Jubilarna sezona starta u Poreču

Jubilarna sezona starta u Poreču

0 418

Značajan prateći program „3. MotoShowa Poreč 2011.“ svakako je i prvo ovosezonsko natjecanje Prvenstva Republike Hrvatske u autoslalomu u subotu 9. travnja, čime se upravo „Nagradom Poreča 2011.“ ova najmasovnija hrvatska automobilistička disciplina vraća na prostore istarskog poluotoka, a istim se otvara jubilarna deseta sezona državnog prvenstva discipline što po pojedinom natjecanju zna okupiti i više od stotinu vozačica i vozača iz cijele Hrvatske.

Zasluge na povratku bodovnog natjecanja Prvenstva Hrvatske autoslaloma na istarske staze pripada vrijednim sportskim radnicima Autokluba „Skok racing“ iz Brtonigle koji su dugo godina ovakvo natjecanje priređivali i u srcu općinskog središta Brtonigle. Upravo ovaj istarski autoklub ima najbolju trojicu vozača – timske prvake Hrvatske 2010. godine čije su boje pod imenom „D.N. Auto Sertvis racing team“ branili Donald i Marino Milokanović, te Igor Kocijančić. No, tehnički preduvjeti automobilističkog natjecanja ove vrste traže sigurnije prostore i tehnički zahtjevnije staze. Upravo stoga najbolje se hrvatske autoslalomaše ugošćuje na porečkoj „Žatiki“.

U devet klasa prijavilo se 74 vozača i vozačice iz 20 klubova cijele Hrvatske – od Slavonskog Broda do Dubrovnika. Što donosi najava nove sezone. Autoslalomašku elitu predvodi „kralj hrvatskog slaloma na asfaltu“ Riječanin Dejan Kopajtić, od ove sezone poslije dvije godine ponovo „u dresu“ bogatijeg gradskog Autokluba „Rijeka“. Da su i on i nekada njegov, a sada „rentani“ trofejni „Yugo“ spremni za novi izazov i mogući naslov već je dokazao prije deset dana trijumfom na otvorenju sezone u kronometar vožnji održanoj u Taru. Kopajtićeva klasa „ sport 8 “ konkurentski je ove sezone očito još jača. Uz braću Tomislava i Hrvoja Šepića (Rijeka), dubrovačku perjanicu Matu Milkovića (Ragusa racing) i sadašnjeg vlasnika „Kopajtićeva Yuga“ Buzećana Zorana Vidmara (Buzet autosport) u tu su jaku klasu preselila i braća Sanjin i Alen Prodan iz „Buzet autosporta“. Ojačavši svoj „Autobianchi A112“ biti će ljuti protivnici dobrim prijateljima i Tiću, i Zokiju i Šepićima, i Mati,i ….

U svojim su klasama braneći naslove ostali prošlogodišnji prvaci Sandi Jugovac (IRT Pazin) i Goran Sruk (Stubaki) u serijskim klasama do 1600 i preko 1600 ccm, Nino Andrejević (Buzet autosport) u klasi „sprint 4“ i Marino Milokanović (Skok racing) u „sprintu 6“, te u grupi sport Dejan Kopajtić ( klasa 8 ) i Ivan Pavlović (Rijeka) u klasi sport preko 1600 ccm. Novi izazov traži do sada trostruki porvak serije Ivan Srebačić ( Sesvete) prelaskom u klasu „sprint do 1600“ i već spomenuta braća Prodan, dok prema najavama (za sada) pauzira prvak klase „sprint 5“ Dejan Ciglenečki. Ljuti boj i ove će sezone voditi ponajbolje hrvatske vozačice Ogulinka Alenka Jurašić (RI autosport) i Puljanka Iva Peruško (Pula-Rovinj) zadržavši se u okviru svojih dosadašnjih klasa.
Prije prvog uvodnog porečkog sezonskog natjecanja teško je suditi o klupskoj konkurenciji, ali vozači Rijeke, Buzet autosporta, Skok racinga, Istra racing teama, i tako redom. U mnogim se sredinama kriju aduti pa je teško pretpostaviti ekipne favorite.

Verifikacija i tehnički prijam odvija se u subotu 9. travnja na parkiralištu „Žatika“ od 7,20 do 8,45 sati, a natjecateljski program počinje u 9,40 sati službenim treningom. Prva od tri bodovne vožnje na rasporedu je u 12,05 sati, dok se proglašenje najuspješnijih očekuje oko 18,30 sati