Karting – VRANSKO 2019. – najava

Karting – VRANSKO 2019. – najava

Nastavlja se hrvatsko prvenstvo

NOVO GOSTOVANJE U SLOVENIJI

ZAGREB – Ovogodišnje karting Prvenstvo Republike Hrvatske ima pomalo čudan karakter, obzirom da će se svih šest natjecanja odvijati izvan granica Hrvatske. Iako je početna zamisao kalendara PH bila da prva dva natjecanja budu u Novom Marofu, nažalost, s ranog proljeća došlo se do konstatacije da iz raznih, uglavnom objektivnih razloga, prvenstveno tehničke prirode, to neće biti izvedivo. I tako su se i te, sada održane utrke u Ptuju (Slovenija) i Beogradu (Srbija) priključile ranije upisanim, trećem natjecanju ponovo u Beogradu, da bi nastavak sezone ovog vikenda bio u Sloveniji, na stazi u Vranskom. Slijedit će potom gostovanje u Italiji (Cividale) i završnica prvog rujanskog vikenda, treći put ove sezone, u Beogradu (Ada Huja). Osnovni hrvatski problem opstojnosti, razvoja i budućnosti kartinga je nepostojanje adekvatnih i licenciranih staza za viša međunarodna natjecanja, kakva su ove godine, sva iz kalendara PH, jer se boduju, gotovo sva za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, te međunarodni slovenski Sportstil cup. Upravo ta silna ino gostovanja odrazila su se, prvenstveno zbog troškovne strane sudionika koji nemaju sponzore, na broj sudionika koji se prosječno po natjecanju kreće od 15 do 23, što je za više od trećinu manje od prosjeka posljednje dvije hrvatske kartingaške sezone.

U dosadašnja tri natjecanja, šest utrka ukupno, stopostotni učinak i šest prvih mjesta osvojila su dva vozača Antonio Pendo (AK Dubrovnik racing) u klasi Rotax Mini Max i Marija Jurišić (AK RI autosport) u Rotax Max Senior. Oni su vodeći u svojim klasama uoči drugog dijela sezone, a tek s pobjedom manje na čelnim pozicijama su još dva istinska mlada hrvatska asa Leon Zelenko (KK Koprivnica) u Rotax Max Junior i Jan Pokos (AKK Zanatlija Zagreb) u klasi KZ2. Svi su oni bodovno odmakli svojim rivalima, a jedino su u klasi Rotax Micro Max dvojica vozača na samo deset bodova razlike. U šest nastupa, s dvije pobjede, na čelnoj je poziciji Ricardo Kočevar (AK Istra racing team Pazin), a u četiri nastupa i sve četiri pobjede „za vrat“ mu puše Mauro Štiglić (AK Opatija Motorsport) kao drugoplasirani.

Natjecanje u Vranskom, na improviziranoj stazi „Poligona varne vožnje Vransko“ odvija se u organizaciji slovenskog AKK Sportstil, a uz hrvatsko boduje se za slovensko prvenstvo i Sportstil Cup. U subotu 6.srpnja, nakon administrativnih poslova, od 17 sati voze se i treninzi s mjerenjem vremena za startne pozicije prve utrke. Nedjeljno jutro od 8 sati rezervirano je za kratki slobodni trening (warm up) da bi prva od dvije bodovne utrke krenula u 9,30 sati. Druga se vozi od 13 sati, a svečanost dodjele priznanja najuspješnijima je oko 16,30 sati. Očekuje se nastup 20-tak hrvatskih vozača.

Miroslav KRPAN