Karting Ptuj 2019. – izvješće

Karting Ptuj 2019. – izvješće

U Slovenjoj Vasi otvorena hrvatska karting sezona
PLESOM PO KIŠI – DO POBJEDA

Nastup 79 vozača iz pet zemalja na međunarodnoj utrci u Sloveniji pokvarila kiša, do CEZ pobjeda dana stigli hrvatski asovi Matija Jurišić i Ivan Pokos

SLOVENJA VAS – Hrvatski auto i karting savez, točnije Odbor za karting sport i Autoklub Dubrovnik racing, organizacijom međunarodne „2.utrke CEZ-a – nagrada HAKS-a 2019.“, gostujući na stazi u Slovenjoj Vasi nadomak Ptuja u susjednoj Sloveniji, otvorili su službenu hrvatsku karting sezonu. U nedostatku licenciranih i tehnički spremnih hrvatskih staza, utrka se morala održati u inozemstvu uz sudjelovanje 79 vozača iz pet zemalja – Hrvatske,Slovenije, Srbije, Crne Gore i Austrije, a bodovana je za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, državna prvenstva Hrvatske i Srbije, te međunarodni slovenski Sport Stil Cup.

Priredbu je pokvarilo loše, kišovito i hladno vrijeme, na trenutke nestanak struje i povremeno usporene tehničke poteškoće austrijske Timing službe. Usprkos svemu, utrke su naprosto „tekle“, a nemali broj vozača bio je primoran prikazati i svoje klizačko umijeće na kotačima. Tim istinskim „plasom po kiši“, utrke su bile krajnje zanimljive i neizvjesne.

U međunarodnom dijelu CEZ i SSC bodovanja od hrvatskih mladih karting zvijezda do dvostruke je pobjede i prvog mjesta stigao državni prvak Riječanin Matija Jurišić (AK RI autosport), ove godine u klasi Rotax Max Senior. Na postolju su mu društvo radile dvije uspješne mlade dame – drugolasirana Stefani Mogorović (AK Istra racing team Pazin) i Slovenka Katja Pivk. Najvišu stepenicu pobjedničkog postolja osigurao je u,ove godine njemu novoj klasi KZ2, višestruki hrvatski prvak Zagrepčanin Jan Pokos (AKK Zanatlija), dok je s identičnim brojem bodova u dvije utrke na drugom mjestu završio Damian Sekulić (AKK Ivanić).

Jurišić i Zelenko ponovili su pobjede i u konkurenciji Prvenstva Republike Hrvatske, dok su u preostalim klasama, nakon dvije bodovne vožnje dana slavili u klasi Rotax Micro Max Mauro Štiglić (AK Opatija Motorsport), Rotax Mini Max Antonio Pendo (AK Dubrovnik racing), Rotax Max Junior Leon Zelenko (KK Koprivnica), KZ2 Master Nikola Samaržija (AMKK Cobra Virovitica), DD2 Dorijan Čargonja (KK Koprivnica), DD2 Master Ivo Matić (KK Koprivnica). Uspješan nastup polučio je i jedini hrvatski najmlađi vozač Baby kart klase Simon Borovčak (AK Ina Delta Zagreb). U ekipnoj konkurenciji najviše bodva za prvo mjesto osvojili su vozači KK Koprivnica ispred AK Opatija Motorsport i AMKK Cobra. Mladi Mauro Štiglić dva je puta ciljem međunarodnih utrka prošao prvi slaveći pobjede, ali bez bodova u CEZ prvenstvu u koji se nije prijavio.

Posebno su nagrađeni vozači koji su na mjernim treninzima ostvarili „pole position“ za prvu bodovnu utrku – Nik Šćulac, Katja Pivk, Xen De Ruwe i Primož Matelič iz Slovenije, Leon Zelenko, Jan Pokos i Nikola Samaržija iz Hrvatske, te Nemanja Jovanović iz Srbije.

Miroslav KRPAN