Jubilarno 20. Sljeme – JUBILEJ UTRKE I DELTAŠA

Jubilarno 20. Sljeme – JUBILEJ UTRKE I DELTAŠA

0 481

Međunarodnom  auto utrkom  „20. Nagradom Stubičkih Toplica 2013.“ u subotu i nedjelju  nastavlja se brdska automobilistička sezona. Zagrebački Autoklub „Delta“ uz pomoć suorganizatora Općinu Stubičke Toplice i domicilni Autoklub „Stubaki“, te  počasno pokroviteljstvo Krapinsko-zagorske županije  pripremio je sa zagorske strane Sljemena legendarnu stazu „Zagorje“  od  Pila do pola dionice prema  Hunjki u duljini 5.510 metara. Za bodovanje Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske kategorije 1 i povijesna vozila, te  Državnog prvenstva, kao i Prvenstva Sjeverne lige, sudjelovanje je prijavilo 68  vozača iz čak 27 domaćih  autoklubova.

BRADARIĆU TREĆA POBJEDA SEZONE ?

Formula ove godine na Sljemenu, kao niti većini hrvatskih staza, ove godine nema iz sigurnosnih razloga, ali se zato očekuju izvrsne vožnje u borbi za svaki bod.  Među favorite za ukupne pobjednike izdvajaju se tri istinska asa. Prije svega to je višestruki državni prvak brda i kruga Solinjanin Robert Bradarić koji je za upravljačem šampionskog Ford Escorta RS Cowortha  ove sezone u dva nastupa ostvario obje pobjede. To je automobil kojim je Riječanin Siniša Krainc osvojio tri uzastopna naslova državnog prvaka, a ove godine pauzira. Bradarić će pokušati još jednom biti bolji od vodećeg u Prvenstvu Mađara  Istvana Kavecza, člana AK Dubrovnik racing. Kavecz je prije 20-tak dana u Sloveniji sa svojim BMW E91 imao teže izlijetanje, srećom bez posljedica, ali je upisao pobjedu obzirom da se nesreća dogodila u trećoj od dvije bodovane vožnje. Još jedan od vozača koji je okusio čari teže nesreće ove sezone i gotovo uništeni automobil vratio se na staze i na „domaćem“ Sljemenu može polučiti vrhunski rezultat. To je Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (Zagreb Racing Team) za upravljačem „Seat Leona R32T 2.0“. Uz ukupnu pobjedu među njima trojicom treba tražiti i pobjednika grupe H/E1, dok će u grupi N glavnu borbu voditi vodeći Žarko Knego (Dubrovnik racing) i i drugoplasirani Filip Magdić (Šibenik), obojica u Hondama Civic TypeR.

Bodovno najgušće zasigurno je na početku drugog dijela sezone u grupi A. Vodi Saša Černeka (AKK Petak Klepac) u Hondi Civic TypeR, Slijedi ga s tri boda manje Hrvoje Čikor u Peugeotu 106 rally (AK Dubrovnik racing), dok je treći sa tri ovogodišnje pobjede u grupi Marko Ćoza (AK Grobnik) koji je za upravljačem „CitroenaC2 1.6“ zaostao bod više za vodećim. Uz pojedinačno rivalstvo ove je sezone izuzetno užareno i u klupskoj konkurenciji. Vozači Autokluba Dubrovnik racing sigurno kroče ka trećem uzastopnom naslovu prvaka i Zlatnoj plaketi HAKS-a, a najveći su im konkurenti članovi Autokluba „Oneum“ iz Omiša, istinsko iznenađenje brdske sezone, te trenutno trećeplasirani AKK Šibenik.

POBJEDNICI – GOSTI ORGANIZATORA

Rujanski automobilistički stampedo na hrvatskim prostorima počinje  posljednjim kolovoškim danom, 31., kada je uvodni dio tradicionalne i ove godine ne bilo kakve, već jubilarne utrke Stubičkih Toplica. Tim je povodom  Autoklub „Delta“ učinio i pažnje vrijednu gestu – pozvali su sve dosadašnje pobjednike od 1993. godine i najavili im dodjelu posebnih priznanja. Podno Sljemena sa zagorske strane naći će se tako četverostruki pobjednik Dubrovčanin Niko Pulić (1993.,1996.,2003. i 2010. godine), potom Talijan Rodolfo Aguzzoni (1994. i 1995.), Čeh Josef Krečmer (1997.), pa Slovenci Slavko Dekleva (1998.) i Vladimir Stankovič (1999.), naši veterani Dražen Belohradski (2000.), Boris Durlen (2001.,2002. i 2007.), Silvio Bajde (2005.), Ronald Šuran (2006.) i Branko Krstulović (2008.). Posljednje su godine rezervirane za mlade riječke asove – dvostrukog pobjednika Sinišu Krainca (2009. i 2012.) i Dina Butorca, pobjednika 2011. ujedno i aktualnog i apsolutnog rekordera sljemenske staze od Pila do Hunjke u vremenu 2:46,949 minuta.

MEMORIJALI

Butorac je ujedno uz Pulića, Krainca i Krstulovića dobitnik posebnog priznanja „Memorijal Slobodan Pavlović“ što se  od 2008. godine dodjeljuje za rekord staze, a u sjećanje prerano preminulog do tada jednog od utemeljitelja i direktora utrke.

Uz to voziti će se još jedan memorijal u znak sjećanja  prije pet dana preminulom istaknutom automobilistu Miroslavu Robiću. Uoči starta službenog dijela održati će se utrka oldtimera kojima se Robić zadnjih godina intenzivno bavio.

Dan uoči utrke u subotu od 8,30 do 11,30 sati u  Vatrogasnom domu Pila odvijat će se prijem vozača i vozila. Od 12 sati biti će slobodni, a potom od 14,30 sati dva službena treninga. U nedjelju 1. rujna voze se dvije bodovne utrke, prva u 11, a druga u 14 sati. Svečana podjela nagrada predviđa se oko 17 sati  sati u Parku vozača Pila. U subotu i nedjelju tijekom dana za  javni promet biti će zatvorena Sljemenska dionica županijske cesta 2019 od Pila do Hunjke.

(m)