Kartingaši na startu

Kartingaši na startu

0 432

Automobilisti odrađuju svoje dionice, počela su prvenstva u tri discipline, a uskoro će i ostale. Željno se čeka početak još jedne oktanske grane – kartinga. Ovog vikenda dočekati ćemo i to.

U Novom Marofu 21. i 22. travnja vozi se prva ovogodišnja karting utrka u Hrvatskoj. Organizator „1. Nagrade OKŠ-a 2012.“ je Odbor za karting šport Hrvatskog auto i karting saveza. Raspis ovogodišnjih konkurencija dijeli se na tri i to Nacionalno otvoreno prvenstvo Republike Hrvatske, Prvenstvo Hrvatske u karting športu i Kup HAKS-a u klasi Briggs. Novost za sezonu 2012. je raspis četiri prvenstvene klase i to „Limač 50“ ( za uzrasnu dob od 5 do 8 godina), „Mini kart“ (od 7 do 13), „KF 3“ ( 12 + ) i „KZ 2“ ( 15 + ).

Prošlogodišnju sezonu u šest je raspisanih klasa okončao 41 natjecatelj u bodovnim listama, a prema službenoj listi prijava objelodanjenoj početkom ovog tjedna na startu nove sezone u četiri će se klase naći 31 vozač ( među njima i jedna vozačica ) iz devet klubova. Što se tiče klupske nonkurencije na startu sezone nema tri „živa“ kluba, dok se jedan „ugasio“. No, zamijenili su ih novi, od kojih neki novi i u karting sportu. Najbrojniji su Virovitičani sa osam predstavnika u tri klase, a šest je novih sudionika prvenstvenih borbi iz dva riječka kluba ( KK Rijeka i AK RI autosport) koji su iznikli iz prve genaracije Karting škole „Prelučka legenda“ koja uspješno nastavlja radom. Uz to znakovito će biti i nadmetanje po svemu sudeći tri nova karting teama što je ugodno osvježenje na stazama „mini bolida“.

TURK, SEKULIĆ, MUCAK I ROMIĆ – PREDVODNICI KLASA

„Limača“ je svega pet što je na neki način konstanta proteklih sezona – tri „stara“ lisca“ i dva mladca s Kvarnera. Čak 15 imena na listi je klase „Mini kart“. Očito – biti će žestoko. Adut višestrukih ekipnih prvaka KK „1 Zagreb“ je Max Herendić, kažu mnogi – „čudo od djeteta“. Obzirom na gužvu na stazi teško je izdvojiti favorite ali Damian Sekulić (Cobra), Jan Pokos (Zanatlija), Dirian Vargović (Cobra) samo je dio onih najuspješnijih iz sezone 2011. No, informacije sa brojnih treninga na stazama širom Hrvatske proteklih 2-3 mjeseca kazuju da oni novi i mlađi – grizu, grizu li jače od iskusnih, vidjet će se u prva dva nedjeljna ogleda. Viliam Mucak (KK1) državni prvak statusno brani primat u KF3, dok elitu „KZ2“ predvodi još jedan prvak Filip Romić, prvo ime AKK „Cobra“ iz Vitovitice.

Što će presuditi ? Iskustvo ili želja prvog uspjeha pokazati će prva, potom druga i tako redom sve do jeseni nizati će se šest planiranih utrka ( natjecanja sa po dva bodovna ogleda ). Prošlogodišnju sezonu obilježili su bodovi sa samo jedne staze. Ta je sezona spašena. Ove se godine, planovi kažu, vozi na čak pet različitih hrvatskih staza. Vraćaju se Zagreb (Špansko) i Pula /Green Garden). Biti će zanimljivo. Tko se u prvu utrku nije uključio – još ima vremena, ali malo, jer drugi Marof već je 15 dana kasnije.

Nije zgorega spomenuti: nitko nije prijavio nastup u „Kupu HAKS-a Briggs“. Razlozi? Hm,….

UČENICI RIJEČKE ŠKOLE „PRELUČKA LEGENDA“ ZA BODOVE

Prije godinu dana još nisu niti sjedili u kartingu, a evo ih danas dan-dva uoči starta na prvoj utrci državnog prvenstva. U Novom Marofu svoj prvi nastup imati će šest prošlogodišnjih uspješnih polaznika i „diplomanata“ prve riječke Karting škole „Prelučka legenda“. Boje Karting kluba „Rijeka“ brane: u klasi „Limač 50“ Adrien Mesec i Filip Lozić“, u „Mini kartu“ Luka Rasport i Dario Ćućić, te u „KF3“ Marino Radetić, dok će u klasi „Mini kart“ rođendan prvim nastupom u PH obilježiti Matija Jurišić, karting2 jedini predstavnik Autokluba „RI autosport“. Očekuje se da će im se tijekom sezone priključiti još poneki klupski kolega koji nije moga startati prvu utrku. Uz sve to u konkurenciji timova nastupa i prvi tim imenom „Karting team Prelučka legenda“ Rijeka u kojem su Mesec, Jurišić i Radetić.

Program dvodnevnog druženja i nadmetanja kartingaša u Novom Marofu gotovo je ustaljen. Subota je dan slobodnih treninga od 10 do 18 sati. Nedjeljno jutro od 8 sati rezervirano je 60 minuta za tehnički prijam i verifikaciju. Slijede od 10 sati službeni, a od 11 treninzi za mjerenje vremena za startne pozicije. Prva je utrka u 13,30 ( Limač 50) poslije koje će uslijediti svečanost otvorenja manifestacije čiji je pokrovitelj „Red Bull Hrvatska“. U 13,55 sati starta preostali dio prvog seta bodovnih utrka, a drugi će krenuti u 15,10. Perhare visoko u zrak najusješniji će početi podizati oko 16,40 sati. (m)

Snimci: M.Krpan, G. Petrović

SIMILAR ARTICLES