karting lige Zapad HAKS-a i Prvenstvo Auto i karting saveza Istre.

Prvenstvo Hrvatske vozi se u šest klasa – tri u grupi automobila „serija“ i to do 1200, do 1600 i preko 1600 ccm, potom dvije u grupi „sport“ do 1400 i preko 1400 ccm i zasebno klasa „diesel“.

Elitu predvodi prošlogodišnji državni prvak i pobjednik ukupnog poretka Marijo Barović (Zastava 750) iz AK Župa Dubrovačka, a za očekivati je da će najvećeg rivala imati u dvostrukom državnom prvaku Zagrepčaninu Vjekoslavu Čičku iz Autokluba „Buzet Autosport“ (Fiat 500-Suzuki). Uz njih pažnju privlači nastup dvostrukog pobjednika HAKS Kupa 2010. i 2011.godine, začetka ove discipline na nacionalnom nivou, Dejana Kopajtića (AK Rijeka) u Yugu, te u identičnom automobilu mladog istarskog asa Edija Kuharića,člana AK Opatija Motorsport. Braća Bojan i Ivan Juranić, od ove sezone članovi AK Opatija Motorsport nastupit će u novopripremljenom automobilu Dacia Sandero, čija će tehnička priprema potrajati do zadnjih noćnih sati uoči nastupa.

Među brojnim mladim vozačicama i vozačima s Citroenom C2R2 Max, vrhunski pripremljenim rally automobilom nastupit će i dva iskusna relijaša Mateo Butorac i Igor Puž iz AK Opatija Motorsport. Nastupit će još dva bivša državna prvaka – u Renault Cliu RS Ivan Pavlović (AK Rijeka), a u BMW325 E30 Marin Čohar (AK RI autosport).

Ekipni naslov brani Autoklub Opatija, a među vozačicama favoritkinja je najtrofejnija domaća žena za sportskim volanom Puljanka Iva Damarija (Autobianchi A112).

Staza u Taru duga je 600 metara, a gledateljima uz dobre uvjete boravka uz stazu pruža pregršt uzbuđenja. Pokrovitelji manifestacije su Općina Tar-Vabriga i Turistička zajednica Tar-Vabriga. Ranojutarnje okupljanje sudionika počinje verifikacijom i tehničkim prijemom vozila od 8,15 sati. Službeni trening je u 11,15 sati. Svečano otvaranje natjecanja je u 13,15 sati, a prva od tri bodovne vožnje kreće u 13,30 sati. U pauzama vožnje nastupit će kartingaši u okviru višegodišnjeg programa FIA akcije „Desetljeće sigurnosti u prometu 2010.-2020.“, a očekuje se i 30-tak promo vozača u okviru Prvenstva Istarske rivijere. Proglašenje najuspješnijih planirano je oko 19 sati.

Snimci: M.Krpan