JURIŠIĆ NA PRVENSTVU EUROPE

JURIŠIĆ NA PRVENSTVU EUROPE

MATIJA JURIŠIĆ ( foto M.Krpan )

U Češkoj, na trećoj utrci brdskog Prvenstva Europe mladi Riječanin Matija Jurišić upisuje prvi europski nastup

RIJEKA – Oktanska scena se budi, nakon višemjesečne pandemijske apstinencije, sve je više automobilističkih natjecanja, kako u Hrvatskoj, tako i širom Europe, koja se vraćaju u redovne kalendare brojnih sustavnih i bodovnih asocijacija. I tako, dok se ovog vikenda u Hrvatskoj voze prva natjecanja karting prvenstva, a u Dubrovniku automobilističko PH u ocjensko-spretnosnim vožnjama, u Češkoj se održava treća ovogodišnja utrka FIA Prvenstva Europe na brdskim stazama. Vrijedi podsjetiti da prošle godine, zbog pandemije virusa korona, kontinentalno brdsko prvenstvo nije niti održano, tako da se ove godine u okviru devet zacrtanih utrka očekuje s posebnom pažnjom završnica sredinom rujna u našem Buzetu, kada će biti održana jubilarna 40. utrka „Buzetski dani“, kultna i najduvječnija domaća brdska auto utrka, svojervrsna perjanica Europskog prvenstva.

Poslije Portugala i Španjolske, intenzivan ritam nastupa u svibnju nastavili su najbolji europski vozači na svjetski poznatoj stazi u češkom Sternerku. Bit će to ujedno 40.utrka „Ecce Homo Sternberk“, čiji je jubilej izostao prošle godine, a nastup na ovogodišnjoj utrci i izuzetno zahtjevnoj, 7.800 metara dugoj stazi prijavilo je 137 vozača iz 11 europskih zemalja. Među njima je čak 28 formula i prototipova, a pažnja ljubitelja brzina usmjerena je u dva lidera i takmaca za novi naslov europskog prvaka, posljednjih sezona vječite rivale Talijane Christijana Merlija i Simone Faggiolija. Trenutno je u prednosti Merli koji je bolje otvorio sezonu, no do jeseni još je duga priča.

U bodovanju za FIA Europsko prvenstvo konkurira 45 vozača u kategoriji I (turistička vozila) i kategoriji II (sportska vozila-formule i prototipovi). Među europske asove prvi nastup na utrci kontinentalnog prvenstva upisuje i jedan hrvatski vozač, mladi 18-godišnji Riječanin Matija Jurišić, član AK RI autosport, koji vozi Škoda Fabiu S2000.

Jurišić je do prošle godine nastupima u kartingu upisao četiri naslova državnog prvaka, a u istoj sezoni sjeo je u vrhunski automobil i već u prvoj sezoni zablistao među automobilistima. Ostvario je dvostruki naslov državnog prvaka – grupe A na brdskim stazama i ukupnog poretka u kronometar vožnjama. Proglašen je najuspješnijim kartingašom sezone, ali i automobilistom godine u dvije kategorije – juniorom i apsolutno za 2020.godinu.

Prije 20-tak dana, drugim mjestom „generalke“, na otvaranju hrvatske brdske sezone u Stubičkim Toplicama, potvrdio je svoj talent i uspješnost u nastupima, a novi domaći izazov očekuje ga kroz sedam dana u Skradinu, gdje se očekuje rekordan broj dvjestotinjak sudionika.

U Češkoj Jurišića očekuje jaka i iskusna konkurencija, unutar klase – grupe 4 po „pf“ faktoru, znani Česi Lukaš Vojaček i Jiri Ošmera, te Slovak Peter Abruz. Za očekivati je da će nastup u Češkoj biti tek prva europska stanica ovog mladog automobiliste, prve sezone Europe s ciljem sakupljanja iskustva i uplovljavanja u vode „velikih“ dečki.

Subotnji dan rezerviran je za službene treninge, dok se u nedjelju voze dvije bodovne utrke, čiji zbirni rezultat odlučuje o konačnom poretku.

Miroslav KRPAN