„KRAJIŠKA ZMIJA“ – KUP FIA AKCIJA SIGURNOST NA CESTAMA

„KRAJIŠKA ZMIJA“ – KUP FIA AKCIJA SIGURNOST NA CESTAMA

0 517

14 HRVATSKIH AUTOMOBILISTA

Ovog vikenda od 29. lipnja do 1. srpnja 2012. u susjednoj Bosni i Hercegovini održava se „12. Velika nagrada Cazina 2011.“ međunarodna auto utrka na brdskim stazama održava se ovog vikenda od 29. lipnja do 1. srpnja. Nastup na stazi „Sedra – Ostrožac“ zvanoj „Krajiška zmija“ dugoj 4.100 metara u organizaciji Auto moto kluba „Extra Sport“. prijavila su 72 vozača iz devet europskih zemalja ( BiH, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Crna Gora, Srbija, Poljska i Makedonija). Utrka se boduje u osam različitih konkurencija: FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, FIA CEZ Historic, Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske za turistička i sportska vozila, te Prvenstvo Hrvatske za sportska vozila ( Kategorija II – formule), PH prvenstvo povijesnih vozila i Šampionat Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, te kao treća brdska utrka ovogodišnjeg Kupa FIA Akcija sigurnost na cestama.

Pažnju privlači 14 prijavljenih hrvatskih automobilista iz osam klubova, što je posljednjih sezona jedan od masovnijih „egzodusa“ hrvatskih automobilista na inozemne staze.

KRAINC U LOVU NA NOVU POBJEDU

Brojne hrvatske automobiliste predvodi ponajbolji domaći automobilist višestruki državni prvak i vodeći ovogodišnjeg PH Riječanin Siniša Krainc (AK Šibenik) kojem će ovo biti ove sezone treći nastup izvan hrvatskih granica. Krainc je u FIA Kupu Akcija SNC uoči Cazina drugoplasirani Kategorije I turističkih automobila sa dobrim, izgledima da pobjedom preuzme vodeću poziciju tim više što trenutno vodeći Dragan Milić iz Srbije nije prijavljen. Hrvatski automobilizam ima i vodećeg u Kategoriji II sportskih vozila (formule) i to Mađara Laszla Szasza koji nastupa za AK Dubrovnik racing, a nastupiti će i na cazinbskoj utrci. U formulama će mu se pridružiti još jedan hrvatski veteran Božo Prnić iz AK Pelješac racing.

U Kategoriji I gruzpe N nastupaju i vozači AK „Petar Klepac“ iz Gerova Tomislav Muhvić (Mitsubishi Lancer EVO IX) i Kristian Marinić (Honda Civic TypeR), te Vedran Vujević (Split motorsport, Opel Astra GSI 2.0 16v). U klasi SP 2000 nastupaju Tripo Ivović (Klek Ogulin) u Alfa Romeu 147 i Saša Černeka (P. Klepac) u Hondi Civic TypeR. Grupa H zastupljena je sa trojicom hrvatskih vozača: Andrea Vencl i Alex Vencl iz AK Pula-Rovinj za upravljačem Yuga 55 i Zlatko Lacmanović (Klek) sa Zastava Yugom. Veteran Milan Brozinić (Klek) prijavio je nastup klase E1-14 sa VW Polo Coupe, dok će u konkurenciji povijesnih vozila startati Zlatko Brozović (Zanatlija Zagreb) sa Opel Asconom Bis i Mladen Sigurnjak (Matulji racing) u VW Scirocco GTI.

U organizaciji utrke radi i dio hrvatskih sudaca predvođenih direktorom utrke Splićaninom Antom Baumgartnerom, dok mjerenje vremena i obradu rezultata obavlja zagrebački „Adriatic timing“ predvođen Goranom Grabarom. Predsjednik sportske komisije je Marino Ferlan, sportski direktor HAKS-a za brdske auto utrke.

Utrku u Cazinu odlikuje vrhunska organizacija i domaćinstvo, a to je najgledanija, najposjećenija i najspektakularnija brdska utrka BiH, ali i šire. Staza „Krajiška zmija“ na novo je rekonstruirana sa svim sigurnosnim elementima i potpuno novom, posebnom asfaltnom podlogom. Pripremljen je i bogat prateći program te predstavljanje tima sudionika GT i WTCC kupa španjolskog nacionalnog „Team Sun Red“. Centar Cazina gdje se nalaze sve vitalne funkcije utrke uključujući i start, prirodne ljepote Une, na cilju starovjekovni grad Ostrožac mamac su ljubiteljima bruzina ovog vikenda u Cazin.

Prijem vozača i tehnički pregled vozila odvija se u petak od 17 do 19,30 sati, a nastavlja sutradan od 7,30 do 10 sati. U poslijepodnevnim satima voze se dva treninga, a prvi je na rasporedu u 14 sati. U nedjelju se voze dvije bodovne utrke čija se vremena zbrajaju za konačni poredak. Prva je u 11,30 sati, a druga oko 13,30 sati. Svečana dodjela priznanja biti će u cazinskom hotelu „Sedra“ oko 17 sati. (m)