Kreće ona prava sezona

Kreće ona prava sezona

0 390

Pred novinare su nizom informacija izišli najodgovorniji operativci „Automotodroma Grobnik“ d.o.o. i Moto kluba „Kvarner“. U riječkom Grand hotelu „Bonavia“, uoči ovogodišnje natjecateljske sezone, održan je uobičajeni susret s predstavnicima medija prezentirajući niz manifestacija što će se do kasne jeseni odvijati na Automotodromu Grobnik koji će ove godine ponovo biti domaćinom najboljim svjetskim prikoličarima, kao i motociklistima i automobilistima niza europskih zemalja.

Grobnik živi cijelu godinu. Tek poneki zimski tjedan utone u san. Nema dana a da stazom ne juri poneki motocikl, automobil, skupina, stotine. Trenira se „sve u 16“ ! Uglavnom su to stranci. Talijani su premoćni. Ima ih „ko Rusa“. Ali neka. Vole oni Grobnik. Osjećaju se „ko kod kuće“. Što nam novoga donosi 2012. ? Iako je već kraj travnja sada kreće ono što privlači javnost. Utrke, javni treninzi, događanja što plijene pažnju.

I evo što su nam dobroga izjavili odgovorni:

-Od 2005. godine domaćini smo jedne od utrka Svjetskog prvenstva motocikala s prikolicom koja se ove godine kao treća u nizu održava od 15. do 17. lipnja. U istom će se terminu održati i 58. utrka Prvenstva Alpe – Jadran za šest top sportskih klasa i četiri oldtimer, te utrka Intenational Classic Grand Prix. Dva mjeseca kasnije domaćini smo i organizatori u nizu na Grobniku 59. utrke Alpe-Jadran u sklopu koje će se održati utrka Euro Cupa u endurance vožnji. Proteklih dana potvrđena nam je licenca FIM-e za stazu u utrkama prikoličara za svjetsko prvenstvo za 2012. i 2013. godinu, dok od ranije posjedujemo licence za rang europskog prvenstva motociklista i nacionalni automobilista – istakao je Igor Eškinja, sportski direktor Automotodroma, vodeći hrvatski stručnjak Svjetske federacije i jedan od tri najodgovornija suca FIM svjetskih prvenstava zadužen za „Superbike“.

Nisu samo ove dvije moto utrke u kalendaru Grobnika. Značajnijim se sadržajima ističu tradicionalni Slovenski dan na Grobniku 1. i 2. svibnja,Shell Advance Day 17. svibnja, Motohappening 26. i 27. svibnja, te 8. i 9. rujna, četiri vikenda „Auto Track day 2012.“ pored već održanog 14. travnja tu su još 12.svibnja, 9. lipnja, 14. srpnja i 22. rujna.

U blagdanskom vikendu 23. i 24. lipnja održava se „HAKS – Nagrada Hrvatske 2012.“ međunarodna automobilistička utrka čiji je nositelj Hrvatski auto i karting savez u suradnji sa Automotodromom, a od 3. do 5. kolovoza vozi se zanimljiva međunarodna auto utrka „Porsche GT3 Cup“ Challenge Eastern Europe. Zanimljiv će biti i kraj rujna – od 24. do 26. Old Timer event „Grab the Flag“, a potom 29. i 30. rujna auto utrka „MSC Bavaria“.

-Sredinom idućeg tjedna 3. svibnja počinje već ranije najavljeni projekt Škole „Sigurne vožnje“ koji realiziramo u suradnji sa Porsche Inter auto Rijeka, Croatia osiguranjem i Primorsko-goranskom županijom, da bi 23. svibnja na grobničkoj stazi održali još jednu tradicionalnu akciju „Motociklom u život“ uz trofejnog asa Lorisa Valjana posvećenu sigurnosti i preventivi motociklista – kazao je Zdenko Šantić, direktor „Automotodrom Grobnik“ d.o.o. i dodao:

-Usprkos problemima i nadalje veliku pažnju posvećujemo održavanju, posebno sigurnosti piste. Godišnje ulažemo gotovo dva milijuna kuna vlastitih sredstava u investicijsko održavanje, a intenzivno se radi na dokumentaciji neophodnoj za nove objekte i pripremu kompleksa Automotodroma za jednu veliku svjetsku moto manifestaciju o kojoj je završena obimna Studija isplativosti čiji je nositelj opatijski Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Kroz mjesec dana upoznati ćemo širu javnost podrobnije sa ovim projektom.

Planova na Grobniku je mnogo. O ugovoru o pravu građenja kojeg posjeduju od kolovoza prošle godine, uvjetima za legalizaciju objekata, lokacijskim i građevinskim dozvolama za predstojeće investicije, kao i skorom početku građenja druge faze medicinskog centra i okončanju prve faze prvog kata sadašnje nove zgrade govorio je Ivica Čatoš, direktor Moto kluba „Kvarner“ pohvalivši se i priznanjem što ga već sedam godina Hrvatski motociklistički savez dodjeljuje upravo MK Kvarner za najuspješniju organizaciju moto utrka u Hrvatskoj.

O kadrovima, kako sudačkim tako i svih pratećih službi vodi se značajna briga. Upravo se završavaju obrazovni ciklusi usavršavanja postojećih i uključenja novih motociklističkih sudaca čiji je nositelj Udruga sudaca PGŽ. Među značajnije spada i specijalistički dio obrazovanja liječničkih ekipa o čemu je govorio dr Kristian Deša, predsjednik Medicinske komisije Motokluba i uz dr Miljenka Modrića jedan od naših priznatih liječnika sa FIM licencom za zdravstvo koju su nedavno obnovili na seminaru Svjetske motociklističke federacije. (m)

Snimci: M.Krpan

SIMILAR ARTICLES

0 84