KREĆE BRDSKA SEZONA

KREĆE BRDSKA SEZONA

0 903

START U SKRADINU

Brdske auto utrke četvrta su disciplina domaćeg autosporta čija nova sezona starta poslije kronometra, autoslaloma i rallya. Skradin je ovog vikenda, 5. i 6. svibnja. drugu godinu za redom domaćin otvorenja sezone u disciplini što je proteklih desetak godina obilježila hrvatski automobilizam, prije svega brojem sudionika, ali i brojem natjecanja, kao i staza na kojima se odvijala ova vozačima i gledateljima zanimljiva i privlačna disciplina.

Autoklubu „Mihovil“ Šibenik koji organizira međunarodnu „5. nagradu Grada Skradina 2012.“ pristigla je 71 prijava, među kojima je po jedna iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Mađarske. To je 13 manje od 2011. godine, a čak 45 manje u odnosu na 2010. godinu. Ne treba zaboraviti da su protekle dvije godine na skradinskoj stazi bodove skupljali i vozači susjedne Bosne i Hercegovine za svoje državno prvenstvo.

Utrka se boduje za Međunarodno regionalno Prvenstvo Hrvatske i , Državno prvenstvo Hrvatske u kategoriji I, Prvenstvo povijesnih automobila i Prvenstvo II kategorije – Regija Jug HAKS-a (Dalmacija).

Zavidan je broj domaćih vozača ( barem na listi prijava ) – 68 iz čak 24 kluba, od čega 35 iz 11 dalmatinskih klubova. Prednjače Dubrovčani sa 11 vozača ekipnog državnog prvaka AK „Dubrovnik“ kojima treba pribrojiti i tri AK „Ragusa racing“.

„STARI“ – PULIĆ-GRANDA-BRADARIĆ & MLADI – KRAINC-DIMITRIJEVIĆ-MUHVIĆ

Lista prijava je očaravajuća. Iz podnaslova „palimo se sve u 16“ ( papir svašta trpi, a tko će biti u Skradinu pokazati će vikend pred nama ). Za početak sezone i za činjenicu da se praktično na domaćim brdskim stazama ove sezone ( izuzimajući Buzet ) vozi isključivo prvenstvo turističkih automobila u Kategoriji I imena i vozila obećavaju. S druge strane, za razliku od prošlogodišnjih „kalkulantskih“ prijavljivanja pojedinaca u više klasa ( sačuvaj bože da pomislimo nešto loše u tom pogledu, ma gdje bi mi !! ), a to je bila pri kraju sezone masovna pojava posebno nekih klubova, ove godine već prva Lista pokazuje stvarno stanje (!?).

Zanimljiv automobil u rukama najtrofejnijeg brdskog automobiliste u Hrvata. Gospar Niko Pulić prijavio je nastup sa „Audi DTM 2.0T“ što je svojevrsno iznenađenje ( možda i nije za „šank varijantu informiranih“, ali…), a k tome još veće je povratak ( nikad se niti nije oprosti, samo molo „zalego“ u sjenu ) vječitog splitskog šarmera Ozrena Grande i to u „Opel Vectri ST 2.0“. Trojac velikana i ekipe „starih“ treba upotpuniti Robert Bradarić (Opel Vectra 2.0),, Solinjanin koji usprkos vrhunskim rezultatima i naslovima još uvijek na hrvatskim stazama nije rekao svoju posljednju. Uostalom on je još godinama – mlad.Da priča iste klase E1 „23“ bude potpuna pridružuje se mladi Splićanin na privremenom radu u AKK Šibenik Ante Alduk u „Ford Escortu RS Cosworth“, Igor Krišto (RI autosport) u „Mazdi 323 GTR 1.8 Turbo“ i starosjedioci klase mlade snage Siniša Krainc i Dejan Dimitrijević. Klasa i konkurencija – za 5. Generalka nekome od njih – ne gine !

KRAINC U NOVOM „DRESU“

Riječanin Siniša Krainc ponovo je promijenio klupski dres. Jednogodišnji „Zrinskog“ (2010.) zamijenio je za onaj ogulinskog „Kleka“ (2011.), a prije pet dana u austrijskom Rechbergu na PE uz dobar rezultat jake međunarodne konkurencije upisao prvi nastup za novi klub AKK „Šibenik“. Izgleda da je sve bliže najjužnijoj točki kamo ga vuče „zov srca svog“!!?

Krainc uz Dimitrijevića (Dubrava, VW Golf 3.0 turbo) dio je terceta mladih lavova. Treći je Goranin Tomislav Muhvić (AK „Petar Klepac“ Gerovo ) u prestižnom „Mitsubishi Lanceru EVO IX“ grupe N kojim je u Austriji također bio izvrstan, tim više što dosadašnji nastupi, a posebno nekoliko „Miceka“ koje je u zadnje dvije godine promijenio, nikako da ga dovedu uspješno do cilja. Konačno, to je iza njega. U Skradin stiže osokoljen austrijskim rezultatom.

MALOBROJNI ISTRANI

Put Skradina sprema se svega sedam automobilista iz tri istarska kluba. Činjenica da ih ima nešto (ne)pravilno raspoređenih i u preostalim klubovima diljem Hrvatske, ali sjećajući se samo koju sezonu unatrag brojka je bila najmanje četverostruka. A i ova je gotovo polovična u odnosu na 2011. Istra cvjeta – turistički, ali izgleda zastajkuje – automobilistički. Dok je krajnji jug izgleda, nogometaškim rječnikom napisano, kod odnosa 1:1 – prednost za domaćina.

Grupu N predvodi prošle sezone najbolji trojac – prvak Igor Vičeviuć (Rijeka), te dva dubrovačka asa Mario Barović i Žarko Knego.

Ivan Pulić uz kružne europske kilometre nalazi vremena i za hrvatsko brdo. Starta u obranu naslova grupe a, ali ponovo u Skradinu, drugu godinu za redom nema dvostrukog državnog prvaka Sebastijana Čepara (MRC Sport) na otvorenju sezone. Izgubljeno je teško sustići, kamo li prestići. Ili nije naučio lekciju, ili – pauzira ??! Alduk „preselio“ u E1, a četvrtoplasirani 2011. Saša Černeka „preselio“ u novi klub („Petar Klepac“), ali nastupa. Najuspješniji junior sezone Bojan Tomić (Klek) brani primat grupe H/E1, prati ga stasiti viceprvak Maro Franić (Dubrovnik racing), dok njegov klupski kolega Maro Slade kroči put najboljega grupe N (Mitsubishi lancer EVO X). Dejan Dimitrijević ostaje vjeran grupi (bio 4.).

Bila je to sezona 2011. Sada smo u 2012. Što donosi ? Puno lipih stvari, ma Vam ne smijem reći……

Dio vozača promijenilo je klupsku sredinu u zimskom periodu, a dio se posvetio nekim drugim ili jeftinijim ili pak izazovnijim disciplinama. Ili pak – pauzira recesijskim pristiscima unatoč.

Uoči sezone teško je išta prosuđivati, a šestomjesečna pauza bila je preduga. Raduje podatak da je među prijavljenima puno mladih, posebno vozača koji su „doselili“ iz autoslaloma.

Skradinska utrka vozi se na stazi dugoj 3.387 metara sa startom gotovo iz samog centra. Subotnji program od 17 do 19 sati predviđa verifikaciju u Kinu Skradin i tehnički prijam u parku vozača. Dva treninga voze se u nedjelju 6. Svibnja od 10,10 sati. Prva od dvije utrke na rasporedu je u 14,30, a druga u 13 sati uoči koje će se upriličiti i svečano otvaranje. Pokrovitelj je Poglavarstvo Grada Skradina, a počasni pokrovitelj šibensko-kninski župan Goran Pauk.

SUPER AUTOSLALOM

Vrijedni sportski radnici AK „Mihovil“ pripremili su za subotu 5. svibnja posebnu atrakciju. Na istoj brdskoj stazi, ali kraćoj dionici dugoj 2.600 metara organiziraju „Super Autoslalom Skradin – Nagradu AK Mihovil“. Promocijsko „open“ natjecanja sa 32 slalom vrata za Prvenstvo Regije Jug HAKS-a. Verifikacija i tehnički prijam je od 7,30 do 8,50 sati, trening u 10, a otvaranje u 12 sati. Prva vožnja je u 12,10 sati.

Ako ništa drugo – nema subotnjeg „điranja“ stazom gore-dolje onih što brda osvajaju. Hm,…. „nije“ dobro ??! Je,je,super !

Miroslav KRPAN